неделя, 21 февруари 2016 г.

Тиквен чийзкейк с карамелена заливка ( без брашно)



Обичам всякакъв вид чийзкейк! Тук можете да намерите рецепти за различни варианти и видове. Предпочитам печения чийз, вкусът и текстурата са несъпоставими.


Вариантът с тиква съм правила на микровълнова, рецептата е тук.
Днешното предложение е сравнително лесно, много вкусно, ароматно и с нежна текстура.
Основата е без брашно, само белтък и ядки.

По желание в чийзкейка може да се добавят 1-2 с.л. нишесте за по-голяма плътност.Кондензираното мляко може да се замени със сметана  и да се добави захар.

Продукти
за форма с диамтър 16-18 см
8 порции
за основата
1 белтък
3 с.л. захар
щипка сол
1 к.л. лимонов сок
120 г смлени орехи или други ядки
чийзкейк
250 г крем сирене
2 яйца+1 жълтък
200 мл кондензирано мляко
ванилия
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. настъргано индийско орехче
щипка сол
300 г пюре от печена тиква
глазура
2 с.л. захар
100 мл кондензирано мляко
орехи
 Време за приготвяне: 8часа
 - за подготовка - 30 min.
 - за готвене - 60 мин.

Приготвяне


За основата
Белтъка се разбива на сняг заедно с лимоновия сок и щипка сол.Постепенно се прибавя захарта като разбиването продължава до пълното й усвояване и получаване на гладка лъскава смес.
Добавят се смлените ядки и сместа се разбърква с шпатула.
Изсипва се във формата за печене, като по желание се разпределя и по стените като се оформя борд.
Основата на сладкиша се пече в предварително загрята на 180С фурна за около 20 мин.
Изважда се от фурната и се оставя настрани.
Чийзкейк
Крем сиренето се разбива, добавят се яйцата, едно по едно, кондензираното мляко, ароматите и всичко се разбива добре с миксер.
Тиквеното пюре се смесва с горната смес и се разбърква добре.
Чийзкейка се изсипва в изпечената основа.(Добре е стените на съда да се намажат с масло).
Сладкишът се пече 10 минути в предварително загрята на 200 С фурна и след това още 1 час на 160 С. Оставя се да изстине във фурната.След това се прибира в хладилник за няколко часа.
Глазура
Захарта се загрява в дълбок съд до карамелизиране.Излива се кондензираното мляко(може да се замени със сметана) и се разбърква енергично до завиране.
Глазурата се излива върху студения сладкиш.
Украсява се със запечени орехи и тиква.





 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на  Моето сладко хоби

събота, 13 февруари 2016 г.

Кръгли банички с ябълки или тиква



 Идеята за оформянето е от Ваня, "В моята кухня".

Продукти
за 6-8 броя
6-8 много тънки кори за баница
3 ябълки(200 г тиква)
2 с.л. тъмна захар Мусковадо
1/2 с.л. масло
1/2 ч.л. канела
щипка карамфил по желание
2-3 с.л. бяла кристална захар(по желание)
30 мл олио
орехчета

 Време за приготвяне: - 35 мин.
за подготовка - 15 мин.
 - за готвене - 20 мин.
 Приготвяне

Ябълките се белят, почистват и смилат в блендер ( или настъргват на ренде).
Маслото се загрява в тенджерка и се прибавя захарта, разбърква се докато се разтопи и се добавят ябълките, канелата и карамфила. Изчаква се да заври и  се оттегля, оставя се да изстине. Ако се използва тиква е необходимо най-напред да е свари, след това се пюрира и овкусява със захарта и подправките.
Всяка кора се маже с олио и се поръсва със захар. Може и без захарта, зависи колко сладко обичате.
С помощта на тънка пръчка кората се навива, като се оставят 3-4 см, те ще са основата на баничката . Навитата кора се събира(набръчква се) към средата, пръчката се изважда и се оформя кръгчето.
В средата се поставя плънката.Отгоре съм поставила орехче.
Баничките се подреждат върху хартия за печене, намазват се с малко мазнина.
Пекат се в предварително загрята на 180 С фурна за 15-20 минути.