сряда, 2 май 2012 г.

Агнешко(пилешко) месо с ориз на фурна

Това е толкова традиционно ястие, че се чудех дали да го пускам в блога, но ще го прибавя към рубриката ''Как се прави'', ориентирана към   кулинари с малък опит. Съвсем наскоро ми се наложи да давам съвет за ориз на фурна.
Пък , кой знае, може да предизвикам и експертите от кулинарното блогово  пространство, да споделят как го приготвят! :)


По същия начин и със същите продукти приготвям и пилешко с ориз на фурна.

Продукти 
 за 4-5 порции
  • 800 кг месо с кост
  • агнешко от коремната част
или пилешки бутчета
 ( не е добре с бяло месо)
  •  2-3 с.л.мазнина(масло)
  • 1 глава стар лук
  • 1-2 моркова
  • 1 сурова чушка
  • 1 ч.ч. ориз
  •  сол. черен пипер, джоджен
 Калории - общо 3858 Ккал

 за 1 порция  964 Ккал


Приготвяне

  • месото се слага   във вряща осолена (1с.л.сол) вода и се вари до готовност - около час, като ако е необходимо се отпенва, маха се пяната с решетъчна лъжица.
  • изважда се  от водата и се обезкостява по желание
  • бульонът се прецежда и се измерва
  • в тиган се разтопява маслото и в него се задушават нарязаните на дребно лук и моркови
  • малко по-късно се прибавя нарязаната на дребно чушка
  • след като лукът омекне се прибавя оризът и се пържи до побеляване
  • месото и оризът се изсипват в тавичката за печене
  • добавя се черен пипер и джоджен(босилек, мащерка) и се залива с 3 ч.ч. от бульона
  • пече се в силна фурна( 220 С) докато оризът поеме цялата течност

7 коментара:

  1. сОНЧЕ, ТОЛКОВА Е АПЕТИТНО, че нямам думи:)
    Хич не му мисли, публикувай всичко, което се сетиш!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Любимо ми е всяко месце с ориз , а това в чинийката изглежда чудно вкусно ! И аз го правя като теб ,само не слагам чушка :),ще опитам и така !
    Ама блогът си е твой , може да публикуваш каквото си искаш , а на който не му е интересно да не чете :) ! Аз пък видя ли рецепта с ориз задължително я чета :)... ! Чао ,Сонче и хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ваня!За чушката , опитай непременно, тя придава специфичен аромат( сега видях , че не съм написала кога се слага, ще го оправя).Това го знам от един възрастен , много колоритен готвач от Рзлог, който имах в моя ресторант.От него съм научила много полезни неща и съм му благодарна.

      Изтриване
    2. Има люде ,които са начинаещи и това ще им бъде любопитно ...а за някой е просто обогатяване на знанията. Никой не се е родил научен и цял живот се учи! Благодаря ви за чудесните рецепти!

      Изтриване
    3. Благодаря че се отбихте и отделяте време за коментар, Таня! Наистина има нужда от лесни и популярни рецепти, в това се убеждавам непрекъснато! Големият трафик в блога ми е точно към такива публикации. А подкрепата на такива като вас е безценна за мен! Поздрави и хубав ден ви желая!

      Изтриване
  3. Да напише нещо и един мъж: Ястието става много бързо и лесно аз използвах ярешко, ако ще използвате повече ориз, не забравяйте да спазите съотношението ориз - вода 1:3. Аз забравих и така ориза дръпна водата но остана леко хрупкав, сложих малко вода и отново във фурната. Стана супер! Ако готвите на дърва като мен направо запържете зеленчуците и ориза в тавата, по-малко за миене. Също така сложих чубрица, заедно с пресния джоджен стана истинско ухание.
    Благодаря за рецептата и хубавото обяснение.
    С уважение,
    Димитър

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за доверието и за споделеното! Много се радвам, ако съм била полезна! Поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.