неделя, 7 април 2013 г.

Крокети от рулца от раци на фурна


Рецептата е на Диана от Опитайте.
Рулцата сурими са един продукт, който май всички избягваме, но на мен ми се намираха във фризера, купени явно в пристъп на паника, че не знам какво ще готвя :).Предложението за крокети ми допадна, само че вместо да ги пържа, аз ги направих във фурната.Малките промени в рецептата са в скоби.Благодаря ти, Диана!
Продукти 
за около  20 броя


  • 30 гр.  масло

  • 2 стръка пресен лук(стар)
  • ¼ ч.чаша брашно*
  • ¾ ч. чаша прясно мляко
  • 250 гр. рулца раци Сурими /Surimi/*
  • 1/3 ч.чаша пармезан, настърган (обикновен кашкавал)
  • 1 с. л. пресен магданоз
  • ½  ч. л. лимонова кора, ситно настъргана
  • (1 с.л. лимонов сок)
  • 1 щ. лют червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус
за паниране - 3-4 с.л. брашно, 1-2 яйца, 3-4 с.л. галета, 2 с.л. сусам, 1 с.л. зехтин за поливане
*1 ч.чаша =240 мл.

  Приготвяне

  • маслото се разтопява на котлона в по-дълбок съд
  • добавя се нарязаният лук  и задушава до омекване
  • изсипва се брашното и запържва при непрекъснато бъркане около 1 минута
  • постепенно се налива млякото и отново с непрекъснато бъркане се изчаква сместа да заври.
  • намалява се температурата на ниско и с често разбъркване сместа се сгъстява /около 3 минути/. 
  • добавят се нарязаните рулца раци, кашкавал, магданоз, лимонова кора и се овкусява с щипка лют червен пипер, сол и черен пипер на вкус.
  • сваля се от огъня и се разбърква до обединяване и хомогенизиране на сместа.
  • изчаква се да се охлади напълно.  


  • от сместа се оформят малки топчета, които се поставят за още малко в хладилник да се стегнат допълнително. 
  • всяко топче се овалва в брашно, потапя се в разбито яйце и след това в галета смесена със сусам
  • подреждат се в намазана с масло(зехтин) тавичка  и се поливат на тънка струйка с 1 с.л. зехтин
  • пече се на 200 С до златисто


Моите топчета се разпукаха леко, но май ги бях направила по-големи. Направих 14 бр, а трябваше да са 20 тина.



8 коментара:

  1. Изглеждат много вкуснички ,Сонче-за мезенце са чудесни...

    ОтговорИзтриване
  2. Много ми допадна идеята ти, Соня,
    следващия път ще ги изпека - харесват ми златисти и много апетитни.
    Вече обсъдихме възможността да дам линк от моята страница към този вариант за изпълнение.
    Благодаря ти,
    сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче, всички ги избягваме, ама понякога се озовават в хладилника;) Изглеждат прекрасно под формата на крокети!

    ОтговорИзтриване
  4. Още веднъж благодаря Диана!Прекрасно е така, да обменяме, допълваме, добре че съществува Интеренет!Поздрав и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Много ги обичам тези рулца, идеята е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  6. Сонче, супер са! Много хубави, златиста коричка, хрупкава, вкусна, ох леле!!! Аз не ги избягвам суримитата, просто понякога ни омръзват, но май ще ги правя на тези симпатични и апетитни топчета! Прекрасна нова седмица, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесни крокети с много хубава златна коричка,Соня!Аз ползвам рулцата,малко синтетика си падат,но пък в разни салати се вписват добре.
    Усмихната нова седмица ти пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Браво за рецептата от мен! Лесно, вкусно и много ефектно :)

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.