четвъртък, 12 януари 2012 г.

Така наречената торта ''Павлова'', иначе лека целувчена торта във вариант с лимонов крем


Отдавна се зазяпвах по тези торти с името на известна балерина.
В Gourmet.com  видях вариант с този лимонов крем.Оказа се мнооого вкусен.Такъв крем, като вкус и консистенция, не съм опитвала друг път.

 Иначе тортата е повече вкусна, отколкото красива.Особено с моите вечерни снимки, така и не можах да се науча за правя нещата така, че да ги снимам на дневна светлина.
Но е много елегантна и лека, това е и причината да носи това име...
Пък си е и предизвикателство изпичането на голямата целувка.При мен отначало не се получи, температурата беше твърде ниска и отдолу остана неизпечено, наложи се да увелича градусите и се получи. (В рецептите пишеше 100 С за 1 час, но за моята фурна беше необходимо на 120 С с вентилатор ).


Продукти
8-10 порции
за блата - голяма целувка

3 белтъка на стайна температура
1 щипка сол
3 с.л. студена вода
175 г финна захар( 1 ч. с вместимост 200мл)
1 с.л. царевично нишесте ( 15 г) , може и брашно
1 ч.л. бял оцет
ванилия - няколко капки

 за лимоновия крем

110 г захар
1 с.л. царевично нишесте
щипка сол
1/3 ч.чаша прясно изцеден лимонов сок
60 г масло
3 жълтъка
няколко капки лимонова есенция

за покриване

200 мл течна сметана
2-3 с.л. пудра захар
ванилия
300 г плодове по избор ( според сезона аз използвах от компот асорти)


Калории - общо 
Kилокалории: 1319 .
Калции: 523.5 мг
Протеини: 24.6 г
Въглехидрати: 284.875 г
Животински мазнини: 30.15 г
Растителни мазнини: 1.05 г
 на 1 порция 132 Ккал
! лимоновият крем добавя още толкова към всяка порция

Приготвяне

Добре е всичко да се приготви предварително и тортата да се сглоби преди поднасяне. Целувката започва да омеква след няколко часа, а блатът и кремовете могат да се съхраняват   до 1-2 дни.


За блата - Белтъците се разбиват на гъст сняг с щипка сол.Много внимателно се прибавят  трите лъжици студена вода като разбиването продължава на средна степен на миксера докато се поеме цялата вода.Бавно на малки дози , при непрекъснато разбиване се прибавят захарта и нишестето.Разбива се на висока скорост докато захарта се поеме напълно, добавя се оцета и се разбива още малко.Накрая се прибавя ванилията.Сместа трябва да гъста и твърда.








Върху хартия за печене се очертава 20 см кръг.Белтъчната смес се изсипва като по средата се оставя вдлъбнатина.


Пече се на 100-120 С около час.Оставя се да изстине във фурната.
Може да се напука, но после ще се покрие с крема.
Много внимателно се пренася върху тортена чиния.






 
Приготвяне на лимоновия крем.

 
В малка тенджерка се смесват захарта, нишестето, маслото и лимоновия сок.Поставят се на котлон и се бърка на слаб огън.След разтопяването на маслото и захарта една чат от сместа се прибавя много внимателно към леко разбитите жълтъци.Всичко се смесва и се готви на много слаб огън при непрекъснато разбъркване за няколко минути.Накрая се слага есенцията.
Оставя се да се охлади добре.Получава се гъста желеподобна маса.(На снимките е малко розово, но всъщност е много жълто, това е от светлината)

Сметаната се разбива със пудра захар на гъст крем.!/4 от него се смесва с лимоновия крем.


Сглобяване на тортата - върху целувчения блат се намазва с лимоновия крем.Отгоре се покрива със сметана.Вдлъбнатината в средата се запълва със сметана и плодове.










6 коментара:

  1. Много красива ти се е получила голямата целувка :-)! С цветните плодчета отгоре - много свежо.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти , Дени!Твоите коментари ме радват и окуражават!Малко ме поядоса Павлова'' заради наложилото се допичане, а и че не можах да снимам, ноо...по-важен е вкусният резултат!

    ОтговорИзтриване
  3. С лимонов крем е подобра! Направо е разкошна!

    ОтговорИзтриване
  4. здравейте, много харесах рецептата и изпълнението, бих искала да я направя за коледа, но имам няколко въпроса. Написали сте, че е добре да се сглоби преди консумация, но ако направя блата и крема предварително къде и как да ги съхраня? И още дали ще е вкусна без сметановия крем?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анна, благодаря ви за добрите думи! Блата може да се съхрани покрит с прозрачно фолио, а крема в затворен съд в хладилника. Предполагам, че ще бъде достатчно ефектно и вкусно и без сметана. Поздрави и да ви е сладко! Весели празници!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.