събота, 28 април 2012 г.

Аспержи със сметаново-горчичен сос

До сега шният ми опит с аспержите се ограничаваше до консервираните и не бях особено въодушевена. Напоследък зеленчуковите магазини, поне в нашия град, се престрашиха да зареждат по-разнообразни плодове и зеленчуци и попаднах на пресни аспержи.
Останах приятно изненадана от вкуса на прясно приготвените аспержи и разбирам защо е любим деликатес за много в Европа и Америка.Ще приготвям по-често, още повече , че са много полезни и нискокалорични!


Рецептата, която избрах е възможно най-лесната защото ми отне точно 15 минути ! източник


Продукти 
 за 2-3 порции

  • 350 г аспержи
  • 1 с.л. масло
  • 1 ч.л. брашно
  • 2-3 с.л. готварска сметана
  • 1 ч.л. дижонска горчица
  • лимонов сок, черен пипер, сол, чесън

Калории - общо 315 Какл
за 1 порция 105 Ккал


Приготвяне

  • аспержите,  в случая зелени, се отчупват в долния край с ръка и се измиват
  • (важни сa големината, цялостта и цветът на зеленчука - за зелените най-добре е да са с диаметър малко над 1 см)
  • в дълбок съд се завира вода с малко сол
  • зеленчукът се пуска във врящата вода за 6-8 минути и веднагa след това бързо се охлажда
  • отцежда се и се разпределя в чиниите за сервиране
  • в малка тенджерка се загрява маслото и в него се запържва брашното
  • добавя се на части около 100 мл вода, още по-добре е бульон , сметаната и горчицата
  • разбърква се добре и се вари 2-3 минути
  • овкусява се с лимонов сок(оцет), черен пипер и чеснов прах
Сосът се сервира в сосиера и зеленчуците се топят в него.Много е приятно защото са хрускави!
Другият вариант е аспержите да се залеят със соса.



5 коментара:

  1. Сонче, аз пък обожавам вкусът им още отпреди 20-тина години, когато майка ми беше донесла от една командировка и ги сготви по подобен на твоя начин. За съжаление си ги харесвам само аз у дома и започнах да си правя само за мен , когато мъжът ми е в командировка! Което ме подсеща да си набавя след около 10 дни;)))
    Прекрасни снимки, чудесна бърза рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм и аз много по аспержите, дори не зная откъде могат да се купят:) Но съм фен точно на този сос!Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Супер рецепта ,Сонче ! Хареса ми соса и ще пробвам така :) !
    Чао и хубава неделя !

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.