събота, 5 декември 2015 г.

Най-вкусните овесени сладки със стафиди и орехи



Много харесвам и отдавна купувам едни овесени бисквитки. Докато не се усетих, че и сама мога да си ги направя, поне ще знам какво точно има вътре. И така, след кратко търсене в мрежата се спрях на рецептата на доказан сладкар - Ирина Купенска.



Предлагам ви я без никакви изменения! Бисквитите НАИСТИНА са много вкусни - хрупкави с мека сърцевина! Приготвят се много бързо и лесно!
Продукти
за около 24 бисквити
(зависи от големината)
 115г меко масло*
150г кафява захар
1/2 чаена лъжица ванилия
1 яйце
100г брашно
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
1/2 чаена лъжица канела
щипка сол
120г фини овесени ядки
50г стафиди
50г печени орехи, ситно нарязани
* направих ги с половината количество масло, само 60 г и ми харесаха повече

 Време за приготвяне: - 1час
за подготовка - 10 мин.
- за готвене - 12 мин.

Приготвяне


Маслото се разбива със захарта до побеляване. Прибавя се яйцето и ванилията и отново се разбива.
Брашното, овесените ядки, содата, солта и канелата се смесват в купа. Изсипват се към маслено-яйчната смес и се разбъркват добре.
Накрая се прибавят орехите и стафидите и се разбъркват, докато се разпределят равномерно.
Купата се покрива с фолио и се прибира в хладилник за около 30-40 минути, докато сместа се охлади.
Фурната се загрява на 180°C.
Голяма тава се покрива с хартия за печене.
От охладената смес се взима малка част (около една чаена лъжица) и се оформя на топка. На снимката се вижда големината, сравнена с  как са се надули след това.
Сладките се подреждат на разстояние една от друга, защото при печенето се надуват.
Пекат се около 10-12 минути, или до зачервяване на краищата. След като се извадят от фурната са все още меки и крехки.
Затова се оставят да се охладят за 5-10 минути в нея, след което се прехвърлят върху метална скара до пълното им охлаждане.

Могат да се съхраняват в плътно затворена кутия до няколко дни.




6 коментара:

  1. Здравейте, бихте ли споделили каква марка овесени ядки ползвате, че не купувам почти и да се ориетирам кои са хубави. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, овесените ядки са от Лидъл, пише на немски, иначе са много фини . Може да използвате овесено брашно, ако не намерите фино смачкани.Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  2. Много обичам овесени бисквитки и се почерпвам, Сонче! Изглеждат неустоими!
    Поздрави и прегръдка, мила! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Точно такива овесени бисквити търся. В една пекарна правят същите и съм влюбена в тях! Мерси, Соня :)!

    ОтговорИзтриване
  4. Много са вкусни! Направих ги снощи късно - налегна ме някакво вдъхновение към 11 вечерта. Единствено им сложих по-малко захар и вместо стафиди - червени боровинки. Станаха за моя вкус прекрасни! Блягодаря за хубавата рецепта, супер бърза и лесна за приготвяне!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Жасмина, наистина са доста сладки. И аз ще опитам с по-малко захар! Благодаря ви за споделеното! Поздрав!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.