събота, 12 май 2012 г.

Ягодова шарлота

 Не обичам бишкоти.Но този десерт си заслужи моето внимание и и...ще го правя и в бъдеще! Препоръчвам ви го горещо ( всъщност студен)!.
А се оказва и доста нискокалоричен.:)
за това какво е шарлота, може да се прочете тук



Продукти 
 за форма 18 см
 8 порции
  • 150 г бишкоти( 16 бр)
  • (от големите италиански)
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1 с.л. захар за млякото
  • 1 с.л. коняк за млякото
  • 1 ванилия за млякото
пълнеж
  • 180 г пасирана безсолна извара
  • 400 г квасена сметана
  • 150 г захар
  • 250 г пресни ягоди
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 2 п. желатин (20 г)
  • 150 г ягоди за отгоре
  • 1 с.л. захар

Калории - общо 1703 Ккал
 за 1 порция  213 Ккал

Приготвяне
  • млякото се смесва със захарта и леко се загрява, прибавят се ароматите
  • бишкотите се подреждат по стените на форма с откопчаващ се пръзтен, като преди това се подрязват до височината на формата.С отрязъците се запълва дъното на формата.
  • напръскват се с овкусеното мляко
  • ягодите се почистват и заедно с лимоновия сок и част от захарта се пасират много добре в блендер( тук има възможност да се претрият през цедка, но аз ги оставих така и беше добре)
  • прибавя се изварата в блендера и всичко се разбива отново  
  • желатинът се накисва в много малко вода и се затопля за 30 сек на МВ
  • прибавя се внимателно към ягодовата смес
  • в купата на миксера се разбива квасената сметана с останалата захар(може да се използва течна сладкарска сметана, тя обикновено е подсладена и не е необходимо да се добавя захар)
  • смесват се сметаната и ягодовата смес и се разбърква
  • полученият крем се изсипва във формата с наредените бишкоти
  • може към крема да се добавят нарязани на едро ягоди
сладкишът се  оставя в хладилник да стегне за поне 3 часа
  • ягодите за украсата се измиват и , ако са големи се нарязват 
  • наръсват се с 1 с.л. захар и се оставят в хладилника
  • преди сервиране шарлотата се украсява с подсладените ягоди







В отговор на ваши въпроси слагам сника на използваните бишкоти:


15 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря, Траяна, като за първи опит, доволна съм:)!Поздрави!

      Изтриване
  2. Красота и ароматен вкус!
    Бих си хапнала и аз едно парче с голямо удоволствие...

    ОтговорИзтриване
  3. Много ягодови неща виждам тук напоследък, радост за очите :-)
    Шарлота и аз не съм правила още. Все си мисля, че ако не ги вържа тия бишкоти от страничната стена, ще ми се разпаднат :-), но очевидно има начин да се застопорят на място :-) Много хубава ти се е получила твоята.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бързам, Дени, с ягодовите предложения, че ще се появят други плодове:)Пък като начинаещ блогър все опитвам различни неща...Наистина малко е пипкаво подреждането, но подрязани от единия край застават по-добре, и после ги подпирах с тези парченца на дъното, макар че от неопитност, изсипах много рязко крема и малко се поразместиха:)Но като за първи опит , става:)Поздрави!

      Изтриване
  4. Соня, много вкусно и красиво предложение, а подноса е изключителен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Марияна!Твоята похвала ме ласкае, ценя високо мнението на такъв блогър като теб!Поздрави и хубава неделя!

      Изтриване
  5. Страхотна е шарлотата! Вземам си парченце за кафето :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Сонче каква вкусотия си сътворила,и какви снимки само!!!
    Ще правя и аз шарлота еди ден,ама да видим кога ще ми дойде музата!
    Видях една книжка учебник с много красиви снимчици ,цпециално как се прави шарлота,стъпка по стъпка и със всички особености и мислех да я купя,но никога не е късно.И аз като теб не съм правила това чудо.
    Поздрави и приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Ааааааа ще я направя и тази :)...много красива е станала ,Сонче ! Ей , ама сте готвили всички докато аз боледувах ,че сега не смогвам да ви изчета :)...И кюфтенцата ми харесаха и крем карамела , а класиката ''пилешка чорба '' винаги е на първо място в мислите ми :) !
    Хубава неделна вечер ,Сонче ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  8. Ооо,аз бишкоти много обичам,а и кремчето е супер,така че тортата ти съвсем ми е по вкуса,Соня!Лека,свежа,колоритна,браво!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудна шарлота, Сонче! И аз направих нещо подобно вчера за рождения ден на Филип :) Днес го изненадах с украсена къща и шарлотата :) Всъщност, аз просто направих торта с ягоди, бишкоти и крем сирене. Но той моментално заяви, че съм направила шарлота! :) Поздравления за хубавото представяне :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тики! Поздравления за празника!Няма значение как се казва, важното е да доставя удоволствие!Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.