понеделник, 20 април 2020 г.

Нежен рикота крем с боровинки и лимон



Подобни кремчета са ми слабост. Нежен с много приятна текстура, лек и почти диетичен крем е днешното предложение. Украсата с лимоново желе го прави подходящ за празник. Идеята може да се използва и за торта.




Продукти 
за 8 порции
крем с рикота

250 г рикота сирене
100 г боровинково сладко
100 г пресни боровинки
1 с.л. лимонов сок
200 г заквасена сметана
200 г кондензирано мляко
1п.(7г) желатин
крем  с бял шоколад
200 мл прясно мляко
100 г бял шоколад
 1/2 п.(7г) желатин
ванилия
лимоново желе
300 мл вода
40 г захар
сок и кора на 1/2 лимон
жълта боя
1/2 п. желатин
за украса- мента, теменужки

 Време за приготвяне: 3 часа
- за подготовка - 1 час
- за изчакване - 2 часа


Калории Общо 2230 Ккал 
За една порция  280 Ккал 





Приготвяне 


Използвах метални рингове за оформяне на десертчетата.
Ринговете се подреждат върху подходящ поднос.
крем с рикота
Рикотата се смесва с боровинковото сладко и се разбива. Добавят се кондензираното мляко и заквасената сметана, лимонов сок. Разбърква се добре.
Желатинът се накисва в 50 мл студена вода до набъбване. Загрява се за 30 сек. в микровълновата и внимателно се примесва с боровинковия крем.
Сместа се разпределя в цилиндрични или други формички.
Отгоре се подреждат пресни боровинки.
Формите се прибират в хладилника за половин час.
крем с бял шоколад

Прясното мляко се загрява и в него се добавя начупения бял шоколад. Бърка се до пълното разтопяване на шоколада.
Желатинът се накисва в 50 мл студена вода до набъбване. Загрява се за 30 сек. в микровълновата и внимателно се примесва с шоколадовата смес. Прибавя се ванилия.
Изсипва се върху охладения рикота крем.
Формите се прибират в хладилника за половин час.
лимоново желе
Водата се загрява леко заедно със захарта, докато се разтопи.  Прибавя се лимоновата кора и лимоновия сок.Ако се използва се добавя хранителна боя.
Желатинът се накисва в 50 мл студена вода до набъбване. Загрява се за 30 сек. в микровълновата и внимателно се примесва с лимоновата смес.
Прецежда се с цедка.
Върху охладените кремчета се подреждат цветята и ментата. Заливат се внимателно с лмоновото желе.
Десертът се прибира в хладилника за 2 часа.
Преди сервиране се изважда от формите. Може да се използва горелка(или свещ)  за да се загреят пръстените леко отвън за по-лесно освобождаване.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.