събота, 12 май 2018 г.

Филе скумрия с доматен сос на фурна




Макар и недолюбвана от "морските" народи, скумрията си остава една от най-популярните риби в България.А на фурна, с доматен сос, е един от най-вкусните начини да я приготвите!

Продукти
за 3 порции
6 бр. филета скумрия(500 гр)
лимонов сок
4 средни глави стар лук
1 морков
1 глава чесън
3 с.л. зехтин
1/2 ч.л. черен пипер
2 бр. дафинов лист
1/2 ч.л. сол
800 г консервирани белени домати нарязани на кубчета
 Време за приготвяне: 1 ч. 10 мин.
- за подготовка - 10 мин.
 - за готвене - 60 мин.
Калории
 Общо 2110 Ккал 
За една порция 703 Ккал 

Приготвяне 

Рибата се филетира по начин, описан тук, има и снимки :).
Скумрията се поръсва с черен пипер, сол и лимонов сок.
Приготвя се тава, достатъчно голяма за да се подредят филенцата.
Прави се подготовка на доматения сос.(Предпочитам да е полуготов, за да се намали времето за престой във фурната)
3 глави от лука се режат на средно и се задушават в загретия зехтин заедно с нарязания на кръгчета морков.
Добавят се доматите, чесъна, подправките и се изчаква сосът да заври.Вари се около 5 мин.
Половината от соса се разпределя на дъното на тавата.
Отгоре се подреждат филетата риба , а върху тях се разпределя останалия доматен сос.


Последната глава лук се реже на кръгчета, които се подреждат най-отгоре на ястието. Поръсва се с нарязания чесън.
Скумрията се пече на 200 С за около 50 минути.
Не е необходимо да завивате с алуминиево фолио.

Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

2 коментара:

  1. Обичам скумрия и това е едно страхотно предложение, Соня,
    чудесно допълнение към разкошната ти пролетна фантазия с ягоди!
    Благодаря, поздрави за теб и вдъхновени майски дни!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.