събота, 7 януари 2012 г.

Печени зелеви сарми в гювеч


Може да се приготвят както в тенджера, така и във фурна, в подходящ съд.



Продукти

1 кисела зелка
500 г кайма
2-3 с.л. мазнина
1 малка глава лук
1 морков
1 ч.ч. ориз
стафиди, по желание
подправки - чубрица, кимион, черен пипер






Приготвяне

Лукът и морковът се нарязват на ситно и се запържват до омекване в мазнината.Прибавя се каймата и с непрекъснато бъркане се запържва докато стане на дребно, на трохи.Оризът се изсипва при каймата и се пържи до побеляване.
Залива се с 1 ч.ч. вода и се овкусява с подправките.Ако се използват и стафиди се добавят.

Зелевите листа се почистват от твърдата част и  се разрязват, ако е необходимо.С лъжица се пълнят е се завиват.Нареждат се в съда за готвене.

Ако са в тенджера се заливат с вода, а в гърне се слага вода само до половината, не е необходимо да ги облива.

Пече се на 180 С за около 1 час и 30 мин.

Сервира се с доматен сос, бешамел или друг.























Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.