Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (126) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

събота, 5 декември 2015 г.

Най-вкусните овесени сладки със стафиди и орехи



Много харесвам и отдавна купувам едни овесени бисквитки. Докато не се усетих, че и сама мога да си ги направя, поне ще знам какво точно има вътре. И така, след кратко търсене в мрежата се спрях на рецептата на доказан сладкар - Ирина Купенска.



Предлагам ви я без никакви изменения! Бисквитите НАИСТИНА са много вкусни - хрупкави с мека сърцевина! Приготвят се много бързо и лесно!
Продукти
за около 24 бисквити
(зависи от големината)
 115г меко масло
150г кафява захар
1/2 чаена лъжица ванилия
1 яйце
100г брашно
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
1/2 чаена лъжица канела
щипка сол
120г фини овесени ядки
50г стафиди
50г печени орехи, ситно нарязани

 Време за приготвяне: - 1час
за подготовка - 10 мин.
- за готвене - 12 мин.




Приготвяне


Маслото се разбива със захарта до побеляване. Прибавя се яйцето и ванилията и отново се разбива.
Брашното, овесените ядки, содата, солта и канелата се смесват в купа. Изсипват се към маслено-яйчната смес и се разбъркват добре.
Накрая се прибавят орехите и стафидите и се разбъркват, докато се разпределят равномерно.
Купата се покрива с фолио и се прибира в хладилник за около 30-40 минути, докато сместа се охлади.
Фурната се загрява на 180°C.
Голяма тава се покрива с хартия за печене.
От охладената смес се взима малка част (около една чаена лъжица) и се оформя на топка. На снимката се вижда големината, сравнена с  как са се надули след това.
Сладките се подреждат на разстояние една от друга, защото при печенето се надуват.
Пекат се около 10-12 минути, или до зачервяване на краищата. След като се извадят от фурната са все още меки и крехки.
Затова се оставят да се охладят за 5-10 минути в нея, след което се прехвърлят върху метална скара до пълното им охлаждане.

Могат да се съхраняват в плътно затворена кутия до няколко дни.




6 коментара:

  1. Здравейте, бихте ли споделили каква марка овесени ядки ползвате, че не купувам почти и да се ориетирам кои са хубави. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, овесените ядки са от Лидъл, пише на немски, иначе са много фини . Може да използвате овесено брашно, ако не намерите фино смачкани.Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  2. Много обичам овесени бисквитки и се почерпвам, Сонче! Изглеждат неустоими!
    Поздрави и прегръдка, мила! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Точно такива овесени бисквити търся. В една пекарна правят същите и съм влюбена в тях! Мерси, Соня :)!

    ОтговорИзтриване
  4. Много са вкусни! Направих ги снощи късно - налегна ме някакво вдъхновение към 11 вечерта. Единствено им сложих по-малко захар и вместо стафиди - червени боровинки. Станаха за моя вкус прекрасни! Блягодаря за хубавата рецепта, супер бърза и лесна за приготвяне!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Жасмина, наистина са доста сладки. И аз ще опитам с по-малко захар! Благодаря ви за споделеното! Поздрав!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...