четвъртък, 26 април 2012 г.

Пилешко филе на тиган с кашкавал и шунка(пиле салтимбока)

Откакто намерих старите книги, благодаря на подстрекателите, си чета рецепти от тях. Днешното предложение е от ''Модерна кухня - основни ястия'' и се казваше Пиле Салтимбока докато разбрах, че не мога да намеря градински чай!. Все пак реших да направя нещо подобно:)



Салтимбока  присъства в доста блогове, както показва справката на Гугъл.Всеки е правил своя модификация.И в моята книга пише, че означава ''скок в устата'' на италиански и, че се приготвя  с крехко телешко, прошуто , масло  и бяло ароматно вино.Основната подправка е градински чай(салвия).
Аз използвах пилешко, шунка и кашкавал, а за повече аромат добавих чесън и розмарин. Получи се много вкусно и ароматно месо с топящ се кашкавал:).
Ето и моето ястие, за което не твърдя че е Салтимбока:
 
 Продукти
 за 2 порции

  • 2 пилешки пържоли , бяло месо( 300 г)
  • 4 тънки парчета кашкавал -50 г
(пробвах и с готовия чедър за сандвичи, съшо беше добре)
  • 4 тънки резена шунка - 50 г
  • 2 с..л.масло
  • 2-3 с.л. брашно
  • черен пипер, скилидка чесън, стръкче розмарин
  • 1 каф. чаша сухо бяло вино

 Калории - общо 1038 Кал
на 1 порция  - 520 Ккал
 
Приготвяне
  • всяка пържолка се разрязва хоризонтално на 2 за да се получат 2 по-тънки
  • върху тях се подреждат парче кашкавал и шунка като се захващат с клечка за зъби - сн.1
  • овкусява се с черен пипер и се овалват много добре в брашно
  • маслото се разтопява в тигана (не трябва да е много силен огъня, може да се сложи и една лъжица зехтин) и в него се пускат скилидката чесън и клонче  розмарин- сн.2
  • приготвените пържолки се пържат първо откъм шунката, а след това се обръщат сн.3,4
  • изваждат се чиниите  за сервиране
  • в тигана се сипва виното и се разбърква за няколко минути докато се сгъсти
  • с полученият сос се заливат пържолките



Сервират се със салата или/и гарнитура.

4 коментара:

  1. Оооо чудесна рецепта ,Сонче ...много ми хареса , а аз твърдя ,че си е салтимбока :), звучи толкова вкусно ,че наистина скача право в устата :))....
    Още утре ще я пробвам , че забърках за вечеря една пица ,късно виждам рецептата ти :) ...
    Хубава вечер от мен и сърдечна прегръдка !
    Опс , забравих да кажа за книгата колко е хубаво когато преоткрием нещо позабравено :))..

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче,не съм го правила по този начин но ми хареса.Мога да ти изпратя градински чай/салвия /.Имам си в двора на село и през цялата година може да се ползва.Много е полезен и за кашлица.
    Хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче, чудесно е това ястие! Месцето, кашкавала - скокнат ли - няма да ги изпусна:). Пожелавам ти приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Mm che vkusno I az shte opitam :)

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.