понеделник, 21 декември 2015 г.

Постна содена питка за Бъдни вечер



Традиционна питка за Бъдни вечер. Прави се бързо, заедно с печенето отнема около час.Украсата трябва да измислите вие.
 Ето някои мои коледни питки от последните години.






 Използвайте по-твърдо тесто и нарисувайте фигурки.

Продукти
за тавичка с диаметър20-22 см

450  г брашно
3 с.л. лимонов сок
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. захар(мед)
1 ч.л. сол
4 с.л. зехтин
250 мл топла вода
  Време за приготвяне: - 1 час
 за подготовка - 15 мин.  
- за готвене - 40 мин.

Приготвяне

Брашното се пресява в купа.
 В друг съд се смесват лимоновия сок и содата, разбърква се и прибавя водата, зехтина, солта и захарта.
Получената смес се налива при брашното като се бърка с лъжица.Когато тестото започне да с е оформя се изважда върху набрашнена повърхност и се меси няколко минути.
Трябва да се получи меко , но не лепнещо тесто.
Тавичката се маже със зехтин и питката се разплесква до големината на тавата и се поставя в нея.
Леко се набожда с вилица на няколко места за да се надуе равномерно.
Може да се поръси със семенца или ядки.
Пече се на 190 С в предварително загрята фурна до зачервяване, около 40 минути.
Изважда се и се увива в кърпа докато изстине.



събота, 19 декември 2015 г.

Камамбер или бри на фурна, с мед и ядки




Това е може би най-лесното и ефектно предястие, с което може да  впечатлите гостите си или да си приготвите бърза вечеря!


Продукти
за 1 порция
1 малка питка камамбер (100 г)
1 с.л. мед
2 с.л счукани ядки ( в случая филирани бадеми)

 Приготвяне

Сиренето се освобождава от опаковката. Отгоре, върху питката се правят леки нарези, без да стигат до края на външната коричка. Така няма да се разтече при печенето.
Поставя  се върху хартия за печене. Може да се изрежат кръгчета и да се сервира с хартията, ако не сте сигурни че ще се справите с прехвърлянето в чиния.
Пече се на 200 С за около 15 минути, сиренето трябва да се втечни.
Ядките се запичат отделно ( аз го правя за 1 мин. на микровълновата).
Сиренето се изважда в чиния, залива се още горещо с меда и се поръсва с ядките.
Вместо мед, добро предложение е ароматно сладко , от горски плодове, сини сливи или друго.
Алтернативно ядките може да се сервират в отделна купичка.Тогава се топва най-напред в сиренето, а след това в купичката с ядки.
Добра комбинация е и със запечени плодове(смокини, круши).
Сервира се с хляб или някакви хрупкави кракери.

На долната снимка сиренето е обвито с кора за баница и запечено заедно с ядките.



Друг вариант е сиренето да се увие в тънки парченца бекон







четвъртък, 17 декември 2015 г.

Червени коледни сладки ( Напукани сладки червено кадифе)




Това са сладки, подобни на Напукани шоколадови сладки, но са с повече брашно и червена боя.Вместо боя може да използвате сок от червено цвекло.



Червеният цвят подчертава коледното настроение на тези меки отвътре и хрупкави отвън сладурчета.
Източник
Продукти
за около 60 броя
3 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. какао
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
170 г меко масло
1 1/3 ч.ч. захар
3 яйца , големи
1 1/2 ч.л. есенция ванилия
2 ч.л. лимонов сок
2 с.л. прясно мляко(сок от червено цвекло)
1 опаковка червена хранителна боя
200 г бял шоколад
1 ч.ч. пудра захар

 Време за приготвяне:1 час +2 часа за изчакване.
 - за подготовка - 20 мин.
 - за готвене - 40 мин.
Приготвяне


Всички изброени сухи съставки се смесват в голяма купа.
Маслото и захарта се разбиват на крем и към тях се прибавят едно по едно яйцата при непрекъснато разбиване.
Добавят се лимоновия сок, ванилията(ако е течна).
Боята се разтваря в прясното мляко и се разбърква с крема.
Получената червена смес се прибавя към разбърканите сухи съставки и всичко се бърка с миксера до получаване на еднородна маса.
Шоколада се реже на дребни парчета , които се смесват в тестото.
Готовото тесто се покрива с фолио и се прибира в хладилник за 2 часа.
От охладеното тесто се оформят топчета с големината на малък орех.
Всяко топче се овалва в пудрата захар , поставя се в застланата с хартия тава и се притиска леко.
Сладките се пекат на 180 С за 12 минути.Изваждат  се и се оставят да изстинат върху решетка.




петък, 11 декември 2015 г.

Коледни кексчета в силиконови формички




Това е една от първите ми рецепти в блога. Споделям я поради проявения интерес към тесто за коледни формички..



Продукти
за 18 формички

2 яйца
100г захар
50 г течно масло
150 г брашно 1/2 ч.л. бакпулвер
ванилия
50 мл портокалов сок
и настъргана кора на половин портокал за светлото тесто
50 мл мляко и
50 г стопен шоколад за тъмното тесто

1с.л. мляко с 4 с.л. пудра захар за украса
Приготвяне

Най-напред се разбиват яйцата и захарта, до пълно стопяване на захарта.Прибавя се маслото и брашното.Получената доста гъста смес се разделя на 2 части.Едната се смесва с портокаловия сок и корички, а другата със разтопения шоколад и млякото.Само с  разбъркване.
(Шоколадът се стопява на МВ за около 1 минута, като   се проверява и разбърква.)
Изсипва се и от двете смеси във формичките.Пълнят се до по-малко от средата.



Пече се на 190С за 12 минути.Сладкишите се издуват, но не много.От едната страна стават равни, а от другата може леко да се изреже, ако е много издуто за да се оформят .



Млякото и пудра захар се разбъркват интензивно с лъжица( ако е по-голямо количество може и с тел) .С получената бяла смес се украсяват сладките.



събота, 5 декември 2015 г.

Най-вкусните овесени сладки със стафиди и орехи



Много харесвам и отдавна купувам едни овесени бисквитки. Докато не се усетих, че и сама мога да си ги направя, поне ще знам какво точно има вътре. И така, след кратко търсене в мрежата се спрях на рецептата на доказан сладкар - Ирина Купенска.



Предлагам ви я без никакви изменения! Бисквитите НАИСТИНА са много вкусни - хрупкави с мека сърцевина! Приготвят се много бързо и лесно!
Продукти
за около 24 бисквити
(зависи от големината)
 115г меко масло*
150г кафява захар
1/2 чаена лъжица ванилия
1 яйце
100г брашно
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
1/2 чаена лъжица канела
щипка сол
120г фини овесени ядки
50г стафиди
50г печени орехи, ситно нарязани
* направих ги с половината количество масло, само 60 г и ми харесаха повече

 Време за приготвяне: - 1час
за подготовка - 10 мин.
- за готвене - 12 мин.

Приготвяне


Маслото се разбива със захарта до побеляване. Прибавя се яйцето и ванилията и отново се разбива.
Брашното, овесените ядки, содата, солта и канелата се смесват в купа. Изсипват се към маслено-яйчната смес и се разбъркват добре.
Накрая се прибавят орехите и стафидите и се разбъркват, докато се разпределят равномерно.
Купата се покрива с фолио и се прибира в хладилник за около 30-40 минути, докато сместа се охлади.
Фурната се загрява на 180°C.
Голяма тава се покрива с хартия за печене.
От охладената смес се взима малка част (около една чаена лъжица) и се оформя на топка. На снимката се вижда големината, сравнена с  как са се надули след това.
Сладките се подреждат на разстояние една от друга, защото при печенето се надуват.
Пекат се около 10-12 минути, или до зачервяване на краищата. След като се извадят от фурната са все още меки и крехки.
Затова се оставят да се охладят за 5-10 минути в нея, след което се прехвърлят върху метална скара до пълното им охлаждане.

Могат да се съхраняват в плътно затворена кутия до няколко дни.




неделя, 29 ноември 2015 г.

Филе сьомга на фурна, обвито в бекон, върху пюре от цвекло и карамелизирани моркови



Това е рецепта, с която наскоро гостувах в  Христинка Колева и блога й  "Животът може да е вкусен".
Може да се изпълни и с друго рибно филе, комбинацията от бекон и сирене придава различен вкус на рибата.Гарнитурата е ефектна и здравословна!




Продукти
за 4 порции
600 г филе от сьомга
лимонов сок от 1/2 лимон
черен пипер
200 г моцарела
4 листа салвия
1 ч.л. суха мащерка
4 тънки парченца пушен бекон
карамелизирани моркови
300 г бейби морковчета
1 с.л. масло
2 с.л. захар
пюре от цвекло
1 малка главичка цвекло (100-200 г)
сол
черен пипер
1 с.л. балсамов оцет
1 с.л. майонеза

Приготвяне


Рибата се поръсва с черен пипер и лимонов сок и се оставя в хладилника за 30 минути.
Върху всяко парче риба се поставя по едно резенче сирене( дебело около 1/2 см), 1 листо салвия и се поръсва с мащерка.
Увива се в бекона и се подрежда в тавичка, застлана с хартия за печене.
(Вместо бекон добре е да се използва прошуто, филе Елена или подобни)
Пече се за около 25 минути на 200 С.
моркови
Морковчетата се сваряват в подсолена вода до омекване.Ако са от консерва, този етап се прескача.Отцеждат се много добре.
Маслото и захарта се загряват в тиган до карамелизиране.
Прибавят се морковите и се разбърква няколко пъти.
пюре
Цвеклото се сварява в подсолена вода до пълно омекване.
Поставя се в блендер заедно с 1-2 с.л. от водата, в която е вряло и се пюрира до гладкост.
Прибавят се подправките и се разбърква.



сряда, 25 ноември 2015 г.

Шоколадови кошнички с крем




Това е една от рецептите, с които гостувах на  Христинка Колева и блога й  "Животът може да е вкусен".


Продукти
за 6-8 броя кошнички

100 г шоколад(по избор)
крем
1 яйце
3 с.л. захар
250 мл прясно мляко
1 с.л. нишесте
200 г сметана
1/2 п. желатин
1 с.л. есенция ванилия

плодов сироп
плодове

 Приготвяне

Две трети от шоколада се поставя в порцеланова купичка и се затопля на микровълновата за 40-50 сек. Разбърква се и се добавя останалия шоколад. Бърка се с порцеланова лъжичка до пълното разтопяване на шоколада и получаване на гладка лъскава смес. Ако е необходимо се загрява допълнително,  но само за 10 сек. Другият вариант да разстопите шоколада е на водна баня.
Силиконови или хартиени кошнички се намазват с дебел слой от разтопения шоколад с помощта на четка.Оставят се настрани до втвърдяване на шоколада. След това шоколадовите кошнички внимателно се освобождават от формите.
 За крема
Може да използвате какъвто и да е крем. В комбинацията с шоколад всичко е вкусно! Само не слагайте топъл крем  в кошничките, за да не се разтопят! Желателно е пълнежът да не е много течен.
Яйцето се разбива със захарта, добавя се нишестето и се изсипва внимателно във врящото мляко при непрекъснато разбъркване. Вари се около 3-4 минути, добавя се набъбналия желатин и се отдръпва от огъня. Прибавя се ванилията и се оставя да изстине.
Към студения крем се примесва леко разбитата сметана.
Кошничките се пълнят с крема, изчаква се да се желира и се украсяват.
Украсата, както и плодовете, които ще добавите е въпрос на избор,  аз използвах плодов сироп,  ананас и кокосови стърготини.



събота, 21 ноември 2015 г.

На гости


     Днес гостувам с приятно  вълнение на една изключително лъчезарна дама - Христинка Колева и блога й  "Животът може да е вкусен". С вълнение, защото при Христинка всичко е не само вкусно, но и много красиво . Блогът   грее с чудесни снимки, цветя и аранжировки!
Всички рецепти са като произведение на изкуството, особено сладкишите, които са изпипани до най-малката подробност. За мен е чест и удоволствие да гостувам в това уютно местенце!
 Предлагам ви тристепенно меню - предястие от запечено френско сирене, сьомга на фурна и за десерт - шоколадови кошнички с крем.
Рецептите можете да видите в блога  "Животът може да е вкусен",  
1.Камамбер  на фурна, с мед и ядки
2.Филе сьомга на фурна, обвито в бекон, върху  пюре от цвекло и карамелизирани моркови
3.Шоколадови кошнички с крем и плодове

понеделник, 16 ноември 2015 г.

Торта Шварцвалд(черна гора) и 4та годишнина на блога




Ето че измина още една година и все още съм на линия, макар и с много по-малко публикации. Причините разнообразни, някои неприятни, някои изключително вълнуващи, като раждането на още два внука!
Успях да запазя любовта към Моето сладко хоби през изминалите 4 години благодарение на вас, хилядите читатели, които посещавате блога. За което сърдечно ви благодаря!
Едно начинание започнало като самотно занимание на майка с пораснали дъщери, се превърна в нещо съвсем различно! Попаднах в един нов свят, срещнах  нови приятели, научих много нови неща за кулинарията.
 Благодаря на всички последователи на блога и на хилядите фенове на фейсбук страницата на Моето сладко хоби за подкрепата и доверието! Това ме мотивира да продължавам!
 И така, почерпете се за празника с една доста популярна и традиционна немска торта!


Това е може би най-известният немски сладкиш и тази година той празнува своята 100 годишнина!
Тортата Шварцвалд се изработва от шоколадови блатове, сметана(масло), череши/ вишни и ликьор от съответния плод.
Името й произлиза от планината Schwarzwald, където се произвежда прословутата черешова ракия или ликьор. Сладкарят Josef Keller се провъзгласил за "откривателят" на тортата, когато през 1915 г. я поднася в Cafe Agner в Bad Godesberg, сега в покрайнините на Бон, северно от Schwarzwald.




Тортата е вкусна, сочна и  сравнително лесна за приготвяне.
Вишните и сметаната придават свеж вкус и се комбинират перфектно с шоколадовите блатове.
Използвала съм компот от вишни и бренди, с които заместих немският   kirsch. Може да се приготви със замразени вишни, накиснати в бренди.Към сметаната добавих маскарпоне, така замених масления крем от източника на рецептата.
Продукти
за форма с диаметър 23-24 см
12-16 порции
за 3 броя блатове
 (мярката е чаша с вместимост 240 мл)
1 и 2/3 ч.ч. брашно
1 и 1/2 ч.л. сода
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
2/3 ч.ч. какао на прах
1/2 ч.л. сол
100 г масло, меко
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 големи яйца
2 с.л. ванилова есенция
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко с 1 с.л. лимонов сок
вишнев пълнеж
1 компот от вишни без костилка, плодовете са 350 г
100 мл от сиропа
1 с.л. нишесте
сметанов пълнеж
300 мл течна сметана от животински произход
(може да се замени със заквасена)
150 г маскарпоне
3-4 с.л. пудра захар
2 с.л. от вишневия сироп
ванилия
сироп за напояване на блатовете
сироп от 1 компот от вишни - 250 мл
3 с.л. захар
50 мл бренди
украса
100 мл сметана
1 с.л. пудра захар
100 г шоколад(аз използвах 52% готварски)
12 вишни от компота

 Приготвяне


за блатовете
Изброените продукти са за тесто, достатъчно за трите блата.
Фурната се загрява на 175 С.
Брашното и какаото се пресяват, към тях се добавят содата, бакпулвера, солта.
Маслото се разбива със захарта до пухкав крем. Прибавят се яйцата и се разбива до пълното им усвояване.Добавя се ванилията.
Прясното мляко се загрява съвсем леко и се пресича като се изсипва лимоновия сок в него.Прибавя се към сухите съставки.Всичко се разбърква много добре на ръка.
Смесва се с разбитите със захар и масло яйца, с помощта на миксер.
Трите тавички се застилат с хартия за печене и се намазват с олио.Тестото се разпределя в трите тави по равно.
Пекат се заедно или поотделно за 25-30 мин. , до суха клечка.След изстиване блатовете се изваждат от тавите и хартията се отстранява.
вишнев пълнеж и сироп
Плодовете от компота се отцеждат. Сиропът се смесва със захарта и брендито и се поставя на котлона да заври, вари се 3-4 минути.Отделят се около 200-250 мл ( аз сложих по-малко, но мисля, че може да поеме повече сироп) за напояването на блатовете.
В останалия сироп се изсипват вишните , без 12-16 броя, които се оставят за украсата.
Изчаква се плодовете да заврат и се прибавя нишестето.Разбърква се  за около 1 минута и се оттегля от огъня. Оставя се да изстине.
сметанов крем
Сметаната и маскарпонето се разбиват с миксер заедно със захарта.Добавят се 1-2 с.л. от сиропа, само за аромат, и ванилия.
сглобяване на тортата
Един от блатовете се поставя в тортена чиния и около него се слага пръстен за торта.Намазва се със сиропа с помощта на четка.
Отгоре се разпределя част от сметановия крем, а върху него половината от вишневия пълнеж.
Следва пак блат, притиска се леко за да се изравни, сироп, сметана, вишни, блат, сироп и завършваме със сметана отгоре.
Освобождава се ринга и тортата се измазва със сметановия крем и отстрани.
Прибира се в хладилник.
украса
Шоколадът (около 60 г) се разтопява на водна баня или в микровълновата.Разбърква се до гладка лъскава смес.Една част се поставя в пош(плик с дупчица) , а другата в купичка.
С поша се рисува отстрани на тортата.Аз се опитах да направя дръвчета.Или просто се полива по ръба на тортата с шоколад :).
Отделените вишни се потапят една по една в купичката с шоколад и се изваждат върху хартия за печене.
Остатъкът от неразтопен шоколад се нарязва(настъргва) на едро.
Сметаната се разбива със захар и с нея се шприцоват розички върху тортата.
Подреждат се шоколадовите вишни и настъргания шоколад.



Запазих стила си и рецептата изглежда дълга, но всъщност е само подробна.Приготвянето на тортата не отнема повече от 2-3 часа.