Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (135) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (145) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (55) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

сряда, 26 април 2017 г.

Салата(гарнитура) от елда (гречка)



Сравнително нов за моето семейство продукт, който се оказва много полезен. Може да се консумира като добавка към месо, салата или даже подсладена за десерт.

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 г продукт: протеини (около 14%), захар (2-2.5%), мазнини (около 3%), фибри(около 1%), витамините А, от групата В, и РР, желязо, калций, йод, фосфор, бор, цинк и магнезий, както и органични киселини (лимонена и яблъчна). Елдата съдържа също големи количества от всичките осем незаменими аминокиселини (лизин, левцин, изолевцин, метионин, триптофан, треонин, фенилаланин и валин). В нейния състав липсва глутен, което своевременно я превръща в прекрасен диетичен продукт.

Елдата (Fagopyrum) представлява род Покритосеменни растения от семейство Лападови (Polygonaceae). Срещат се няколко вида елда: Fagopyrum cymosum - многогодишна елда, Fagopyrum esculentum - обикновена елда и Fagopyrum tartaricum - татарска елда.

Наричат обикновената елда още гречка, наименование, с което е позната в Русия. Смята се, че родината на полезните зрънца е Индия, но в Русия те са най-популярни. В България елдата е позната най-вече на хората, практикуващи вегетарианство, тъй като е пълноценен заместител на месото.








Продукти
за 3-4 порции
1/2 ч.ч. сурова елда(100г)
1 малака главичка червен лук
1 черена чушка
1 зелена чушка
2-3 доматчета чери
1-2 стръка зелен чесън
1 с.л. зехтин
сол
1 с.л. оцет балсамико
или лимонов сок
магданоз
 Време за приготвяне: 30 мин.
- за подготовка - 10 мин.
- за готвене - 20 мин.

Калории 
Общо  510 Ккал 
За една порция 130 Ккал 



Приготвяне
Елдата се измива и се поставя в 1,5 ч.ч. подсолена вода.Сварява се до набъбване на семенцата, около 20 мин. Измива се със студена вода и се отцежда много добре.
Докато се вари елдата се приготвят зеленчуците за салатата.
Всичко се нарязва на ситно.
Смесват се зеленчуците, охладената елда и подправките. Опитва се и ако е необходимо се добавя сол и оцет на вкус.


Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...