събота, 10 декември 2011 г.

Печен свински врат




Това е най-подходящото ястие за повече гости .Не стоиш до него, слагаш във фурната и си свободен :) Аз го приготвям отдавна в плик за печене от прозрачно фолио, но сега   предлагам вариант, който видях в няколко блога.Правих врата така няколко пъти и гостите ми винаги остават възхитени от резултата.Последният път даже пекох 2 парчета месо наведнъж, за повече порции.
Тук има малко по-лесен вариант на тази рецепта.
Но ето рецептата за 6 порции.

Продукти

За врата:

Парче свински врат - около 1.5 кг
1 ч.л. едро смлян черен пипер
1 ч.л. кимион
1 ч.л. едро смлян  червен пипер
1-2 л. галета
1 с.л. горчица
1 с.л. мед

1 с.л. зехтин
1 чаша бира


За марината:

50 мл соев сос
50 мл водка
1 с.л. горчица
1 с.л. мед
1 с.л. зехтин


Приготвяне

 Добре е да се маринова  месото от предната вечер или поне 12 часа преди да го печем.
 Смесват се соевия сос и водката
 Месото се пробожда на няколко места с остър нож.Това се прави за да поеме колкото се  може по-навътре от маринатата.Полива се  внимателно със сместа от водка и соев сос.
В малка чашка се смесват горчицата, меда и зехтина.
Намазва се месото от всички страни.Увива се стегнато в алуминиево фолио и се оставя  в хладилника да отлежи за 12 часа.


Когато е готово за печене, месото се изважда от ал.фолио и се запържва в тиган с не залепващо покритие , без мазнина от всички страни, така че да се ''запечата''.За около 1- 2минути.

Отново се смесват мед и горчица и месото се намазва обилно от всички страни.
Сухите подправки се смесват и се разстилат върху алуминиево фолио.Месото се прехвърля върху фолиото и се овалва в подправките.Фолиото се завива стегнато .
Поставя се в тавичка , в която се налива бирата и се слага в гореща (220 С) фурна за 5 минути.
След това фурната се намалява на 170 С и се пече около 2 часа.
Може да се наложи да се долее малко топла вода в тавичката по време на печенето.
След като застине се нарязва.
Оставя се във фурната, увито във фолиото, на 50 С до момента на сервиране.


Сосът, отделен при печенето се сгъстява с 1 с.л. брашно , 2-3 с.л вино и малко сметана.
Поднася полято със соса и гарнитура от картофено пюре или сотирани картофи, ориз.
Забелязах,че тези дни това е най-посещаваната рецепта.

Искам да добавя бележка за любителите на по-изтънчени вкусове, може към подправките да се добави щипка канела!


7 коментара:

  1. Много интересен начин на приготвяне на свинско месо! Правила съм нещо подобно, но твоя вариант определено ми изглежда по-хубав! Записвам си за изпробване :) Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Непременно опитай Габи, както вече казах, аз преди го правех по друг начин, но сега вече само така.А иначе ми е най-лесното ястие за повече хора.Благодаря за вниманието!
    Поздрави и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  3. При печене е завито месото във фолио, а бирата е в тавата т.е.извън фолиото или целия съд се завива с фолио!
    ?

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, комбинирах тази рецепта с картофените кюфтета на фурна с праз и сирене (без праз, но със сигурност ще опитам и със). Станаха невероятно вкусни! Месото е толкова крехко и ароматно, а кюфтенцата си запазиха формата и най-важното-избегнах пърженото. Благодаря много за рецептите и старанието да опишете всичко подробно :) Изпращам ви снимка:
    https://www.dropbox.com/s/wqjk3t1l1e6nbrr/IMG_20150801_125353.jpg?dl=0

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не можете да си представите колко ме зарадва вашият коментар! Благодаря ви за доверието и за споделеното! Благодаря и за снимката, радвам се , че ястията са ви харесали! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.