събота, 17 септември 2016 г.

Голяма шоколадова торта с бишкоти и "дулче де лече"



Тази торта се превърна в хит това лято на Бетоловото! Правих я няколко пъти и всички гости много я харесаха. Сравнително лесен сладкиш, няма печене и много бъркане.Шоколадова, мека, сочна и ароматна торта.


Рецептата е за доста голяма торта(при нас винаги има много гости :). Може да намалите продуктите наполовина за торта с диаметър около 20 см.
Продукти
за  правоъгълна торта 40см/30см
16-20 порции
400 г бишкоти савоярди
200 мл прясно мляко
50 г шоколад
за крема*
1 кутия(400г)"дулче де лече"
описано е по-надолу
250 г маскарпоне
400 мл животинска сметана 30% масленост
(може да се използва и заквасена сметана с по-висока масленост)
ванилия
1 п. желатин по желание
глазура
200 мл млечна сметана 30%
200 г шоколад 52%
Ако обичате повече шоколад, използвайте 300 г сметана и 300 г шоколад.

*добра комбинация е и само "дулче де лече"(400г) и сметана (200мл)
 Време за приготвяне:  60 мин.

 Приготвяне



крем
За да приготвите крема със сложното име "дулче де лече" трябва да разполагате със подсладено кондензирано мляко в консерва.Освен ако не го купите готов - намира се в някои магазини.
Приготвянето е просто, изисква само време, но може да направите наведнъж няколко кутии, които след това да съхранявате в хладилника.
Кутиите с кондензирано мляко се варят за около 2 часа на слаб огън. Внимава се да са покрити с вода през цялото време. Това е всичко.Вътре млякото се карамелизира и се получава невероятно вкусен продукт.Използва се самостоятелно като крем за сладкиши или в комбинация със сметана, маскарпоне и др.
Маскарпонето и сметаната се разбиват . Към тях внимателно се прибавя охладения крем "дулче де лече".
Желатинът е в случай, че ви трябва по-стегната торта и  нямате подходяща форма за нея.
Желатинът се накисва в 50 мл студена вода и след това се загрява на много слаба микровълнова до пълното му разтваряне във водата.Прибавя се към крема(използвайте цедка за по-сигурно) и се разбърква добре.



шоколадово покритие
Сметаната се загрява в подходящ(стъклен, порцеланов за микровълнова) съд на микровълновата фурна или на котлон, .
Шоколадът се начупва и се прибавя на части към топлата сметана, като след всяка порция се разбърква до пълното разтваряне на шоколада.Оставя се да изстине, За по-бързо може да се сложи за малко в хладилника.
сглобяване на тортата
200 мл прясно мляко се загрява и в него се разтварят 50 г шоколад.Тази смес се използва за намазване на бишкотите.
Половината бишкоти се подреждат в избрания съд за тортата, желателно с подвижни стени.
Намазват се с приготвеното шоколадово мляко с помощта на четка.
Отгоре се изсипва половината от крема.
Подрежда се втория пласт бишкоти и отново се намазват с шоколадовото мляко.
Покриват се с остатъка от крема.
На този етап сладкиша се прибира в хладилник докато леко стегне.Освобождава се от борда.
Завършва се като се залива с изстиналата шоколадова глазура.
Украсява се по желание - ядки, кокос.



 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби.

1 коментар:

  1. Наистина много лесна торта, Сочне, но и много сладка! Хубаво е да имаме такива рецепти под ръка, когато трябв ада напарвим някой бърз десерт, пък този не е ималък като количество! Аз имам подобни рецепти, но с блатове. Ще опитам и твоята вариация с бишкоти обаче! Поздрави сърдечни, мила!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.