Етикети

агнешко (7) баница (27) без глутен (11) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (132) гарнитура (27) гост (9) гостуване (1) десерти (186) домашно консервиране (6) дребни сладки (29) дулче де лече (1) есен (32) желирано (28) за празник (102) заек (3) закуски (60) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (31) крок пот (3) круши (10) лесно (124) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (19) патица (2) пилешко (47) пити (17) плодове (70) постно (34) празник (9) предястие (57) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (23) салата (14) свинско месо (26) сладкиш (84) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (51) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (15) ягоди (28) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

събота, 24 октомври 2015 г.

Френска селска торта със сладко от сини сливи - много вкусна и свежа медена торта със сметана



Правя френска селска торта от години.Вече съм споменавала, че е любимата ми торта.Много сочна, свежа, лека и иии пристрастяваща! Въобще не е трудна, приготвянето й отнема по-малко от час.
Основната рецепта, която използвам  е на сладкарница Канея.
Тестото за платките може да се приготви в два варианта, без разлика във вкуса.В единия случай с мляко и по-дълго варене, в другия случай с 2 вместо с едно яйце, без мляко и само няколко минути варене.Днес ви представям рецептата с мляко, а
Тук ще намерите рецептата на по-краткия вариант.



Продукти
16 порции - форма с диаметър 26 см

за блатовете
2-3 с.л. мед
150  г захар
50 г разтопено масло
200 мл прясно мляко
1 яйце+ щипка сол
1 ванилия
2 ч.л. сода бикарбонат
400 г брашно
за крема
1000 г заквасена сметана
200 г пудра захар
100 г крем сирене
1 ч.ч. орехи
1 бурканче сладко по избор(сини сливи)

 Приготвяне

блатове
 Може да бъдат направени от предния ден.

В малка тенджерка се смесват меда, млякото  и маслото.
Поставят се на котлона на слаб огън и се бърка до разтопяване.
Яйцата се разбиват със захарта и щипка сол и се прибавят към топлата смес, разбърква се и се добавя содата.
Изчаква се да заври, вари се около 20 минути при непрекъснато разбъркване и се добавя брашното.
Оттегля се и се бърка, меси до получаване на лепкаво тесто.
Разделя се на 6  топки .
Всяка топка се разточва до  много тънка, почти прозрачна кора.Може да точите направо върху хартия за печене.
Прехвърля се върху застлана с хартия тава и с помощта на ринг, чиния или друго се изрязва до правилна форма и желания размер  - 26 см
Пекат се по 2 едновременно във фурна, предварително загрята на 180 С с вентилатор за 3-4 минути (наблюдавайте за да не прегори), става наистина много бързо.
Изваждат се и се оставят да изстинат.

крем

Сметаната се разбива с пудрата захар.
Всяка кора се маже обилно с крем и се поръсва с леко запечените   счукани орехи или се маже със сладко.Така се редуват кора, сметана, орехи, кора сметана, сладко.
Към сметаната за последния слой се добавя крем сирене и с получената смес се измазва цялата торта, отгоре и отстрани.
 Тортата се покрива и се оставя в хладилника за една нощ.
Украсява по желание с орехи, пресни  плодове или сладко
най-добра е на другия ден





неделя, 11 октомври 2015 г.

Палачинкова торта с банани и шоколад




Тортата беше по поръчка на един от зетьовете ми. Направих я по подобие на тази торта с червени палачинки, но вместо крем използвах нутела, сметана и карамелизирани банани.Резултатът е много вкусна и ефектна торта.Постарах се да оцветя палачинките в различни нюанси на кафяво, така че както каза една приятелка, получи се "блонди".



Продуктите са за доста голям сладкиш, и като диаметър и като височина. Ако формата ви е по-малка, намалете всичко пропорционално. Аз използвах за изпичането на палачинките тиган с малко по-голям размер, около 27 см.
Разбира се може да използвате друга ваша любима рецепта за палачинките.
Аз не обичам банани, но в този вариант, вложени в тортата заедно с шоколада и леко карамелизирани, ми хареса.
Продукти

за форма с диаметър 26 см
18-20 порции
за палачинките-около 16 броя
6 яйца
1,5 ч.ч. захар
3 с.л. разтопено масло
4 ч.ч.прясно мляко
4 ч.ч. брашно
1 п. бакпулвер
ванилия
4-5 с.л. какао
олио за пържене
крем
250 г нутела (може да се използва и шоколад)
200 мл млечна сметана, неподсладена
1ч.л желатин, само за застраховка
2 банана, добре узрели
2-3 с.л. захар
отгоре
100 г шоколад
50 мл сметана
1 банан
1-2 с.л. захар
 Време за приготвяне:
 - за подготовка - 5 мин.
- за готвене - 1час 30 мин.
 Приготвяне
за палачинките
Яйцата се разбиват със захарта на пухкав крем.Последователно с разбъркване се прибавят маслото и 1 ч.ч. от млякото.
Изсипва се брашното, след това бакпулвера и ванилията, разбърква се много добре.
Долива се остатъкът от млякото, до получаване на смес с гъстотата на боза.
Сместа се разделя на 3 или повече части.
Във едната част се добавят 2 с.л. какао, а в другата само 1 лъжица, ако е необходимо се прибавя и малко мляко  за да се запази гъстотата.
Палачинките се пекат в избрания тиган, леко намазан с олио на средна температура.(при мен 4та степен от 6)




крем
Желатинът се посипва върху 50 мл от сметаната и се изчаква да набъбне.
Загрява се леко на микровълновата(20 сек.) и се разбърква до пълното му разтваряне.
Останалата сметана се загрява много леко и към нея се прибавят желатиновата смес и шоколадът.
Разбърква се до получаване на гладък крем.
Бананите се пасират или начкват с вилица.
Захарта се загрява на котлона в касерола и когато започне да карамелизира към нея се прибавят пасираните банани.
Разбърква се за 2-3 минути до поличаване на гъст крем.
покритие
Сметаната се загрява леко на микровълновата, да не завира.
Прибавя се шоколадът и се разбърква до гладкост.
карамелизирани банани за украса
Захарта се загрява в тиган до получаване на карамел.
Прибавят се нарязаните на кръгчета банани, обръщат се за да се покрият с карамел от двете страни и се изваждат върху хартия за печене.
сглобяване на тортата
Добре е да се използва пръстен докато се реди тортата и тънките крайща палачинките да се изрежат до желания размер. Така се избягва надуването на тортата в средата.
Подреждат се последователно палачинка, няколко лъжици крем и на 2-3 места и от банановата смес.
Завършва се с палачинка и се залива с шоколада.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...