Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (15) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (30) гост (9) гостуване (1) десерти (195) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (30) за празник (104) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (23) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (5) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (146) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (10) предястие (59) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (87) сос(дип) (1) спанак (27) супа (27) тестени (55) тиква (9) тиквички (17) торта (52) френска кухня (27) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (15) чия (2) шоколад (30) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

понеделник, 16 ноември 2015 г.

Торта Шварцвалд(черна гора) и 4та годишнина на блога




Ето че измина още една година и все още съм на линия, макар и с много по-малко публикации. Причините разнообразни, някои неприятни, някои изключително вълнуващи, като раждането на още два внука!
Успях да запазя любовта към Моето сладко хоби през изминалите 4 години благодарение на вас, хилядите читатели, които посещавате блога. За което сърдечно ви благодаря!
Едно начинание започнало като самотно занимание на майка с пораснали дъщери, се превърна в нещо съвсем различно! Попаднах в един нов свят, срещнах  нови приятели, научих много нови неща за кулинарията.
 Благодаря на всички последователи на блога и на хилядите фенове на фейсбук страницата на Моето сладко хоби за подкрепата и доверието! Това ме мотивира да продължавам!
 И така, почерпете се за празника с една доста популярна и традиционна немска торта!


Това е може би най-известният немски сладкиш и тази година той празнува своята 100 годишнина!
Тортата Шварцвалд се изработва от шоколадови блатове, сметана(масло), череши/ вишни и ликьор от съответния плод.
Името й произлиза от планината Schwarzwald, където се произвежда прословутата черешова ракия или ликьор. Сладкарят Josef Keller се провъзгласил за "откривателят" на тортата, когато през 1915 г. я поднася в Cafe Agner в Bad Godesberg, сега в покрайнините на Бон, северно от Schwarzwald.




Тортата е вкусна, сочна и  сравнително лесна за приготвяне.
Вишните и сметаната придават свеж вкус и се комбинират перфектно с шоколадовите блатове.
Използвала съм компот от вишни и бренди, с които заместих немският   kirsch. Може да се приготви със замразени вишни, накиснати в бренди.Към сметаната добавих маскарпоне, така замених масления крем от източника на рецептата.
Продукти
за форма с диаметър 23-24 см
12-16 порции
за 3 броя блатове
 (мярката е чаша с вместимост 240 мл)
1 и 2/3 ч.ч. брашно
1 и 1/2 ч.л. сода
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
2/3 ч.ч. какао на прах
1/2 ч.л. сол
100 г масло, меко
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 големи яйца
2 с.л. ванилова есенция
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко с 1 с.л. лимонов сок
вишнев пълнеж
1 компот от вишни без костилка, плодовете са 350 г
100 мл от сиропа
1 с.л. нишесте
сметанов пълнеж
300 мл течна сметана от животински произход
(може да се замени със заквасена)
150 г маскарпоне
3-4 с.л. пудра захар
2 с.л. от вишневия сироп
ванилия
сироп за напояване на блатовете
сироп от 1 компот от вишни - 250 мл
3 с.л. захар
50 мл бренди
украса
100 мл сметана
1 с.л. пудра захар
100 г шоколад(аз използвах 52% готварски)
12 вишни от компота

 Приготвяне


за блатовете
Изброените продукти са за тесто, достатъчно за трите блата.
Фурната се загрява на 175 С.
Брашното и какаото се пресяват, към тях се добавят содата, бакпулвера, солта.
Маслото се разбива със захарта до пухкав крем. Прибавят се яйцата и се разбива до пълното им усвояване.Добавя се ванилията.
Прясното мляко се загрява съвсем леко и се пресича като се изсипва лимоновия сок в него.Прибавя се към сухите съставки.Всичко се разбърква много добре на ръка.
Смесва се с разбитите със захар и масло яйца, с помощта на миксер.
Трите тавички се застилат с хартия за печене и се намазват с олио.Тестото се разпределя в трите тави по равно.
Пекат се заедно или поотделно за 25-30 мин. , до суха клечка.След изстиване блатовете се изваждат от тавите и хартията се отстранява.
вишнев пълнеж и сироп
Плодовете от компота се отцеждат. Сиропът се смесва със захарта и брендито и се поставя на котлона да заври, вари се 3-4 минути.Отделят се около 200-250 мл ( аз сложих по-малко, но мисля, че може да поеме повече сироп) за напояването на блатовете.
В останалия сироп се изсипват вишните , без 12-16 броя, които се оставят за украсата.
Изчаква се плодовете да заврат и се прибавя нишестето.Разбърква се  за около 1 минута и се оттегля от огъня. Оставя се да изстине.
сметанов крем
Сметаната и маскарпонето се разбиват с миксер заедно със захарта.Добавят се 1-2 с.л. от сиропа, само за аромат, и ванилия.
сглобяване на тортата
Един от блатовете се поставя в тортена чиния и около него се слага пръстен за торта.Намазва се със сиропа с помощта на четка.
Отгоре се разпределя част от сметановия крем, а върху него половината от вишневия пълнеж.
Следва пак блат, притиска се леко за да се изравни, сироп, сметана, вишни, блат, сироп и завършваме със сметана отгоре.
Освобождава се ринга и тортата се измазва със сметановия крем и отстрани.
Прибира се в хладилник.
украса
Шоколадът (около 60 г) се разтопява на водна баня или в микровълновата.Разбърква се до гладка лъскава смес.Една част се поставя в пош(плик с дупчица) , а другата в купичка.
С поша се рисува отстрани на тортата.Аз се опитах да направя дръвчета.Или просто се полива по ръба на тортата с шоколад :).
Отделените вишни се потапят една по една в купичката с шоколад и се изваждат върху хартия за печене.
Остатъкът от неразтопен шоколад се нарязва(настъргва) на едро.
Сметаната се разбива със захар и с нея се шприцоват розички върху тортата.
Подреждат се шоколадовите вишни и настъргания шоколад.



Запазих стила си и рецептата изглежда дълга, но всъщност е само подробна.Приготвянето на тортата не отнема повече от 2-3 часа.


11 коментара:

  1. Честита четвърта годинка!Нека винаги е така уютно и вкусно при теб,Соня!
    Бъди здрава!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник на блога ти, Соня!
    И още много вдъхновения, не само кулинарни :)
    Тортата е чудесна!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна, Соня! Честит рожден ден на твоето прекрасно местенце! Винаги съм се възхищавала на начина, по който водиш блога си, рецептите са изключително вкусни, а Моето сладко хоби е един уютен блог. Тортата е великолепна и аз с радост се присъединявам към партито! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита четвърта годинка на блога, Соня! Прекрасна тортича за прекрасен повод.Продължавай все така да ни радваш с твоите прекрасни и вкусни творения:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита годишнина, Сонче ! Бъди здрава и все така пръскаща обич и споделяща знания и опит в блога !

    ОтговорИзтриване
  6. Честита блогогодинка, Сонче! Желая ти здраве, много читатели и последователи и да приготвиш рецептата на мечтите си! А тортата за почерпка е разкошна, че и с история....обичам такива!
    Прегръдка, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  7. Честита годишнина, Сонче! Още дълги години да списваш успешно блога и да радваш както близките си така и посетителите на това уютно място с чудесните си рецепти.
    Прекрасна торта!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Много интересно къде ми се изпариха пожеланията, но аз се връщам отново за повторна почерпка и нови пожелания :)
    Сонче, много вдъхновения, много хубави рецепти и да ни е все така приятно и уютно при теб!
    Прегръдки и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Сонче, прекрасна торта! Честита годишнина! Много кулинарно вдъхновение ти пожелавам за вкусни рецепти, радост и удовлетворение! Усмивки и нови приятели! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасна торта за чудесен повод, Соня,
    комплименти и поздравления, и още много х 4
    с вдъхновение, удовлетворение и много нови рецепти!
    Честита годишнина!

    ОтговорИзтриване
  11. Alles Gute zum Geburtstag! Немски поздрав за рожден ден от мен, защото и почерпката за празника е с най-немската и най-обичаната в Германия торта! Соня, пожелавам Ви още много поводи за вкусни и прекрасни торти! Наздраве!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...