Етикети

агнешко (7) баница (27) без глутен (11) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (132) гарнитура (27) гост (9) гостуване (1) десерти (186) домашно консервиране (6) дребни сладки (29) дулче де лече (1) есен (32) желирано (28) за празник (102) заек (3) закуски (60) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (31) крок пот (3) круши (10) лесно (124) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (19) патица (2) пилешко (47) пити (17) плодове (70) постно (34) празник (9) предястие (57) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (23) салата (14) свинско месо (26) сладкиш (84) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (51) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (15) ягоди (28) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

Как се прави...

на това място ви предлагам много лесни ястия, за начинаещи кулинари:)!
  • Рохки яйца

Рохкото яйце е класика в закуските.И въпреки , че жълтъкът е обявен за голям виновник за калориите и лошия холестерол, у нас се приготвя редовно. Аз не се впечатлявам от лошата слава на яйцата:)

Изглежда много лесно , но всеки си има технология за постигането на съвършената полутечна консистенция на жълтъка.
 Добре е яйцата да бъдат извадени от хладилника 1-2 часа преди варенето.Поставят се във студена вода и се оставят да приемат стайна температура .
Котлонът се включва на средна степен и се наблюдава непрекъснато.Веднага щом яйцата заврят започва броенето - до 50.Не отговаря на 50 секунди, малко по-малко е:).
Дръпват се се от огъня и се охлаждат в студена вода.

  • Бял варен ориз за гарнитура
Това е рецепта за начинаещи за приготвяне на класически бял ориз за гарнитура.

Продукти
за 4 порции
  • 1 к.ч. ориз
  • 30 г масло
  • 1 с.л. олио
  • 3 к.ч. вода 
Приготвяне
  • водата се приготвя предварително в съд до котлона
  • малка тенджерка се поставя на котлона на средна степен
  • слага се 1 лъжица олио и маслото
  • когато маслото се разтопи се изсипва ориза и се бърка докато се пържи
  • пърженето продължава докато оризът стане бял
  • веднага се изсипва водата и се добавя сол
  • покрива се и се намалява огъня с една степен
  • вари се 10 минути и се изключва  НЕ СЕ БЪРКА
  • изчаква се още 10тина минути, тенджерката стои на котлона до пълното поемане на водата
  • трябва да се образуват  дупчици на повърхността и зърната да се отделят едно о т друго

ВАРИАНТИ

  1. със замразени зеленчуци - прибавят се 1 к.ч замразени зеленчуци - микс, най-добре ''Президент''
  • количеството на водата се намалява с половин чаша, става 2,5 к.ч.

    2.със стафиди и бадеми - бадемите се нарязват и се прибавят към ориза към края на пърженето, а стафидите заедно с водата.


Постна содена питка за Бъдни вечер



рецептата е тук

Бобена салата

за 2 порции
  • 1/2  кутия(малка консерва) варен зрял боб 
  • 1 стрък праз
  • 1 печена червена чушка
  • 1 кисела краставичка
  • няколко маслини
  • 1 с.л. оцет
  • 1 с.л. зехтин

Свинска вратна пържола на скара с ароматна глазура



рецептата е тук
  • Варено жито ( пшеница)
 за 12 чашки за сладолед


  • 1 ч.ч. парена пшеница
  • 4 ч.ч. вода
  • 120 г захар
  • стафиди
  • орехи
  • 3-4 обикновени бисквити
  • 1 ч.л. канела
  • кората на 1 лимон







приготвяне
  • пшеницата се вари до пълно разпукване на зърната с 1/2ч.л. сол
  • измива се със студена вода и се разстила на кърпа
  • преди сервиране се овкусява



  • Как се прави месо с ориз на фурна


рецептата е  тук Агнешко(пилешко) месо с ориз на фурна



  • Как се вари Боб ( фасул)

за 6 порции

  • 500 г боб
  • 3 с.л. олио(зехтин)
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 голяма глава стар лук
  • 1 морков
  • 1 чушка
  • 1/2 малка консерва домати от 400 г, нарязани на кубчета
  • 1 с.л.сол, джоджан

Приготвяне

  • бобът се накисва от предната вечер
  • (алтернативно се завира в много малко вода и се оставя да кисне в нея 1 час)
  • бобът се слага да ври в сстудена вода за 5-6 минути
  • водата се изсипва и се налива нова студена вода - около 2 литра
  • прибавят се нарязания на дребно лук, нарязания морков, мазнината и червения пипер
  • бобът ври на слаб огън , със затворен капак около час
  • проверяват се зрънцата дали са омекнали
  • тогава се добавят доматите и чушката , нарязана на дребно и солта
  • оставя се да ври още 15 минути
  • сервира се наръсен с джоджан или други подправки по избор





 

  • Салата от консервирани домати с праз или стар лук и сирене
 Това може да мине и за студена супа.Много бързо , лесно и вкусно  традиционно зимно блюдо!
Една консерва нарязани домати от 400 г се смесва с 2 с.л. зехтин и нарязан на дребно лук ( праз или кромид).Добавя се сол и натрошено ситене.Поръсва се с босилек.


 

 Рецептата е тук



Много лесно , рецептата е тук


  • Пиле със прясно зеле

    рецептата е тук

Шницел от свинско или телешко месо - подробно



9 коментара:

  1. Vrashta me obratno v detskite godini. Kolko mnog se radvahme kato ima "rofki" iaica za zakuska....:)

    ОтговорИзтриване
  2. Ако обичате да покажете как се правят маринати за пилешко и свинско месо за скара. От известно време съм ви голям фен, и много се радвам че накрая успях да се запиша в блога Ви. Благодаря за рецептите. Галя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Галя, радвам се, че ви харесва блога!Наистина няма рецепта за свинско месо на скара!Ще поправя този пропуск в скоро време! По принцип при подготовката на свинско и пилешко месо за скара залагам на лимонов сок, той прави месото крехко.За свинско на скара се избира винаги врат.Месото е "шарено" и гарантира чудесен резултат.Не трябва да са много тънки , около 1 пръст дебелина на пържолите.Не е необходимо да се чукат, само поръсвам с лимонов сок и други подправки според вкуса.(черен пипер, задължително, кимион, мащерка, или босилек, или риган).Пече се от двете страни по около 5 минути и се посолява след това и се задушава в съд с капак.Така пържолата остава сочна.Ако се соли предварително солта извлича соковете от месото.

      Изтриване
  3. Жито не се прави така - 0.500 гр. се залива със студена вода и се слага на котлона да клокне , след това се маха , измива се хубаво със студена вода и пак се налива вода - да го покрие 2 пръста хоризонтално , оставя се да ври на бавен огън под капак , когато се свари се разстила на кърпа да поеме водата , смилат се 1 пак. бисквити обикновени , 1 ч.ч орехи се смилат ( може и да се добави лимон кора настъргана който обича ) когато житото е поело водата на кърпата се омесва с бисквитите ситно смлени и се слагат орехите + кората на лимон . За да не се навлажнява от захарта тя се добавя непосредствено преди ядене , а за раздавки се посипва всяка чашка или фунийка с пудра захар отгоре + може и малко канела за който обича ! Житото не бива да е преварено - то бързо се сварява и е нужно само леко да се пакне ( леко само да се разтвори зърното )

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 0.500 гр. жито - не съм уточнила !!!

      Изтриване
    2. Благодаря ви за подробното обяснение! Мисля, че няма съществене разлика, аз просто съм дала точната пропорция жито и вода.
      А в подправките не ввиждам разлика.Поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване
    3. Много ви благодаря че описвате точно и ясно всяка една рецепта , те са ми в голяма полза и много вкусно се получава всичко ако може да вкарате рецепта за дропчета много ще се радвам , целувки и отново благодаря !!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...