събота, 11 февруари 2012 г.

Пана кота с ягодово желе

Пана кота е един от  многото италиански десерти, придобили световна известност и популярност.. В превод означава варена сметана и води началото си от района на Пиемонт.


 
Приготвя се в най-разнообразни варианти на аромата и заливката.Основното е сметана.

Аз бих го нарекла вид желиран крем, защото се прави с желатин. 
Рецептата, която използвах е от тук    Culinary with me


 Продукти 

 за 6 порции

200 мл прясно мляко
400 мл животинска сметана
1 с.л. мед
1 с.л. захар
2 пак.ванилова захар
2-3 капри есенция ром
1 с.л. херес( не е задължително)
1 пак. желатин - 7г

за ягодовото желе

около 150 г сладко от ягоди
1/2 пак желатин

Калории - общо 1800Ккал
на 1 порция - 300 Ккал

                             Приготвяне
 
Най-напред се приготвя ягодовото желе.
Сладкото се пасира.Желатинът се накисва в 50 мл вода и след това се разтваря на МВ.
Пасираното сладко се смесва с разтворения желатин.
Може да се приготви от пресни или замразени ягоди, които се загряват със захар до получаване на сладко.
Готовото ягодово желе се разпределя на дъното на купички, най-добре за крем карамел.
Аз пробвах вариант с купички от крем карамел, форма за малки кексчета и обикновени стъклени купички.Резултатите  съм илюстрирала на снимките.
Оставя се на студено да се желира.На тази снимка се вижда смесване на желето и сметана защото желето не е достатъчно стегнато.



Желатинът се изсипва в студеното мляко.След като набъбне , млякото се загрява за 1 мин. на МБ до разтопяване на желатина .
Сметаната се смесва с меда и захарта и се загрява на слаб котлон до завиране.
Отдръпва се и внимателно се добавя желатиновото мляко.Прибавят се ароматите - ванилия, ромова есенция, хереса.Оставя се да изстине и след това се изсипва в купичките върху ягодовото желе.Поставя се на студено за няколко часа за да стегне.




Преди сервиране купичките се потапят за 30 сек. в гореща вода и след това се обръщат върху чиния.

8 коментара:

  1. Соня,страхотен десерт си приготвила!И смесен е много интересен на вид!На вкус не се съмнявам,че е бил неотразим!

    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно сладко изкушение Сонче, ще го имам предвид за някой повод!

    Хубава вечер!
    Маги :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много го обичам! И сега като го гледам, съжалявам че не ми е под ръка!
    Хубава седмица, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте! Каква животинска сметана ползвате за десерта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, животинска сметана купувам от Била, малки кутии по 200 мл, има 2 вида 30 % масленост и с по-малко.Поздрави и дано да ви хареса.

      Изтриване
  5. Благодаря!!! Уникално вкусен!!! Ще го повторя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ви благодаря за споделеното! Зарадвахте ме много! Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.