Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (4) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (145) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (55) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (14)

търся в този блог

понеделник, 21 декември 2015 г.

Постна содена питка за Бъдни вечер



Традиционна питка за Бъдни вечер. Прави се бързо, заедно с печенето отнема около час.Украсата трябва да измислите вие.
 Ето някои мои коледни питки от последните години.






 Използвайте по-твърдо тесто и нарисувайте фигурки.

Продукти
за тавичка с диаметър20-22 см

450  г брашно
3 с.л. лимонов сок
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. захар(мед)
1 ч.л. сол
4 с.л. зехтин
250 мл топла вода
  Време за приготвяне: - 1 час
 за подготовка - 15 мин.  
- за готвене - 40 мин.

Приготвяне

Брашното се пресява в купа.
 В друг съд се смесват лимоновия сок и содата, разбърква се и прибавя водата, зехтина, солта и захарта.
Получената смес се налива при брашното като се бърка с лъжица.Когато тестото започне да с е оформя се изважда върху набрашнена повърхност и се меси няколко минути.
Трябва да се получи меко , но не лепнещо тесто.
Тавичката се маже със зехтин и питката се разплесква до големината на тавата и се поставя в нея.
Леко се набожда с вилица на няколко места за да се надуе равномерно.
Може да се поръси със семенца или ядки.
Пече се на 190 С в предварително загрята фурна до зачервяване, около 40 минути.
Изважда се и се увива в кърпа докато изстине.



3 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря за споделеното! Светли празници!

      Изтриване
  2. Соня,
    чудна е питката.Честито Рождество Христово ! Здраве, мир, благоденствие и радост в твоя дом.
    Весели празници !

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...