четвъртък, 17 май 2012 г.

Много вкусен и лесен сладкиш с круши и френско име ''клафути''

За първи път прочетох за ''клафути'' в блога на Ваклина.
Видя ми се странно и интересно ястие, но го отминах.Докато днес , търсейки десерт с круши не попаднах на рецепта за Клафути с круши при Марта Стюард. И решението бе взето веднага. Само дето не знаех , че ще стане толкова вкусно и не го снимах:)
Изключително вкусен и лесен десерт.Много нежен с добре съчетан букет от аромати.
Нещо като омлет, нещо като палачинка.....Повече за този деликатен френски сладкиш може  да  се прочете  тук.
Ето и рецептата, която се оказа изключително сполучлива!Доверих се на Марта Стюард, като добавих само малко повече захар(в коментар пишеше, че не е достатъчно сладко) и допълних вкуса с орехови ядки.
 
Продукти
 за 4-6 порции
тавичката е 24 см, но може и по-малка
  • масло и брашно за намазване на тавичката
  • 1 к.ч. сушени червени боровинки
  • 150 мл прясно мляко
  • 150 мл течна животинска сметана
  • 2 големи яйца
  • 100 г захар
  • 2 п. ванилия
  • щипка сол
  • щипка джинджифил на прах
  • щипка настъргана лимонова кора
  • 30 г брашно
  • 1-2 круши 
  • 1 к.ч. счукани орехи

 Калории - общо 1662 Ккал
за 1 порция  415 - 277 Ккал

Приготвяне

  • фурната се пуска на 206 С.( извинявам се за цифрата, но беше 400 Ф)
  • боровинките се накисват в гореща вода
  • всички останали продукти се смесват в блендер ( брашно, захар, яйца, прясно мляко, сметана, подправките)
  • разбъркват се с блендера за 1 минута.Получава се рядка каша, като палачинково тесто

  • крушите се обелват и нарязват на полумесеци
  • подреждат в намаслената и набрашнена тавичка на дъното
  • върху крушите се изсипва приготвеното тесто
  • отгоре се подреждат отцедените боровинки и начупените орехови ядки
  • пече се 25-30 минути , до златисто, без да се отваря
  • сладкишът се сервира топъл


Mоже да се поръси с пудра захар, но с това количество захар в тестото сладкишът  е достатъчно сладък
Да отбележа, че и изстинал беше все така ароматен и вкусен.


10 коментара:

  1. Правила съм пай с круши, беше много вкусен. Разбира се нямат общо, но и този сладкиш изглежда много вкусно. Като добавим и аромата, става неустоим!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно клафути ! И аз не бях чувала думата клафути докато не ми останаха едни боровинки веднъж и се чудех как да ги направя :) ! Десерта наистина е неустоим както пише ,Катето ! Хубав петък ,Сонче!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря на Top blog, че чрез него попаднах тук :) Много се радвам, че рецептата те е впечатлила и най-вече, че те е оставила доволна :)
    Хубав и весел ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Обожавам круши в сладкиш а твоят е неустоим!
    Хубав и не дъждовен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда прекрасно! Не се и съмнявам, че е вкусно!

    ОтговорИзтриване
  6. Отново вкусен десерт,Соня!А щом има и плодове още по-разкошен става!Клафути наистина е един блажен сладкиш,мнго лесен,бръз и предполага разни импровизации.При мен отлежава един в черновите от миналото лято,дано скоро сколасам да го покажа.
    С пожелание за много усмихнати дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Сонче, страхотно ти е клафутито, много го харесвам този десерт! Аз съм правила и солен вариант, вкусно се получава, но сладичкото си ми е фаворит.
    Хубави продукти = ароматен десерт, браво на теб, чудесна комбинация!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря на всички ви за хбавите думи!Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Аз не го обръщах Галина, така си го ядохме с орехчетата отгоре!Но може и да се обърне!Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.