Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (13) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (133) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (188) домашно консервиране (6) дребни сладки (30) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (60) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (32) крок пот (3) круши (10) лесно (124) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (19) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (24) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (84) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (53) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (1) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (15) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

вторник, 30 юни 2015 г.

Лимонов пай с малини


Рецепта за лимоновия пай, с подробни указания, има тук.
Добавянето на малини го превърна в невероятно плодово изкушение!
Ето какви продукти са необходими:

Продукти 
за форма с диаметър 25 см
 порции 8-10
за основата
120 г масло
180 г брашно
2 с.л. захар
40 мл вода - 2-3 с.л.
50 гр крема сирене
за лимоновия крем
50 мл лимонов сок(прясно изцеден от един лимон)
кората на един лимон
350 мл вода
120 г захар
30 г масло
25 г (2 с.л.) цар.нишесте
15 г (1 с.л.) брашно
4 жълтъка
2 с.л. течна сметана
 за лимоновата целувка
4 белтъка
75 г захар
лимонова есенция
допълнително 
1 ч.ч. малини
Време за приготвяне: 1ч.10 мин. 
за подготовка - 30 мин.
за готвене - 40 мин.
 Калории - общо  2895 Ккал
       на 1 порция 290 Ккал

Приготвяне

основа

Маслото, студено извадено от хладилника, се нарязва на малки парченца
Брашното се слага в блендер заедно със захарта .Блендерът се пулсира за 1-2 секунди
Добавя се маслото в блендера   и се пулсира до размесване. Примесва се и крем сиренето.
Прибавя се водата лъжица по лъжица, като след всяка се пулсира .
Полученото тесто се изважда от блендера и се оформя на топка  , която се завива във фолио и се поставя в хладилника за 30 минути.
Охладеното тесто се разточва с точилка върху набрашнена повърност на кора с 2-3 см по-голяма от тавичката, в която ще се пече .
Разточената кора се прехвърля с помощта на  точилката в тавичката за печене(опция - точи се върху фолио и с него се прехвърля) .
Тестото се притиска с пръсти по дъното и стените на съда и се оформя.
Надупчва се с вилица , за да се намали надуването.
Пече се в предварително загрята на 200 С фурна с вентилатор за 20 минути, до златисто.
Изважда се и се оставя да се охлади.
лимонов крем
Смесват се лимоновият сок, лимоновата кора, захарта, маслото и вода и се оставят в тенджера да заврят.
Жълтъците се разбиват с брашното и нишестето и се прибавят в заврялата течност при непрекъснато бъркане.
Оставя се да ври на слаб огън за няколко минути при непрекъснато разбъркване , до сгъстяване.
Белтъците се разбиват до твърд сняг с няколко капки лимонов сок,
добавя се захарта и се разбива до пълното й усвояване.
Прибавят се няколко капки лимонова есенция.
Лимоновият крем се изсипва върху блата , а върху него се подреждат малините.
Отгоре се разстилат разбитите със захарта белтъци.Може да се оформят някакви фигурки със шприц.
 Пече се отново на 180 С за 15-20 минути, до втвърдяване на белтъчната смес.


2 коментара:

  1. И двата варианта са чудесни, Соня, но малините са едно разкошно допълнение,
    лятно, ароматно и свежо - страхотен десерт.
    Благодаря за чудесната идея, поздрави за теб и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  2. Обичам сладкиши с дъх на лимон!
    И лимонов крем, също :)
    С малините ароматът е още по-прекрасен!
    Чудесни идеи, Соня!
    Поздрави и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...