неделя, 22 април 2012 г.

Крем Сабайон с ягоди

Най-общо казано,  Крем Сабайон е известен като яйчен крем със сладко вино, който се вари на водна баня.
Не знаех за него, но вчера ми останаха жълтъците при готвенето на Ягодово суфле ( по предложение  на Дени) и днес търсех рецепта, за да ги оползотворя. Добре, че изрових старите книжки,  та от една от тях дойде идеята.



После намерих и това (Джулия  Чайлд и Жак Пепен) и с малко промени се получи невероятно ароматен, лек  и много вкусен десерт.Сметаната го  прави лек и въздушен с много приятна консистенция.

Продукти 
за 3-4 порции

  • 4 жълтъка
  • 60 мл бяло сухо вино
препоръчва се марсала, порто, шери, мадейра, херес
аз имах вермут и пелин, достатъчно ароматни бели сухи:), смесих 30мл вемут и 30 мл пелин
  •  60 г захар
  •  ванилия
  • 1 с.л. лимонов сок
  • ромова есенция
  • 1 с.л. желатин (по желание)
  • 60 мл течна сметана
  • 300 г ягоди
  • 1-2 с.л.захар за ягодите

Калории - общо 1005 Ккал
на 1 порция 251 Ккал


 Приготвяне

  • ягодите се почистват,   измиват и нарязват Поръсват се със захар и се оставят настрани
  • жълтъците се разбиват леко със захарта и виното сн.1
  • поставя се тенджера с вода да заври, и след това над нея се слага съдът с жълтъците, захарта и виното сн.5
  • огънят се намалява и кремът се вари при непрекъснато бъркане до сгъстяване .Не трябва да завира.Отнема от 6 до 10 минути.Прибавят се лимоновият сок, ванилията, ромовата есенция.Опитва се и ако е необходимо нещо се добавя на вкус.Може да се ароматизира и с малко еспресо.сн.2
  • желатинът се накисва в студена вода и се разтопява в МВ
  • кремът се охлажда с бъркане.Може да се постави в съд със студена вода за по-бързо изстиване
  • Прибавя се желатинът
  • сметаната се разбива на пяна и внимателно се добавя към охладения крем сн.3,4
  • готовият крем се разпределя в купички, а вурху него се изсипват ягодите
  • оставя се за малко в хладилник


Може да се сервира и топъл, тогава няма нужда от сгъстяване със сметана и желатин и е по-скоро като сос.
Често Сабайон се използва, освен с плодове, и за сервиране на тестени десерти като щрудели, бисквити, палачинки.

9 коментара:

  1. Много вкусно и красиво, гледала съм това предаване с Жак и Джулия!
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудно кремче Сонче,и вкусно и красиво поднесено!

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам този крем, а почти никога не успявам да го направя.Благодаря за подробното обяснение :)
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусен! Любим! Браво, Сонче, страхотна текстура!

    ОтговорИзтриване
  5. Обичам този крем,а така в комбинация с ягоди-съвършенство.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е един от любимите ми кремове!
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
  6. Страхотен е,Соня, бих го хапнала във всички възможни варианти,които предлагаш!
    Все още и него не съм опитвала,но то в това море от рецепти вече съм убедена,че ще има нещо ново и провокиращо винаги!
    Мислено се подслаждам с една чашка и ти пожелавам лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  7. Харесвам този крем, ароматен и деликатен. Днес направих торта с грозде и крем "сабайон", сигурно е много изкушаващо вкусен с ягоди?! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла, Или!Аз пък не съм опитвала нищо с грозде, освен със стафиди, но май имаш пред вид друго?А с ягоди всичко е вкусно!Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.