вторник, 4 септември 2012 г.

Сладко от зрели смокини на фурна





  Продукти

  • 1 кг смокини
  • 500 г захар
  • 400 мл вода
  • 2с.л. лимонов сок
Приготвяне

  • смокините се подреждат в тавата, ако са много големи може да се разрежат на 2
  •  посипват се със захарта,  добавя се водата.
  •  пече се на 180С за около 1 час и 30 минути до сгъстяване на сиропа, не се бърка
  • проверка за гъстотата на сиропа с чаша студена вода  - пусната в студената вода капка отива до дъното без да се разтвори 
  • изважда се от фурната и се добавя лимоновия сок
  • пълни се горещо в буркани, които се обръщат надолу с капачката.Може да се изварят, но  аз не го правя.


22 коментара:

  1. Страхотно сладко!
    А, какви хубави десерти стават с него мммммм......

    ОтговорИзтриване
  2. Соня,поздрави от Юлия Кожухарова!
    Благодаря за рецептата,непременно ще я опитам.Изглежда много лесно.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз останах изненадана колко лесно се получи.Само дето ме беше страх да не го изгоря, та го извадих малко по-рано, сиропът можеше да е още по-гъст.Ако имате смокини или сини сливи, това е по-лесния вариант.Плодовете остават цели.Поздрави!

      Изтриване
  3. Сонче, разкошно се е получило и плода се е запазил! Наистина е по-лесен вариант. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче, благодаря, че сподели! Не съм п робвала никога смокините на фурна.КАто знам как ги правя, това ми изглежда супер бързо предложение!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, тук ухае много приятно! Невероятен аромат и вкус има това сладко!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Търсех лесна рецепта- за да натрия носа на жена ми...Стана бързо и лесно,НО...
    Според мен времето е 1 час и 15минути...На мен като аматьор сладкото стана доста гъсто.Но вече знам,следващото ще е Супер -Благодаря за хубавата рецепта.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Времето за печене зависи от фурната

      Изтриване
  7. След като първото сладко стана гъсто- разбрах че вината е моя- аз разтворих във вряла вода захарта и я добавих към смокините...Сега го направих по Вашата решепта точно...
    Стана да си оближеш пръстите !!!!БЛАГОДАРЯ МНОГО И СЕ ИЗВИНЯВАМ ЗА ГОРНИЯ КОМЕНТАР :))))))

    ОтговорИзтриване
  8. И аз да си кажа резултата от тази рецепта. За моя вкус, сладкото стана много рядко. С идеален вкус наистина, но рядък сироп. Варих дори 2 ч. и 30 мин., на 180 градуса, но си остана течно дори, когато сиропът изстина. Според мен количеството на водата трябва да е двойно по-малко.

    ОтговорИзтриване
  9. Тодорка Георгиева21 август 2013 г. в 15:12

    на 180 градуса при мен не стана, сиропа изобщо не се сгъсти и с;окините отгоре щяха да изгорят. Тогава преместих тавата най долу и варих така около 3 4аса. Голямо варене падна, но резултата е страхотен. Сега сложих втора доза. Стърува ми се, 4е вси4ко е индивидуално. Моите смокини пуснаха много вода и за това стана така, въпреки 4е на 2 кг. смокини и 1 кг. захар сложих 200 мл. вода. Днес на 2 кг смокини сложих само захар и 50 мл. вода, но мисля, 4е ще стане и така.Забравих да уто4ня, 4е варих само на долния реотан на фурната на 250 градуса.

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте, !теодора, явно зависи от сорта на смокините и степента на зрелост. Благодаря ви, че споделихте, ще бъде полезно на читателите! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. ЗДРАВЕЙТЕ ! МНОГО ЛЕСНА И СПОЛУЧЛИВА РЕЦЕПТА .ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРАВЯ ТОВА СЛАДКО И СЪМ ВЪЗХИТЕНА ОТ
    РЕЗУЛТАТА ,ПРЕДВИД "ПОЛОЖЕНИТЕ УСИЛИЯ".БЛАГОДАРЯ ВИ ,ЩЕ ПРОБВАМ И ДРУГИ ВАШИ НЕЩА .

    ОтговорИзтриване
  12. Добре дошла в блога, Таня! Радвам се, че сладкото ви се получило добре! Благодаря за споделеното, поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. СЛОЖИХ БЕЗ ДА ПРОЧЕТА ВНИМАТЕЛНО ЛИМОНОВИЯ СОК ОЩЕ В НАЧАЛОТО ТОВА ДА ЛИ Е ФАТАЛНО МОЛЯ ЗА БЪРЗ ОТГОВОР!

    ОтговорИзтриване
  14. Няма проблем, може накрая да добавите още мънучко лимонов сок! Поздрави и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотен лесен вариант!Получи се точно по рецептата,макар че не бях правила до сега.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте,извинявам се за глупавия въпрос но лимоновия сок какъв трябва да бъде- от прясно изцеден лимон или лимонтозу с нещо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, може и лимонтозу, важно е малко киселина накрая, за да не се захароса по-късно. Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  17. Здравейте,извинявам се за глупавия въпрос но лимоновия сок какъв трябва да бъде- от прясно изцеден лимон или лимонтозу с нещо?

    ОтговорИзтриване
  18. Не се ли измиват и изсушават преди да се започне приготвянето на сладкото?

    ОтговорИзтриване
  19. Хора, просто не слагайте вода

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.