Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (191) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (85) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

неделя, 8 март 2015 г.

Телешко по бургундски (Boeuf Bourguignon)


Тази класическа френска рецепта стои много отдавна в списъка с ястия, които искам да приготвя непременно!
Най-после й дойде редът. Изисква доста време, но си заслужава! Месото става толкова крехко, ароматно и вкусно!


Рецепти много из мрежата, можете да прочетете, основното е бавното варене на месото във вино.В някои случаи се използват малки лукчета или малко по-различни подправки. Споделям това, което направих като компилация от няколко рецепти, претендиращи за Телешко по бургундски и се хареса на семейството ми.

Продукти 
за 6 порции
1,2 кг. телешко  ) месо, без ципи, жили и кости
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л.сол  или на вкус
1 с.л. брашно
1 с.л. зехтин
1 с.л. масло
200 гр. бекон,
1 с.л. зехтин
2 големи глави лук,
1 с.л. зехтин
3 големи моркова,
1 с.л. зехтин
750 мл - 1 бутилка качествено червено вино(моето беше италианско Кианти, оригинално е Бургундско)
 стръкче мащерка
1 дафинов  лист
4-5 скилидки чесън,
1-2 главички карамфил, счукан
1 с.л. доматен концентрат,
500 гр. гъби
2 с.л. зехтин,
2 с.л. краве масло,

 Време за приготвяне:
 - за подготовка - 15 мин.
 - за готвене - 3 ч. 30мин.
Приготвяне


  • Месото се нарязва на парчета с големина около 5 см, поръсва се с черен пипер, сол и 1 с.л. брашно. Разбърква се добре за да поеме подправките и брашното отвсякъде.(снимка)
  • Беконът се реже на дребно и се запържва леко в 1 с.л. зехтин. Изважда се с решетъчна лъжица и се оставя настрана.
  • В същия тиган се добавя 1 с.л. от зехтина и се запържва  лукът, нарязан на дребно. Изважда се и се оставя настрана
  • Морковите, нарязани на колелца също се задушават в 1 с.л. зехтин. Отдръпва се настрани.


  • В дълбока тенджера се загрява смес от 1 с.л. зехтин и 1 с.л. масло, в която се запържва месото,
  • като се обръща за да се "запечата" от всички страни.
  • В същата тенджера се прибавят запържените бекон, лук и моркови.Добавят се подправките - мащерка, карамфил, дафинов лист, смачканият чесън. Залива се с 1 бутилка вино и се оставя да ври на тих огън за около 2,5-3 часа.
  • Гъбите се режат на филийки и се запържват в смес от зехтин и масло до златисто. Ако миете гъбите,  след това трябва добре да бъдат подсушени. Най-добре е да се обелят.
  • След като месото е омекнало, в тенджерата се добавят запържените гъби и моркови и доматеният концентрат, разбърква се и се оставя да ври още 20-30 минути.

Ястието се сервира в затоплена чиния, обикновено придружено от варени картофи и ли картофено пюре.


3 коментара:

  1. Разкошно е това телешко, Сонче! Честит празник, мила! С пожелания за здраве и щастие и нестихващи вдъхновения!

    ОтговорИзтриване
  2. Заради вкусът си заслужава труда!
    Честит празник, Соня!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда апетитно. :) а и звучи така.
    Честит празник! Бъди щастлива!
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...