неделя, 1 април 2012 г.

Крем брюле и кокосови целувки

Крем брюле е класически десерт. Аз го оприличавам на обърнат крем-карамел,макар че има доста разлики.


 За историята на десерта и рецепта можете да намерите тук
  Не го харесвам повече от крем-карамела, но има своето място сред любимите ни десерти.
  Снощи приготвих 4 порции и 2 от тях бяха предназначени за днешно снимане.Но, при загряването на захарта за карамела, ме разсея едно телефонно обаждане, и това беше достатъчно карамелът да стане малко по-тъмен от необходимото.
Приготвям карамела точно преди сервиране за да се получи интересната комбинация  контраст студен крем- топъл карамел..




Ето и продуктите и метода, които аз използвах.

Продукти  

 за 4 порции

  • 4 жълтъка
  • 2 с.л. захар
  • 300 мл животинска неподсладена сметана
  • 150  мл прясно мляко
  • 1 капсула ваниля
  • кафява захар за карамела

Kилокалории: 1805 .
Калции: 1280 мг
Протеини: 107.3 г
Въглехидрати: 8.8 г
Животински мазнини: 149 г
Растителни мазнини: 0 г
 на 1 порция 452 Ккал

Приготвяне

  •  жълтъците се разбиват със захарта
  • сметаната  и млякото се загряват, но без да кипне
  • внимателно се смесват жълтъците, сметаната и ванилията
  • сместта се разпределя в купички ( аз ползвам за крем карамел)
  • купичките се поставят в съд с вода
  • пече се на 150 С за около 30 минути.В средата остава леко ''мърдащо''
  • купичките се изваждат от водата и се охлаждат
  • престояват в хладилник поне 2 часа преди сервиране
  • преди срвирането всяка купичка се поръсва с лъжичка кафява захар
  • поставят се в съд с ЛЕДЕНА  вода, аз сложих кубчета лед
  • съдът с водата и купичките се поставя на най-горно нивона фурната с включен грил
  • пече се 2-3 минути  като се наблюдава непрекъснато, трябва да образува карамел отгоре
  • сервира се веднага за да се насладите на комбинацията от хрупкава топла карамелена коричка и студено кремче
 Най-добре би било да карамелизирате захарта със специална горелка.

С останалите белтъци на 4те яйца приготвих кокосови и орехови целувки (ореховки)

.
И накрая нека да ви стане по-пролетно в този почти зимен ден:)


моите малки цветенца, които се наложи пак да прибера вътре, и които се надявам да станат по-хубави от миналогодишните!















9 коментара:

  1. Не съм правила крем брюле ,ама пък съм яла :) и много ми харесва. Благодаря за рецептата ,Сонче ...ще си спомня ,че я имаш когато реша да го направя ! А целувкитееее и ореховките са ми много на сърце ! Чудесни са !
    Цветята ти са разкош :) !
    Хубава неделна вечер ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти Ваня!Малко е ангажиращо заради запичането преди сервиране (освен, ако нямаш специалната горелка), но пък коричката, която се получава си заслужава!Хубава нова седмица!

      Изтриване
  2. Обииичам крем брюле :) Сонче, прекрасни са цветята! Много ми се иска да можех и аз да имам място за такива красоти :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, това са цветята на тераста на апартамента ми в центъра на града!За цветята на бетоловото трябва дълга публикация:)Хубава седмица!

      Изтриване
  3. И аз като Ваня не съм правила Крем Брюле, хапвала съм готов, от магазина. Определено не е моя десерт. Но като гедам твоите купички, иска ми се да го опитам отново :). Чудесен е! Поздрави и една по-слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Както съм написала по-горе, номера е в студения крем и топлия карамел, Диана!Което не може да се постигне с кремчето от магазина!А иначе и аз обичам повече ''обикновен'' крем -карамел!Хубава нова седмица!

      Изтриване
  4. Ех, този крем брюле!!! Не съм го правила, но все повече се амбицирам. Готов съм хапвала, но друго си е домашен! А цветенцата са много красиви! Слънчева нова седмица, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  5. Много е сладичко днес тук,и цветно,благодаря,Соня!

    ОтговорИзтриване
  6. Сонче,ама много вкусно и цветно при тебе.Не бих отказавала нищо от твоята маса в компанията на прекрасните ти цветя.С толкова грижи за тях ,със сигурност ще са като миналогодишните...

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.