вторник, 6 декември 2011 г.

Ягодово парфе

 Много вкусно, леко и лесно!




Продукти

за основата (24 см)*
1 яйце 
3 с.л. захар
1 ванилия
3 с.л. брашно
бакпулвер на върха на чаена лъжичка
лимонова кора
за крема
3 белтъка
1 чаена чаша захар
200 г квасена сметана
1 ч.чаша течна сметана
1ч.чаша кисело мляко
ванилия
300мл ягодово сладко разбито на пюре с пасатора
2 пакетчета желатин



за заливката
250 г замразени ягоди
1 пакетче желатин
150 мл вода
2 с.л. захар

 Калоричност

Kилокалории: 2506 .общо
Калции: 820.3 мг
Протеини: 47.48 г
Въглехидрати: 481.69 г
Животински мазнини: 42.2 г
Растителни мазнини: 1.08 г
за 1 порция - 156  Ккал



Приготвяне

Разбива се яйцето със захарта, добавят се останалите продукти.Тестото се изсипва в покрита с хартия форма(24 см).
Пече се на 180С за около 12-15 мин.
Оставя се да изстине.

Смесват се сметаните и киселото мляко.Разбъркват се с половината захар.Желатинът се накисва в студена вода, а след това за 30 сек се поставя в МВ.Добавя се с разбъркване към сметаните.
Ягодовото сладко се пасира със пасатор и се добавя към млечната смес.
Белтъците се разбиват на твърд сняг с другата половина от захарта.
Внимателно се смесват със сметановия крем.
Всичко се изсипва върху охладения блат, стегнат с лентата за желиране.Поставя се в хладилника за няколко часа.


Размразените ягоди се нареждат върху охладения млечен крем и се заливат със желатина, смесен със захарта и отцедения при размразяването сироп.**

Отново се охлажда в хладилник за няколко часа.





* За по-голяма форма ( например 26 см) добавете 1 жълтък и по 1 с.л. захар и брашно, белтъка ще използвате за желатиновия крем.
** Правих и вариант, при който ягодите се нарязват и се смесват със ягодов сок , вода и желатин.Май е по-успешен защото заливката е по-цялостна , иначе вкусът е същия.

3 коментара:

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.