понеделник, 5 ноември 2012 г.

Вариации на тема пържени филии

Всеки знае как се правят пържени филии, любим спомен от детството!
 Но аз имам и един друг спомен - във филма "Крамър срещу Крамър", на Крамър (Дъстин Хофман) му се наложи да прави пържени филии след развода.Беше много смешно - изсипа всичко едновременно в тигана, наведнъж мляко, яйца хляб.Естествено не се получи!
За начинаещи предлагам варианти на тази популярна закуска.
 с карамелен сос:

 

със сладко:

 и с шунка и кашкавал :



Продукти  
 за 3 филии

  • 2 яйца
  • 2 с.л. прясно мляко
  • 3 филии хубав бял хляб

за карамеловия вариант
  • 3 с.л. кафява захар
  • 3 с.л. вода
  • парченце шунка
  • парченце кашкавал

  • 2 с.л. масло
  • 2 с.л. олио

Приготвяне

  • яйцата се разбиват добре с вилица
  • прибавя се млякото
  • филийките потапят от двете страни
  • 1 с.л.олио и 1с.л. масло се загряват и в тях се пържат 3 половинки
  • за следващите се загрява нова мазнина
  • кашкавала и шунката се поставят между две половинки и се потапя в яйцата
  • пържи се от двете страни до златисто
  • захарта и водата се загряват в тигана до получаване на рядък карамел
  • изпържените филийки се връщат в тигана и се обръщат от двете страни за да поемат от карамеловия сос

10 коментара:

  1. Сонче,с карамела най-ми допадат.И чаша чай в ръка-суперски филийки!
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Кажи сега, честно ли е като преди точно 3 минути си мислех за пържени филийки, и след като се самооубедих да пазя линия, ти постваш тези вкусотийки! Трите варианта са страхотни! Аз бих добавила и един с мед или циренце :)

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Лучия, и аз правя много рядко, но са си голямо изкушение във всички варианти!Благодаря, че се отби, поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  3. Добре, де :) Това е едно прекрасно напомняне за детството :) Сега поне съботната закуска ми е ясна :) Аз обичам онзи срамежлив Croque-monseur с шунка и кашкавал :)
    Аз пък скоро гледах един филм с Том Ханкс (не помня кой точно), в който много детайлно обясняваше, че приготвянето на пържени филийки било цяло изкуство. Той добавяше канела, индийско орехче, джинджифил ако не се лъжа и много идейно беше :)
    Поздрав най-сърдечен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че предизвикахме сладка дискусия с моите филийки:)Благодаря , Ваклина, аз също ги обичам с канела и даже залети със захарен сироп!Поздрави и дано устискате до събота, да си направите вкусни филийки!

      Изтриване
  4. От всичките си взимам, Сонче, дори и да е време за вечеря силно ме изкуши! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Вкусни са всички варианти!
    Скоро не съм правила...благодаря за подсещането!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Рецептата за моите филийки видях преди 30 г в списание "Жената днес" от първите му броеве, но макар и по социалистическо време си е много луксозен вариант и затова ви я препоръчвам: много тънко нарязани филийки от френска франзела, 2 яйца-отделно жълтъци от белтъци, чаша прясно мляко, щипка сол и 4 суп. л. брашно. Жълтъците, солта, брашното и прясното мляко се разбиват до консистенция на гъста боза, леко се прибавят към тях разбитите отделно белтъци и в получената пухкава смес като паста патафри се потапят филийките и се пържат в дълбок съд с много олио до порозовяване. Стават като топчета, отцеждат се върху кухненска хартия, а аз ги обичам с разбита заквасена сметана с ванилия и захар. Но си ги позволявам веднъж на няколко години, че като направя нямам спирачка в хапването.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Радка, добре дошла в Моето сладко хоби! Радвам се да прочета този вариант на пържени филии, наистина звучи много вкусно! Сигурна съм, че и читателите ще го оценят! Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.