сряда, 9 май 2012 г.

Крем карамел - любима класика, сега и с портокалов аромат




Продукти 
за 10 порции
  • 6 яйца
  • 1 л прясно мляко, топло
  • 1 ч.ч. захар - 250 г
  • 2 оп.ванилия
  • настъргана портокалова кора
  • 10 с.л. захар за карамела

 Калории - общо 2904 Ккал
 за 1 порция  290 Какл

Приготвяне
  • 10 те лъжици захар с 1 с.л. вода се загряват в подходящ съд до получаване на светъл карамел
  • купичките се затоплят във фурната или на котлон
  • в затоплените купички се разпределя карамела, като се обливат и стените
  • (ако не са затоплени карамелът се втвърдява веднага и не може да се разлее по стените.  Понякога, когато ползвам алуминиеви купички си правя карамела във всяка поотделно, на котлона, става бързо и не се цапат допълнителни съдове)
  • купичките се подреждат в тавата, в която ще се пече крема
  • яйцата се разбиват със захарта
  • добавя се затопленото мляко и ванилията и портокаловата(лимонова) кора
  • готовата смес се разпределя в купичките 
  • в тавата се налива топла вода, трябва да покрие повече от половината от височината на купичките

  •      пече се на 150 С за около час, докато мърда съвсем леко, трябва да остане гладък, без шупли.Това се постига с ниската температура, без завиране на водата.
  •      изважда се и след изстиване са готови за обръщане 
  •     преди обръщане се минава отстрани по ръба на купичката с остър нож и с рязко движение се обръща върху чинийка





1 коментар:

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.