четвъртък, 7 септември 2017 г.

Дърпана баница - базисна рецепта с подробни обяснения и снимки

Това е първата ми дърпана баница.Оказа се, че въобще не е трудно! Благодаря на моята приятелка, която ми показа как се правят тънки кори.
Предлагам ви вариант с пълнеж от сирене и яйца, но може да бъде всякакъв.
Прясното тесто я прави изключително вкусна.



Продукти
за тава с диаметър 34 см

тесто
600 г брашно
350 мл вода
2 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 ч.л. (равна) сол
50 мл олио за  намазване
плънка сирене
200 мл масло +олио за поръсване на корите
350 г сирене
5-6 яйца според големината
Време за приготвяне: 
- за подготовка - 40 мин.   
 - за готвене - 40 мин.
Калории
Общо Ккал
За една порция Ккал



Приготвяне 
тесто
За приготвянето на тестото използвах хлебопекарната на програма "паста". При мен тя е с продължителност 15 мин. Вторият вариант е да се омеси меко тесто на ръка - Прави се кладенче от брашното , слагат се мазнината, оцета и солта и се добавя постепенно хладката вода. Меси до получаване на равномерно гладко,  не лепнещо тесто.
Разделя се на 6 топки, които леко се примесват, колкото да се оформят до правилна форма.
Всяка топка се разточва на кръг с диаметър около 20-25 см и се намазва обилно с олио.



Кръгчетата могат да се подредят едно върху друго или поотделно. Oставят се да починат 15 тина минути.
плънка сирене
  Mаслото се разтопява и се смесва с необходимото количество олио до 200 мл.
Яйцата се разбиват, сиренето се натрошава  и се смесва с яйцата.
Може да се приготви всяка друга плънка - спанак, тиква, ябълки...
дърпане на корите
Равна повърхност се застила с чиста памучна покривка.
Взима се едно кръгче тесто ( внимателно се поставя върху горната част на ръцете, леко  присвити в юмрук) и се поставя върху покривката.На този етап тестото започва да се разтяга само от преместването. 
Започва внимателно и нежно подръпване на кръгчето настрани  като държим двете ръце наблизо и обикаляме цялото кръгче.Повтаря се 2-3 пъти докато се получи голяма, полупрозрачна кора с приблизителен диаметър 80-100 см.



Кората се поръсва последователно с 1/6 от мазнината и яйчната смес.
Следва навиването - покривката се хваща с двете ръце, повдига се и внимателно се изтръсква, така че кората да се навие сама.


Тавата се намазва. с олио и се поставя в близост до навитата кора. Взима се единият край на рулцето и внимателно се поставя в тавата, след това с двете ръце постепенно се пренася и останалата част.
Всичко се повтаря с останалите кръгчета тесто.
Най-отгоре не се маже с мазнина.



Пече се предварително загрята на 180С с вентилатор или 200 С без вентилатор фурна до зачервяване. Около 40 мин.
След изпичането се изважда от фурната и се покрива с кърпа.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби

4 коментара:

  1. Соня,
    правила съм дърпана баница.Не е трудно , просто човек трябва да свикне и да натрупа опит.Аз изрязвам краищата на листа задължително, защото са по - дебели.И винаги се получава много хубава тънка кора.Чудесна баница се е получила.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Баницата на мама! Така и не се научих да я правя. Но сега, при това подробно описание, ще се постарая да я направя. Много неща видях и научих от блога ви. Благодаря, за споделените рецепти!Цвета

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ви благодаря, Цвета! Радвам се, ако съм била полезна! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  3. Страхотна баница.Следвах рецептата и подробното описание и мисля ,че се справих.Но...защо при дърпането крайщата на някои кори се загъваха на вътре?

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.