Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (192) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

събота, 14 май 2016 г.

Желиран ягодов крем с кисело мляко, сметана и мента



Дали като крем в чашки или във формата на торта, това е един много вкусен и ефектен десерт.
Приготвя  се сравнително лесно, единствената трудност е необходимостта от изчакване на желирането на отделните части.


Идеята  е подобна на тази.

Продукти

за 6-8 индивидуални порции
или форма с диаметър 16-18 см
за  бялата сметанова   част
250 мл прясно мляко
100 г мед
15 г желатин
няколко листа мента
400 г заквасена сметана
100 г кисело мляко
4-5 бр. ягоди
ягодов мус с кисело мляко
150 г ягоди
1 с.л мед
200 г кисело мляко
5 г желатин
ягодово желе
150 г ягоди
2 с.л. лимонов сок
2 с.л. захар
5 г желатин


 Време за приготвяне: - 50мин.
за подготовка -  50 мин.
за готвене  и изчакване - 4 часа


Приготвяне

на сметановия крем
Прясното мляко се слага на слаб котлон заедно с меда и ментата да заври, бърка се до пълното разтваряне на меда.
Желатина се накисва в студена вода и след като набъбне се прибавя към млякото. Съда се отстранява от огъня и течността се прецежда.
Сметаната и киселото мляко се прибавят към изстиналата семс и всичко се разбърква до получаване на еднороден крем.
Накрая се добавят няколко нарязани ягоди.
ягодов мус с кисело мляко
Ягодите се загряват  заедно с меда, колкото да се разтвори меда, пасират се и се претриват през цедка.
Желатина се накисва в студена вода и след като набъбне се прибавя  към топлото ягодово  пюре.Разбърква се и ако е необходимо отново се прецежда.
Към ягодовата смес се добавя   киселото мляко. Разбърква се добре.
ягодово желе


Нарязаните ягоди се загряват заедно с лимоновия сок и захарта, колкото да омекнат малко. Пасират се, претриват се  през цедка и се смесват с набъбналия желатин.
Десерта се подрежда по желание, важното е да се изчаква желирането на долния пласт преди да се постави следващия , за да не се смесят.
Шарените чаши се получават , ако чашата се остави  наклонена до желирането на поредния пласт.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби 

2 коментара:

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...