Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (192) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

вторник, 24 февруари 2015 г.

Постни ястия

 Постни ястия

(Рецептите за всяко ястие ше намерите във връзката   до снимката )





Праз с ориз и картофи на фурна








Ориз с праз и зеленчуци - постно , но много вкусно



Нахут със спанак, праз и гъби








Нахут с азиатски привкус



Постни сарми от кисело зеле на фурна , с плънка от ориз, орехи и стафиди






Боб с кисело зеле и цвекло








Праз с ориз на фурна






Картофи с праз - идея за бърза вечеря






Пресни картофи на фурна - бързо, лесно, вкусно




Много вкусен зелен боб с подправки и сос





Тиквички печени на фурна






Две рецепти с киноа и зеленчуци





Червена леща с ориенталски аромати







Крем супа от спанак и картофи




Крем супа от тиква и картофи







Зеленчукова крем супа - броколи , праз, картофи



Една постна зеленчукова супа с карфиол





Спачена супа с ориз




Доматена супа с печени чушки 








Кокосово-шоколадови кексчета(постно)




Постни мъфини(кексчета) с ядки и сушени плодове







Постни мъфини с локум и орехи





Постни бонбони от сушени плодове и ядки






Постна баница с праз








Баница с тиква (тиквеник)






петък, 20 февруари 2015 г.

Палачинкова торта от навити палачинки със сладко и ванилов крем



Много често сервирам палачинките с крем.Виждала съм палачинкови торти в мрежата и ето и моят вариант! Плачинките са с тесто по избор, завити са с пълнеж от два вида сладко и са заляти с ванилов крем!



Продукти
за форма 25/10 см
за палачинките - 10 бр. с диаметър около 20 см
2 яйца
1,1/3 ч.ч. брашно
400 мл прясно мляко
100 мл вода
щипка сол
ванилия
олио за пържене
масло за намазване
крем
500 мл прясно мляко
5 с.л. захар
2 п. ванилия(1 шушулка)
3 яйца
2 с.л. с куп брашно( 3 равни)
50 г масло

 Време за приготвяне:
- за подготовка - 5мин
- за готвене - 50 мин.
  Приготвяне
Формата се застила с фолио за свежо съхранение като се оставя отстрани повече, да виси.
Сместа за палачинките се разбива с тел или миксер, най-напред яйцата, следтова малко от млякото, брашното, остатъка от течностите , солта и ванилията.
Тестото трябва да е гладко с консистенция на гъста боза.
Първата палачинка е за проба, ако е необходимо се добавя брашно или вода.
Тиганът се намазва с олио и се пържат палачинките, от  двете страни.Аз мажа с олио тиган през 2-3 палачинки.
Всяка от готовите палачинки се намазва с масло.
За крема най-напред се разбиват яйцата и захарта в малка тенджера.Прибавя се около 100 мл от млякото и брашното , разбърква се много добре до гладкост.
В отделен съд се загрява млякото  и след това внимателно се изсипва при яйцата като се бърка непрекъснато.Вари се на слаб огън до сгъстяване, отнема до 5 мин. Накрая се добавя маслото, нарязано на кубчета и ванилията.
Оставя се крема да изстива.
Палачинките се навиват с избрано сладко на стегнато руло.
На дъното на формата се изсипва част от крема, изчаква се да започне да стяга и отгоре се подреждат половината палачинки.
Заливат се с крем и се реди втория ред палачинки.Завършва се с малко крем.
Сладкишът се покрива с висящите части от фолиото и се оставя в хладилник за 5-6 часа.
Изважда се и се обръща в подходяща чиния.Формата се отстранява.
Украсява се по желание.


вторник, 17 февруари 2015 г.

Ягодов чийзкейк



Първият чйзкейк, който направих беше ягодов, преди 3 години! От тогава опитвам и усъвършенствам рецептите за този любим за нашето семейство сладкиш.Придържам се към така наречения чийзкейк "стил Ню Йорк", което ще рече печен.


В блога ще намерите рецепти за
Лимонов чийзкейк с шоколадова глазура
Кокосово- ябълков чийзкейк с хрупкава карамелена коричка
Кокосов чийзкейк със заливка от солен карамел
Лимонов чийзкейк със сметанова заливка
Портокалов мини чийзкейк в микровълнова фурна
Тиквен чийзкейк
Мини чийзкейк с извара


Продукти
за форма 22 см
12 порции
за основата
150 г маслени* бисквити -Роден край
70 г ядки *(по избор)
30 г захар
30 г масло
чийзкейк
3 яйца
4 с.л. захар
2 с.л. нишесте
ванилия
1/2 лимон - кората и сока
675 г крем сирене(тип Филаделфия)
250 г заквасена сметана
1 ч.ч. ягодово желе
украса
10 бр. пресни ягоди
50 мл вода с 1 с.л. захар
1 ч.л. желатин
Време за приготвяне:
 - за подготовка - 30 мин.
 - за готвене - 60 мин.
изчакване - 12 часа
Приготвяне

на основата


Ядките се смилат в блендер заедно със захарта.
*Аз използвах микс.Най-добре се получава с бадеми. Ако бисквитите не са маслени трябва да се удвои количеството масло.
Прибавят се натрошените бисквити и се смилят заедно.Изважда се в купа и се налива разтопеното масло, разбърква се с шпакла до получаване на еднородна пясъчна смес.
Сместа за основата се разстила по дъното и стените на форма с пръстен.Притиска се с помощта на чаша.
Основата се пече за 8 минути на 175 С до златисто.Трябва да се наблюдава защото може бързо да изгори.времето на печене зависи от дебелината.
Тавичката се изважда от фурната и се оставя да изстине.







За чийзкейка най-напред се разбиват яйцата и захарта.
Прибавят се нишестето, лимоновия сок, ванилията и ситно настърганата лимонова кора. Разбърква се.

Добавя се крем сиренето, всичко се разбива до гладкост с миксер.
Накрая се примесва леко разбитата сметана.
Кейкът се изсипва върху изстиналата основа.
Ягодовото желе се слага с лъжица на няколко места отгоре върху млечната смес.С помощта на лъжица се оформят шарки.  Тавичката се поставя в загрята на 200 С фурна.
Пече се 8 минути и температурата се намалява на 160 С.
След 50 минути фурната се изключва,кейкът е готов, когато в средата все още леко мърда, а отстрани е стегнат,  сладкишът остава във фурната за около 2 часа при затворена врата.
След това чийзкейкът се покрива и се оставя в  хладилник за 10 часа.
Изважда се от формата и се украсява по избор с пресни плодове, ягодово сладко и сметана.
украса
Ягодите се почистват и нарязват.
Водата и захарта се завират в дълбок съд, прибавя се желатинът и се разбърква до пълното му разтваряне.Съдът се отдръпва от огъня и ягодите се потапят в захарния сироп.Изваждат се сиропа преди да започне да изстива и се подреждат върху чийзкейка.



сряда, 11 февруари 2015 г.

Крем пита от бутер тесто с ягоди




Продукти 
за 6-8 порции
300 г готово бутер тесто
крем
500 мл прясно мляко
3 жълтъка
40 г нишесте(4 с.л.)
120 г захар или на вкус
ванилия
40 г масло
3-4 с.л. сладко от ягоди
 Време за приготвяне:
 - за подготовка - 10 мин.
 - за готвене - 20 мин.
Приготвяне
крем
Отделя се 1 каф. чашка от млякото и останалото се слага да заври.
Жълтъците се разбиват със захарта, прибавя се нишестето и отделеното студено мляко.
Смесват се топлото мляко и жълтъците, разбърква се и се вари на котлона до сгъстяване - около 6-8 мин. Накрая се прибавя нарязаното на парченца масло.Кремът се разбърква добре, покрива се с фолио и се оставя настрани.
Тестото се разстила и леко се разточва.Оформят се 2 правоъгълника, като единият от тях се нарязва на квадратчета.



Пече се за 8 минути на 200 С с вентилатор.
Изважда се и се подрежда сладкишът - най-отдолу плътният правоъгълник, отгоре  крем, сладко, следват изпечените квадратчета.
Оставя се в хладилник за няколко часа.
В моя случай не   дочаках да стегне крема и на снимките се вижда как се разтича.По-късно вече беше стегнат и плътен, можеше да се реже.





неделя, 8 февруари 2015 г.

Тирамису със смокиново сладко



Тирамисуто вече  е на почит у нас! Много често портокалово, почти винаги приготвено с капучино, вместо с чисто кафе и задължително с маскарпоне и порто или друго десертно вино!


Този път ви предлагам Тирамису с добавка от ароматно сладко от зрели смокини- любимото ми сладко за всички времена :)!

Продукти
за 6 порции
12 бишкоти Савоярди
200 мл прясно мляко
1 с.л. разтворимо кафе
1 с.л. захар
50 мл Порто*
крем
250 г маскарпоне
200 мл сметана
2 яйца(само жълтъка)
4 с.л. захар
100 мл порто
1/2 портокал - сок и кора
смокиново сладко
какао за поръсване
*подсилено ароматно десертно вино
 Време за приготвяне:
 - за подготовка - 20 мин.
- за готвене - 15 мин.
Приготвяне

крем

Жълтъците и захарта се разбиват до побеляване в стъклен или метален огнеупорен съд.
Прибавят се сокът, настърганата кора на портокала и виното.
Съдът се поставя на водна баня и се бърка докато започне да се сгъстява.Отнема около 10 минути.Оставя се да се охлади.
Маскарпонето се разбива леко.
Сметаната се разбива до сгъстяване  и се прибавя към сиренето.Всичко се смесва с изстиналия яйчен крем.
Млякото се загрява и в него се разтварят кафето и захарта, долива се портото.
Половината от бишкотите се напояват в приготвеното кафе и се подреждат на дъното на тавичката.Отгоре се изсипва половината от крема и се подреждат плодове от сладкото.
Реди се втори ред бишкоти, напоени с кафе.
Завършва се с остатъка от крема.
Съдът се покрива с фолио и се прибира в хладилник за няколко часа.
Преди сервиране се поръсва с какао и се украсява.


понеделник, 2 февруари 2015 г.

Сьомга филе на фурна, обвита в лентички хамон (сушен свински бут)



Сьомгата, приготвена на фурна си е класика! Но този вариант, обвита в лентички свинско месо е наистина интригуващ! Вкусът е обогатен от мазнината и аромата на сушеното месо, а и видът на "повитите" филенца е очарователен!

Гарнитурата на снимката са картофи и моркови "соте". Много подходящо е пюре от карфиол или глазирано брюкселско зеле на фурна.
Източник
Продукти
за 4 порции
Филе сьомга, обвито в хамон, поднесено с пюре от спанак, брюкселско зеле и балсамова редукция

  • 600-800 г филе от сьомга
  • 1 ч.л. смлян черен пипер
  • 8 тънки резена хамон (прошуто)
  • 1 ч.л. масло
  • 1/2 ч.л. суха мащерка


 Време за приготвяне: 45 мин.
 - за подготовка -5 мин.
 - за готвене - 35-40 мин.



 Приготвяне

  • Филето се нарязва на 8 парчета, поръсва се с черен пипер и всяко филенце се увива в резенче от месото.
  • Тавичката , в която ще се пече се намазва с масло и филенцата се подреждат.Поръсват се с мащерка.
  • Може под всяко филенце да се постави резенче лимон.
  • Пече се в предварително загрята на 200 С фурна до златисто.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...