четвъртък, 1 ноември 2012 г.

Торта шоколадов мус с круши (по Йоли)


Този сладкиш е не само за заклетите фенове на шоколада.Съчетанието на аромати и вкусове е истинска наслада за всеки!



 рецептата е на Йоли

Продукти
форма 26 см - 16 порции

 за блата
  • 3 яйца
  • 130 г захар
  • 70 г брашно
  • 25 г шоколадов пудинг ( 1/2 пакетче )
( аз сложих ванилов и шоколадова есенция)
  • 2 с.л. какао
  • 1/4 ч.л. бакпулвер
  • 1 ванилия
  • 30 г стопено горещо масло

за шоколадовия мус
  • 3 жълтъка
  • 60 г захар
  • 1 ванилия
  • 150 мл прясно мляко
  • (100 мл при мен)
    500 мл течна сладкарска сметана
(замених с 200 г квасена и 400 мл неподсладена животинска)
  • 350 г тъмен шоколад
за пошираните круши
  • 4 зрели круши
  • 200 г захар
  • 100 мл бяло вино
  • 100 мл вода
  • сок и кора от  1/2 лмон
  • 1 малка пръчка канела
  • (1 ч,л.л. на прах)
  • 2 зърна кардамон 
  • 2 зърна карамфил
 Калории - общо 6684 Ккал

 за 1 порция 418 Ккал




Приготвяне
  • най- напред се приготвят пошираните круши, може от предния ден
  • водата, виното,   захарта(мед)  и подправките се поставят в тенджерка и се завират
  • крушите се белят и цели се слагат в течността
  • варят се на слаб огън за няколко минути, до омекване (зависи от степента на зрелост)
  • оставят се да изстинат в течността и да престоят няколко часа

за блата
  • белтъците се разбиват с половината захар
  • жълтъците се разбиват много добре с другата част от захарта , на пяна
  • към жълтъците се прибавят бавно брашното, бакпулвера, пудинга, какаото и ванилията(на снимката)
  • разбърква се добре и към получената смес се добавят разбитите белтъци, като се бърка с шпатула отдолу нагоре до получаване на хомогенна смес
  • полученото тесто се изсипва в постлана с хартия за печене форма
  • пече се на 180 С за 15-20 минути
  • изважда се и се оставя да се охлади



шоколадов мус
  •  жълтъците се разбиват на крем със захарта и ванилията
  • прибавят се прясното мляко и 100 мл от сметаната и се поставя на слаб огън
  • вари се до сгъстяване с непрекъснато бъркане
  • към горещия крем се прибавя шоколада, начупен на парчета и се бърка до пълното му разтваряне(снимка)
  • останалата сметана се разбива до гъст крем
  • прибавя се към охладения шоколадов крем
подреждане
  • блатът се поставя в равна тортена чиния и се стяга с пръстен
  • напоява се с прецедения сироп  от поширането на крушите
  • крушите се разрязват на половина и се почистват от семките
  • подреждат се върху блата
  • отгоре се изсипва шоколадовия мус и се заглажда
  • оставя се в хладилника да стегне за няколко часа, най-добре до другия ден
  • тортата се освобождава от пръстена и се украсява
реже се с топъл сух нож
 

 Прекрасно е внимавайте, пристрастяващо е!

9 коментара:

  1. Великолепна торта, истинска наслада за сетивата! Хубава вечер, Сонче! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Разкош! Изглежда страхотно!
    Соня, лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз съм и хвърлила око на тази торта! Чудесно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  4. Онзи ден се чудех, дали да не я правя, но не ми се рискуваше за пред хора. Вече обаче ще я направя и ще си я хапна сама;))) Изглежда божествено!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасна и елегантна торта!
    Сонче ,чудесно си се справила!
    Трудно се устоява на такова сочно и ароматно изкушение!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Върхът е тортата. Аз съм от начинаещите,малко сложна изглежда,но ще се пробвам тия дни :)Поздравления

    ОтговорИзтриване
  7. Еха Сонче, прелестно шоколадово изкушение си направила!
    Много е красива!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  8. Изглежда неустоимо вкусно!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.