Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (191) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (85) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

неделя, 5 март 2017 г.

Задушен заек в крок пот




След рецептите за Задушен заек в гърне и Пълнен печен заек,   предлагам още един вариант как да си  приготвим крехкото заешко месо, така че да остане сочно, вкусно и ароматно . Рецептата е за Крок пот, но може да се изпълни и в гърне, във фурна. Месото е сочно, добре овкусено, а сосът е гъст.

Продукти
за 5-6 порции
1 заек около 1,5- 1,8 кг
3 глави кромид лук(600 г)
1-2 моркова
300-500 г гъби(в случая кладница, но може печурка)
200 мл бяло ароматно вино
250 г домати консерва
80 г масло
1 с.л. сол
по 1/2 ч.л. черен пипер, суха мащерка, риган и салвия

 Време за приготвяне: 5 часа
- за подготовка - 20 мин.
 - за готвене - 4.5 часа
Калории 
Общо 3070  Ккал   
За една порция 512  Ккал 

Приготвяне 


Заекът се нарязва на порции.
2 с.л. от маслото се загряват и месото се запържва от двете страни , само за 1-2 минути, колкото да се "запечати".
Изважда се и поставя в съда, в който ще се готви.
В същия съд, в който сме пържили месото, с 2 с.л масло се задушават нарязани лук и моркови.
Изваждат се и се прибавят към месото.(Това може и да се прескочи и лука да се прибави суров).
Гъбите, нарязани се запържват в остатъка от маслото до зачервяване. Прибавят се към месото.
Залива се с доматите.
Виното се затопля в съда, в който сме пържили месото и гъбите, прибавят се всички подправки  и се долива и 1 ч.ч. вода*. Всичко се излива върху месото.
Готви се за 4.5 часа на степен"силно".
Ако е в гърне във фурна - гърнето се поставя в студена фурна, включва се на 200 С за 15 мин, докато заври и след това се намалява на 150 С за още 3 часа.
* ако се готви в гърне още 1 ч.ч. вода

Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

2 коментара:

  1. Станал е:Да си оближеш пръстите! Но то твоите предложения всичките са такива. Поздрави, Соня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря1 Ама ние наистина си ги облизвахме :)! Поздрави ида ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...