Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (13) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (133) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (188) домашно консервиране (6) дребни сладки (30) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (60) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (32) крок пот (3) круши (10) лесно (124) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (19) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (24) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (84) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (53) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (1) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (15) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

вторник, 30 юни 2015 г.

Лимонов пай с малини


Рецепта за лимоновия пай, с подробни указания, има тук.
Добавянето на малини го превърна в невероятно плодово изкушение!
Ето какви продукти са необходими:

Продукти 
за форма с диаметър 25 см
 порции 8-10
за основата
120 г масло
180 г брашно
2 с.л. захар
40 мл вода - 2-3 с.л.
50 гр крема сирене
за лимоновия крем
50 мл лимонов сок(прясно изцеден от един лимон)
кората на един лимон
350 мл вода
120 г захар
30 г масло
25 г (2 с.л.) цар.нишесте
15 г (1 с.л.) брашно
4 жълтъка
2 с.л. течна сметана
 за лимоновата целувка
4 белтъка
75 г захар
лимонова есенция
допълнително 
1 ч.ч. малини
Време за приготвяне: 1ч.10 мин. 
за подготовка - 30 мин.
за готвене - 40 мин.
 Калории - общо  2895 Ккал
       на 1 порция 290 Ккал

Приготвяне

основа

Маслото, студено извадено от хладилника, се нарязва на малки парченца
Брашното се слага в блендер заедно със захарта .Блендерът се пулсира за 1-2 секунди
Добавя се маслото в блендера   и се пулсира до размесване. Примесва се и крем сиренето.
Прибавя се водата лъжица по лъжица, като след всяка се пулсира .
Полученото тесто се изважда от блендера и се оформя на топка  , която се завива във фолио и се поставя в хладилника за 30 минути.
Охладеното тесто се разточва с точилка върху набрашнена повърност на кора с 2-3 см по-голяма от тавичката, в която ще се пече .
Разточената кора се прехвърля с помощта на  точилката в тавичката за печене(опция - точи се върху фолио и с него се прехвърля) .
Тестото се притиска с пръсти по дъното и стените на съда и се оформя.
Надупчва се с вилица , за да се намали надуването.
Пече се в предварително загрята на 200 С фурна с вентилатор за 20 минути, до златисто.
Изважда се и се оставя да се охлади.
лимонов крем
Смесват се лимоновият сок, лимоновата кора, захарта, маслото и вода и се оставят в тенджера да заврят.
Жълтъците се разбиват с брашното и нишестето и се прибавят в заврялата течност при непрекъснато бъркане.
Оставя се да ври на слаб огън за няколко минути при непрекъснато разбъркване , до сгъстяване.
Белтъците се разбиват до твърд сняг с няколко капки лимонов сок,
добавя се захарта и се разбива до пълното й усвояване.
Прибавят се няколко капки лимонова есенция.
Лимоновият крем се изсипва върху блата , а върху него се подреждат малините.
Отгоре се разстилат разбитите със захарта белтъци.Може да се оформят някакви фигурки със шприц.
 Пече се отново на 180 С за 15-20 минути, до втвърдяване на белтъчната смес.


събота, 13 юни 2015 г.

Лесен сладкиш с череши и сирене крема(извара)



Заинтригувана от нестандартната техника на приготвяне на този сладкиш, и аз реших да го опитам! Оказа се лесно и мнооого вкусно! Основният подстрекател бе Христинка,  при която за първи път го прочетох. Благодаря за рецептата.
Добавките от моя страна са - малко захар в сиренето, аромат на ром и лимон.


Продукти
за тавичка с размер 21/33 см
или кръгла с диаметър 30 см
за сухата смес:
300 г брашно
250 г захар
1 пак. (10 г) бакпулвер
ванилия
за плънката:

500 г безсолна извара(аз използвах сирене крема)
400 г изчистени от костилките череши
3-4 с.л. пудра захар
1 с.л. лимонов сок
1/2 ч.л. есенция ром
1  ванилия

за течната част:
4 яйца
500 мл прясно мляко
ванилия
50 г захар
ванилия
100 г краве масло
 Време за приготвяне: - 2 ч.
за подготовка и изчакване -1ч.
 - за готвене - 45 мин.
Приготвяне
Кравето масло се разтопява и половината се изсипва в тава с размери 21/33 сантиметра.
Върху него се разпределя половината от сухата смес.
Следва сиренето, разбъркано със захарта, лимоновия сок и ароматите. Върху нея се разпределят черешите.
Изсипва се останалата суха смес.

Яйцата се разбиват леко със захарта, прибавят се прясното мляко и ванилията.
С тази смес се залива сладкиша и последно се налива останалото краве масло.
Така приготвеният сладкиш се оставя да престои 30 минути.
Фурната се загрява на 180 градуса и сладкиша се пече 40-45 минути до зачервяване.
Изчаква се да изстине добре и се поръсва с пудра захар по желание. Реже се на порции по избор след като е напълно изстинал!


сряда, 3 юни 2015 г.

Ягодов чийзкейк с кокосов аромат без печене и без желатин - подробно



Това е другият вариант, много популярен сред българските домакини, за приготвяне на чийзкейк.Мога да кажа, че не е по-лесен и не е по-бърз от печения чийзкейк, защото пак трябва да се чака докато сладкишът стегне в хладилника.


Вкусът е доста по-различен, по-свеж и летен. Използвах комбинация от Филаделфия и българско крем сирене, но може да се приготви и само с бг сирене.
За топинг вместо желирани ягоди може да се използва сладко от ягоди.
тук е вариантът на печен Ягодов чийзкейк
Продукти
за форма с диаметър 22 см
за основата
(може да пропуснете всички добавки и да използвате само бисквити и масло)
100 г обикновени бисквити
40 г кокосови стърготини
2 с.л. какао
1 п. ванилова захар
90 г масло
40 г запечени орехови ядки
3 с.л. кафява захар Демерара
чийзкейк
175 г крем сирене Филаделфия-1 оп.
250 г сирене крема - 2 оп.
1 пак. ванилова захар
3 с.л. пудра захар
200 мл само гъстата част от 1 консерва кокосово мляко
100 г бял шоколад
50 мл течна сметана
100 г (1/2 ч.ч.) заквасена сметана
1 ч.ч. нарязани на дребно ягоди
топинг
7 г - 1 п. желатин
200 мл сок(ягодов или само вода и захар, 250 мл вода+100 г захар )
2 с.л. сладко от боровинки(по желание)
ягоди за украса
 Време за приготвяне: 4 часа
- за подготовка - 60 мин.
 - за готвене - 3 часа
Приготвяне

Около един килограм ягоди се поръсват със захар от предния ден и се оставят да пуснат сок. Алтернативно се поръсват със захарта и се слагат на котлона да се загреят  и да се стопи захарта. Това е за топинга и за ягодите, които са вътре в чийзкейка. сн.1
основа
Орехите се смилат в блендер заедно със захарта и кокоса.
Бисквитите се натрошават  и се добавят в блендера .
Всичко се смила до еднородна смес.
Прибавят се какаото и ванилията.
Маслото се разтопява и се прибавя към бисквитената смес като се разбърква с дървена лъжица(силиконова шпатула)  до получаване на еднородна смес .сн.4
Бисквитената смес се разпределя във формата   по дъното   на равномерен пласт като се притиска.
Съдът се оставя в хладилника за около половин час.
чийзкейк

В купа се разбиват заедно сирената, кокосовото мляко, пудрата захар и ванилията.
Течната сметана се загрява без да завира(аз използвам МВ) и в нея се разтопява настърганият шоколад. сн.2 
Прибавя се 1-2 с.л. от горната смес и се разбърква (целта е да се уеднакви температурата на шоколадовата и млечната смес. сн.3 Изсипва се при сирената и се разбърква. сн.4
Заквасената сметана се разбива на крем и се добавя към чийзкейка.
Внимателно се примесват нарязаните ягоди и се разбърква.
Полученият крем се изсипва върху охладената основа и се разпределя равномерно.
По желание може предварително да нарежете ягоди  на филийки  и да ги залепите по стените на предварително намазаната със студена вода форма. Така след това ще имате красив борд от ягодови парченца. сн.2 на първия колаж
Сладкишът се прибира в хладилник за 2-3 часа или докато стегне.
топинг
Желатинът се накисва в 50 мл студена вода до набъбване.
Изцеденият от ягодите сок се измерва и се допълва до 200-250 г  с вода и захар.Загрява се и към него се прибавят желатинът и сладкото.Разбърква се и се оставя да изстива на стайна температура, докато чийзкейкът стяга в хладилника.
Сладкишът се покрива с нарязани на филийки ягоди и отгоре внимателно се залива с топинга.
Отново се прибира в хладилник за да се желира горната част.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...