четвъртък, 12 януари 2012 г.

Най-лесният и вкусен гювеч

Не му е сезона, но моят съпруг много обича гювеч.Когато го попитам какво да сготвя, отговорът е винаги един същ:) - гювеч :)
Правя с различни меса.Този е с крехко свинско от врата.А е лесно, защото предлагам технологията  ''слагаш всичко наведнъж и го оставяш да се готви само''. Няма  мариноване, чакане и бъркане.Няма допълнителна мазнина и течност.Всичко се готви във собствения си сос.




Продукти
 за 4 порции

400 г свинско месо , шарено
400 г картофи
1 чаша нарязани гъби
1 к.чаша замразен грах
1 к.чаша замразен зелен фасул
2 моркова
1 голяма глава кромид лук
няколко скилидки чесън
 3-4 печени червени пиперки ( може и сурови, но аз имах консерва)
1 стрък целина
1 суп. лъжица доматено пюре или лютеница
 черен пипер
сол


Калории - общо
на 1 порция

Приготвяне


Лукът и морковите се нарязват на едро.Картофите се обелват нарязват на големи кубчета.На дъното на стъклена огнеупорна тенджера или гърне се подреждат половината от всички зеленчуци.посолява се и се ръси с черен пипер.
Отгоре се нарежда месото , нарязано на едри късове.Посолява се, наръсва се с черен пипер и се покрива с едро нарязания чесън.Завършва се с останалите зеленчуци.Най-отгоре отново се наръсва със сол и се разпределя доматеното пюре.

Пече се около 3 часа на 140 С.

Няма нужда от допълнителна течност!
Резултатът е гарантиран - изключително ароматно още по време на печенето и много вкусно.













25 коментара:

  1. Вкъщи също сме големи почитатели на гювеча :) Страхотно си го приготвила - направо усетих, че е време за обяд :)Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Габи, оценката ти ме стимулира!Продължавам да публикувам ''по-прости манджи'':).Поздрави и приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, обожавам простите манджи.Ще направя Вашата- много ми харесва!

      Изтриване
    2. Здравейте, обожавам простите манджи.Ще направя Вашата, много ми харесва!

      Изтриване
    3. Те не са прости , а ЛЕСНИ !!!

      Изтриване
  3. Соня, днес го приготвих,но защото нямах гъби сложих замразени тиквички и царевица,а останалите съставки удвоих,след което отидох на работа.След 3 часа ,на обяд всички бяха очаровани от вкусотията,която им поднесох.
    Благодаря за интересните рецепти,имаш сериозен последовател в мое лице !

    ОтговорИзтриване
  4. Много ме радваш Злати!Удовлетворена съм че съм била малко поне полезна!Разбира се , че може да се добавят други зеленчуци, още по-добре, радвам се , че и семейството ти са били доволни!Поздрави на цялото ти семейство и приятен уикенд!Може да се видим на алеята!

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  6. Гювечът се получи чудесен и за кратко време изчезна от чиниите! И аз нямах всички продукти, затова импровизирах до известна степен.
    Фурната ми е 2000 Вт, с вентилатор, бяха достатъчни 2 часа на 125 градуса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви е харесала рецепатата, Ани!Наистина не е необходимо да се добавя мазнина, но все пак е въпрос на вкус!Поздрави!

      Изтриване
  7. Отговори
    1. няма мазнина, но ако обичате по-мазно , може да добавите!Поздрав!

      Изтриване
  8. Начинаещ готвач съм и такъв ще си остана, но с такъв инструктор ми е лесно. Благодаря за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
  9. не става на 140 градуса. Сега съм на третия час и изобщо не е чуло че трябва да се готви

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "не става на 140 градуса" - Най-вероятно градуировката за температурата на Вашата фурна да не е верна, а само маркирана като за украса. За голяма част от по-евтините фурни, градуировките са формални.

      Изтриване
  10. Отговори
    1. Здравейте, Ванина! Изрично съм упоменала, че няма нужда от допълнителна течност. Поздрави!

      Изтриване
  11. Уникален и без месо ,но слагам малко олио.На разделно сме 🍽

    ОтговорИзтриване
  12. Рецептата е супер, изпробвана :). Аз лично добавям тиквичка, падладжан и малко олио, а като подправки чубрица и магданоз.

    ОтговорИзтриване
  13. Супер е рецептата, изпробвана :). Аз в допълнение към посочените продукти добавям патладжан и тиквичка, а по отношение на подправките чубрица и магданоз. Също слагам малко олио на дъното и на последния слой зеленчуци.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, радвам се, че ви е харесало! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  14. Здравейте, Соня.
    Много благодаря за хубавата, лесна рецепта.
    Начинаеща съм и не ми стана ясно - фурната предварително ли се загрява на 140 градуса, или гювечът се слага вътре и тогава се включва на 140?
    Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Ралица и добре дошли в моето сладко хоби! Благодаря ви за въпроса.Да, фурната се загрява предварително.
      Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
    2. Ако е в йенска тенджера или гърне не трябва да се загрява предварително. Слагате в студена фурна, включвате на силна степен и като почне да завира, намалявате.

      Изтриване
  15. Благодаря за рецептата. Дано вкъщи всички да останат доволни, най-вече съпругата ми. Поздрави и успех на всички експериментатори.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.