вторник, 14 февруари 2012 г.

Френска лучена супа

За първи път ядохме френска лучена супа не във Франция, а в САЩ.Освен, че е много питателна супа, може да мине и за леко ястие.
И тъй като на моя съпруг много му хареса, рецептата беше издирена и я правя често.



Не мога да цитирам източник, но като погледнах  по рецептите из мрежата, навсякъде е почти едно и също.Важното са подправките!

Продукти
 за 2-3 порции*

2 с.л. мазнина**
4 глави лук - 600г
1 с.л. брашно
1 с.л. ароматно сухо бяло вино***(моето е Порто)
500 мл бульон
сол, черен пипер
1 ч.л. захар по желание
магданоз, мащерка, дафинов лист****
2-3 броя   филии от франзела  с дебелина 1 см
1 ч.ч. настъргано сирене Груер*****
 Калории - общо 1111 Ккал
  Калции: 505 мг
Протеини: 39 г
Въглехидрати: 116.4 г
Животински мазнини: 21.75 г
Растителни мазнини: 32.6 г
на 1 порция  350-500 Kkal

* зависи от чиниите, в които ще се пече и сервира
** аз комбинирам зехтин и масло
*** не пропускайте виното и нека да е ароматно
**** ако нямате по едно стръкче прясна билка, заменете със сушени по 1/2 ч.л.
***** това е по класическата рецепта, но може и друго или просто български кашкавал


Приготвяне

В дълбока тенджера се загрява мазнината .Добавя се нарязаният на шайби лук и се задушава до златисто.Разбърква се внимателно или най-добре само се разклаща.Поръсва се със сол и черен пипер.  Когато лукът е готов ( необходими са около 15 минути, зависи от количеството) се добавя брашното.Разбърква се и се изчаква 3-4 минути.Добавя се виното, а след 2 минути бульонът и подправките.



Вари се 20-тина минути докато лукът омекне напълно.

Фурната се загрява до 180 С.
Филийките се препичат на фурната или в тостер.Ако нямате франзела, може да изрежете кръгчета от обикновен бял хляб.

Супата се разсипва в огнеупорни купички, поставени в тава.




Всяка купичка се покрива с филийка, а отгоре се наръсва с настърганото сирене (кашкавал).

Пече се 10-12 минути до пълното разтопяване на сиренето.

 Ястието се поднася веднага в същите купички, в които е печено.






9 коментара:

  1. О, това е страхотно. Аз много обичам лучена крем супа, но от тази френската не бях опитвала. Ще я приготвя още тия дни!:-)

    ОтговорИзтриване
  2. Ах,чудна е,Соня!Пък и има ли разтечено сиренце веднага ококорвам очи!

    Хубав ден пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. Е, много хубава рецепта ,Соня :)..и как само елегантно звучи това ...''френска лучена супа '' .Никога не съм правила , ама май не съм и чела рецепта . Много апетитно изглежда супичката ти и ме заинтригува какъв ли вкус има :)...
    Ще опитам :)...Хубав ден !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Непременно опитай, за разнообразяване на супите!Намерих си грешка, не съм записала , че може да се добави 1 ч.л. захар, за да е по-сладникаво, но пък зависи оъ предпочитанията.Аз лично я добавям!поздрави!

      Изтриване
  4. Прекрасна супа, Сонче! Не съм я срещала досега! Непременно ще я направя!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Супата е уникално вкусна. Направих я с грюер, както е по рецептата и се получи страхотно! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се , че ви е харесала, Дени!На нас също е от любимите!Приятни почивни дни!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.