сряда, 1 февруари 2012 г.

Баница с ябълки или ябълков щрудел?! и една рецепта за двете

Тук имах колебание как да озаглавя публикацията. Но за разлика от ''мъфините и къпкейковете''  (леле, как звучи), за които ме ''светна''  Дени в нейната  публикация,( за което й благодаря),  сега се налага да прибегна до услугите на Уикипедия :) !Макар и аматьорска, аз й имам доверие!



И така това което виждате си е малка баничка с ябълкова плънка:)



Ето какво казва Уикипедия по въпроса за щруделите:
''Щруделът е тестено сладкарско изделие, обикновено свързвано с австрийската национална кухня. Представлява тестена кора, навита на руло, с плънка обикновено от настъргани ябълки, орехи и канела"
 ''Думата идва от немски, Strudel, което буквално означава „въртоп“, „водовъртеж“



 Според горното моята баничка си е жив щрудел:)! Кора, навита на руло, с плънка от ябълки, орехи и канела и на всичко отгоре като водовъртеж!



Толкоз по въпроса за името!Вкусът е добре познат, приготвянето е лесно!
Предлагам ви рецепта само за 2 банички, а пък вие си умножавайте!


Продукти
 за 2 банички

 2 листа готови кори за баница - моите бяха Фамилия
2 с.л. разтопено масло
1 средна ябълка
2-3 ореха
2 с.л.кафява захар(може и бяла, но нали знаете разликата:)
2 зърна карамфил
щипка канела
щипка индиийско орехче
щипка ванилия на прах

 Калории - общо 502 Ккал
на 1 баничка - 251 Ккал


Приготвяне

За плънката - ябълката се обелва и нарязва на малки кубчета( не се стърже, ако се настърже пуска сок и има друг вкус! ).В купичка се смесват ябълката, захарта, канелата, ванилията, инд.орехче и счуканите в хаванче карамфилчета.



Всяка от корите се маже с мазнината и се сгъва на четири. Получава се малък правоъгълник.
Подгъва се малко откъм дългите страни, около половин сантиметър.
В края се поставя плънката и се завива на стегнато руло.




Поставя се в намазана с масло тавичка.Баничките се намазват с мазнина и се пекат на 180 С до златисто.Около 15-18 минути, но зависи от фурната и количеството.



Нямаше нужда от поръсване с пудра захар, но за тези които обичат по-сладко , може.


7 коментара:

  1. Соня, чудесни банички-щрудели :) и снимките много хубави ! Такива сочни и вкусни изглеждат , че май ще са следващия ми десерт :), а и Роби много обича щрудел !
    Хубава вечер ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ивана!Аз май се сещам за щрудела само на студеното, та не знам как е при теб!Но щом го обичате..., да ви е сладко!Лека вечер и на теб!

      Изтриване
  2. Соня,
    познат, но незабравим вкус;) Пък ще го наречем както и да е. Как може само 2 да направиш? Аз сега от коя да си взема;)???

    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, винаги си добре дошла, запазвам ти , ние и без това изядохме само една!И двамата се ограничаваме:(Поздрави!

      Изтриване
  3. Както и да се нарече,все ще е невероятно вкусно,Соня,защото точно така ми изглежда!Разкошен десерт!Пък и баничка ли е,с каквато и плънка да е,не отказвам,напротив!

    Лека нощ и поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте! Може ли да се направи с точен и кори?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Ива! Разбира се, че може, даже ще е много по-вкусно с точени кори! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.