петък, 16 март 2018 г.

Торта "Нежност"


Тортата е много свежа, фина и нежна, с хармонично комбиниращи се плодово-сметанови вкусове и затова избрах това име.


Отдавна исках да приготвя такъв сладкиш с плодова вътрешност. Е, хареса ми резултата, беше одобрен и от дегустаторите!
Освен вкусът, и визията на тортата е впечатляваща.


При добра организация, въпреки че описанието изглежда дълго,  се приготвя бързо.
Може да се използват пресни плодове, замразени или сладко от плодове, различни от тези в рецептата.



Продукти
за форма с диаметър 20-22 см
10 порции
блат

2 яйца
90 г захар
1п. ванилова захар
50 г разтопено масло
70 г бяло пшеничено брашно
45 г бадемово брашно
1/2 п. бакпулвер
1 с.л. какао
4 с.л. малинов ликьор за напояване
малинов пълнеж
500 г пресни плодове с
200 г захар или
400 г малиново сладко
1п. от 7 г желатин
кайсиев пълнеж
200 г сладко от кайсии
сок от 1 портокал
7г желатин - 1п.
сметаново-карамелен пласт
1 кутия(400 г) дулче де лече (карамелизирано мляко)
200 мл течна сметана 30 %
7 г желатин
плодово-сметанов слой
400 г заквасена сметана
200 мл течна сметана
200 г малиново сладко или плодове и захар
шоколадово покритие
50 мл течна сметана
50 г бял шоколад
30 г масло
Украсата е бита сметана, оцветена за пролетно настроение с хранителни бои
 Време за приготвяне: 2 часа
- за подготовка - 1 час
 - за готвене - 15 мин.
- за изчакване - 4 часа
Калории 
Общо 7770 Ккал 
За една порция  770 Ккал 

Приготвяне 
Най-напред се започва с плодовите желета защото за тях е необходимо време да стегнат. Приготвят се съдовете - по-голям за самата торта и по-малък за плодовите желета.Разликата в диаметъра трябва да е около 4-5 см, разбира се ако искате да получите същия разрез.
За по-лесно изваждане на желето, съдът да се облицова с прозрачно фолио или обикновен найлон.
Пресните плодове се смесват със 100 мл вода и захарта и се загряват до пълното разтваряне на захарта. Прибавя се желатина, предварително набъбнал, разбърква се добре .
Ако се използва готово сладко, процедурата е същата - сладкото се загрява леко и към него се прибавя желатинът, предварително смесен с 50 мл вода .
Изсипва се в съд с диаметър поне 4-5 см по-малък от този в който ще се приготвя тортата. Аз използвах за тортата 22 см, а за плодовото желе 16 см.
Оставя се в хладилника за около 2 часа, докато се желира.
През това време се приготвя следващия плодов слой(кайсиев), който се изсипва върху първото желе.
Прибира се в хладилника до пълното стягане на двата плодови блата.
какаов печен блат
Яйцата се разбиват със захарта, добавя се ванилията, разтопеното и охладено масло.Разбърква се и се добавят сухите съставки - пшеничено брашно, бадемово брашно, бакпулвер, какао.
Изсипва в съд с големината на тортата и се пече  в предварително загрята на 180 С , без вентилатор, фурна за около 15 мин., до суха клечка.
Изпечения блат се изважда от формата и се оставя да изстива.
сметаново-карамелен слой
Желатинът се накисва в 50 мл студена вода и се изчаква да набъбне. Затопля се за 30 сек в микровълновата фурна, разбърква се до пълно разтваряне.
Смесва се с карамеленото мляко.
Сметаната се разбива до пухкавост и внимателно се смесва с карамеленото мляко.
сглобяване на тортата
Изпечения блат се оформя като, ако има издуто в средата, се подрязва.
Поставя се върху тортена чиния и се стяга с пръстен или във форма с откопчаващ се пръстен. Напоява се с предвидения алкохол с помощта на четка.
Карамелената смес се изсипва върху блата.Сладкиша се прибира в хладилника за 1 час докато сметаната се желира.
Плодовите желета се изваждат и едновременно се обръщат върху стегнатия карамелен слой.
плодово-сметанов пласт
Заквасената сметана се смесва  със сладкото, разбърква се добре.
Прибавя се вече разтворения желатин.
(Когато работите с желатин , ако имате съмнения, прецеждайте с гъста цедка, за да избегнете неразтворен желатин.)
Сметаната се разбива добре и се смесва с плодовата част.
Ако вместо сладко се използват пресни плодове, към сметаната трябва да се добавят 2-3 с.л. пудра захар, а плодовете, нарязани на дребно се примесват накрая.
Готовата сметаново-плодова смес се изсипва върху плодовото желе, заглажда се и тортата отново се прибира в хладилника.
шоколадово покритие
Сметаната се загрява, без да завира( микровълнова). Начупения на дребно шоколад се прибавя към сметаната и се бърка до пълното му разтопяване. Добавя се маслото и всичко се разбърква добре до получаване на гладка смес.Изсипва се в средата на тортата и се оставя да се разнесе равномерно.
Сладкиша се прибира отново на студено докато шоколада изстине.
Тортата се реже с топъл остър нож.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

2 коментара:

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.