вторник, 31 март 2020 г.

Грис халва





Продукти 
форма 30 см/20см
за 8 порции

1 ч.ч пшеничен грис (160 г)
1 ч.ч. захар (200 г)
1/2 ч.ч смес от олио и разтопено масло
3 ч.ч вода (720 мл)
лимонова кора
1 ч.л. канела
1 п. ванилова захар
1 к.ч. стафиди
орехи и кокосови стърготини за гарниране

 Време за приготвяне: 20 мин.
- за подготовка - 5 мин.
 - за готвене - 15 мин.
- за изчакване - 30 мин.


Калории
Общо 2150 Ккал
За една порция  270 Ккал ( 2 ромбчета)



Приготвяне

 Грисът се запържва на среден котлон в загрятата мазнина при непрекъснато разбъркване до златист цвят. Прибавя се половината захар и се готви на котлона още няколко минути.

Водата се загрява до завиране и се смесва със захарта, ванилията канелата и лимоновата кора.
Изпърженият грис се залива с горещата вода, котлонът се намалява на най-ниската степен и се готви 1-2 минути до сгъстяване. Започва да плюка и става опасно. Добавят се стафидите, разбърква се добре.
Изсипва се в намазана с масло тавичка, заглажда се с лъжица и се покрива до изстиване. Съхранява се в хладилник.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.