събота, 6 август 2022 г.

Козуначени кифлички с шипков мармалад




Много лесни и бързи класически кифлички. Пълнежът може да бъде друго по-гъсто сладко или солен.

Продукти 
за около 24 броя малки  кифлички

тестото е замесено в хлебопекарна на програма "тесто" и редът на продуктите е като за машина, но може да се замеси и на ръка, по обичайния начин

3 яйца
150 г захар
80 мл олио
200 мл прясно мляко
1/2 ч.л. сол
ванилия
650 г брашно
7 г. , 1 пакетче суха мая
200 г мармалад


Време за приготвяне: 3 часа
- за подготовка - 20 мин.
 - за готвене - 40  мин.
- за изчакване 2 часа


Калории 
Общо Ккал 2614
За една порция Ккал 198



Приготвяне 

Яйцата и захарта се разбиват, слагат се в казанчето и се прибавят останалите течни продукти и солта.
Отгоре се изсипва брашното, а върху него маята.
(Аз предпочитам понякога да активирам маята предварително, особено ако имам съмненя. Тогава разтварям маята в малко от затопленото мляко с 1 с.л. от захарта и 1-2 с.л. брашно. След като "шупне" я смесвам с останалите течности.)
Машината се включва на програма "тесто", която включва месене и втасване за около 2 часа.
Готовото тесто се изважда и разделя на 4 части.
Всяка част се оформя на топка и след това се разточва на кръг.
От кръга се изрязват триъгълници. В единия край се поставя пълнежа и кифлите се завиват.
Подреждат се в тава застлана с хартия за печене. 
Оставят се да втасат за около 30 мин. в топла фурна , на 40 С.
Пекат се на 200 С за около 20 минути. По средата на печенето се намазват с разбито с малко вода яйце.