събота, 11 февруари 2012 г.

Американски палачинки маскирани като МАРУДНИЦИ

Не знам какво е ''марудници''.Вчера прочетох за тях в блога на



За американските палачинки съм чела доста  по българските блогове .Предлагат се различни варианти, но не съм пробвала.
 В САЩ продават готови смеси за палачинки , различни видове и аромати, към които се добавя само вода или мляко и се правят палачинки.Сервират ги класически с кленов сироп, но и със сладко и мед стават много вкусни.
Аз си донесох такава смес още при първото ми пътуване  отвъд океана през 2002 г , тъй като там  ''панкейкс'' са толкова популярни, че не можеш да ги подминеш.
След това дъщерите ми водеха на гости американски приятелки и те неизменно се отчитаха в моята кухня като приготвяха   ''американски палачинки''.



Та, сега от тази рецепта получих, като външен вид и вкус точно американски палачинки.
Между другото в САЩ на нашите,  тънките палачинки ( не че са наши:)), им казват ''френски''.
Мисля, че Дени беше писала по въпроса за англоезичните наименования на палачинките.
Важното е, че се получи нещо много вкусно , за което благодаря на


                                                                                      Ето и самата рецепта:

Продукти
  2-3 порции

1/2 кофичка кисело мляко - 200 г, 4,5%
1/4 ч.л. сода
1/4 ч.л. сол
1 яйце
150 г брашно
тъй като млякото беше много гъсто се наложи да добавя около 50 мл вода

Калории - общо   1200 Ккал
Калции: 411 мг
Протеини: 47 г
Въглехидрати: 120.25 г
Животински мазнини: 72.05 г
Растителни мазнини: 1.65 г
на 1 палачинка 120 Ккал




Приготвяне


Киселото мляко се разбърква със содата и солта.Прибавя се яйцето.разбърква се добре.Прибавя се постепенно брашното до получаване на смес като за кекс.(по-гъсто , отколкото за тънки палачинки).Аз изсипах брашното наведнъж и стана много гъсто и затова добавих малко течност.По-лесно е брашното да се сипва на части и ако трябва да се остави малко.
Тефлонов тиган се загрява и в него внимателно с лъжица се изсипва от тестото като се разстила с лъжицата.Пече се около минута и се обръща.Може да се маже тигана с мазнина, може и да не маже.Аз не мазах.


Изваждат се и се намазват веднага с масло.Много са вкусни , наистина













6 коментара:

  1. Хубави американски палачинки - марудници :),макар до вчера да не бях и чувала тази дума :! Ама пък изглеждат много вкусни ,Соня ,а щом могат да се хапват и със сладко и със соленко аз съм там :)!
    Хубава вечер :)!

    ОтговорИзтриване
  2. Ах, че пухкави са станали, Соня! Аз точно пък тези дунапренените, с кисело мляко още не съм опитвала, но ще се поправя - веднага си копирам рецептата!:-)
    По повод 'гордостта на народите' веднъж много се смях като разбрах, че една от гордостите на Ирландия е ... содената питка. А си мислех, че е нещо което се приготвя само по нашите места :-)
    Хубава неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми харесват и при теб,Соня!И макар че съм си линкнала/още една много българска дума :))/ рецепта за американски палачинки,нито тях съм правила,нито марудници!Но поне ще знам,че говорим за едно и също.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Много хубави станаха палачинките, и много бързо :-)!
    Направих ги с 2% маслено кисело мляко, брашното на части разбърках и дори го пресях, и накрая пак се получи доста гъсто тесто, така че доливането на малко вода е неизбежно :-).
    И тигана и палачинките намазах с масло /за да не останат сърдечните хирурзи без работа :-)/ и станаха много сочни :-)!
    Хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че са ви допаднали , Дени!Хубаво чувство е удовлетворението от споделянето!Приятни дни!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.