Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (13) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (190) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (32) крок пот (3) круши (10) лесно (124) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (85) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

петък, 28 март 2014 г.

Сладка питка със сметана, орехи и стафиди - Благовец 2014 и юбилейна рецепта!



Отново е Благовещение - Деня, в който всички християни празнуват благата вест, която Арахангел Гавраил донесъл на Мария(Мириам), че е благословена да зачене и роди Спасителя на човечеството.



По традиция приготвям питка на този ден.Тази година я направих с добавка на захар, орехи и стафиди. Беше много вкусна, ароматна от канелата и мекичка, дори и на следващия ден.Оформянето май не е най-подходящото за този пълнеж, може би е по-добре да се направи на розички или кифлички, но аз исках да пробвам.
Питката е много малка, ако желаете по-голяма трябва да увеличите количествата на продуктите.

Продукти
за тава с диаметър 24 см
450 г брашно
1 ч.л. суха мая
50 мл топла вода
1 с.л. захар
2 яйца, единият жълтък за намазване
1 ч.л. сол
150 г заквасена сметана
1 с.л.олио+1 с.л. масло(по желание)
50 г масло за намазване
пълнеж
1/2 ч.ч. запечени начукани орехови ядки
3 с.л. стафиди
1/2 ч.л. канела
4-5 с.л. кафява захар

 Приготвяне


  • Маята се разтваря в топлата вода, добавят се захарта и 1-2 с.л. брашно и се изчаква да се активира.( По указанията на опаковката сухата мая се смесва с брашното, но аз винаги първо я активирам, за да съм сигурна, че работи)
  • Смесват се активираната мая, солта, сметаната, яйцата(1 цяло и 1 белтък), олиото и 1с.л. масло и към тях с разбъркване се прибавя постепенно брашното.Аз правя това с миксера, с бъркалки за тесто.
  • Меси се до получаване на меко еластично тесто - за миксера са около 8-10 минути докато започне да се отделя от стените на съда и бъркалките.
  • Тестото се поставя в намазана с мазнина купа, овалва се в мазнината и се покрива с фолио.Оставя се на топло да втаса до удвояване на обема.
  • Изважда се , примесва се леко и се оформя на няколко топки - 7.
  • Разточват се на 6 правоъгълни кори, които се мажат с масло и се слепват по три.Получават се 2 големи правоъгълника.Всеки се маже с масло и се поръсва обилно с плънката.(Алтернативно се оформят триъгълници, които се завиват на кифлички с пълнежа)
  • Завива се на руло и се реже на охлювчета или с ножицата само се нарязва леко.
  • Последната топка се поставя в средата, а около нея се подреждат кифличките(леко нарязаното руло в моя случай).
  • Питката се оставя да втасва на топло.
  • Пече на  200 С, на 15 та минута се намазва с отделения жълтък, смесен с 1ч.л. водичка. ( Може да намажете предварително, но ще се наложи да покриете с фолио към края на печенето.)





След като публикувах, забелязах, че това е рецепта с номер 400! Да ни е честито числото, на мен и на блога :)!

неделя, 23 март 2014 г.

Мини чийзкейк с извара и заливка от солен карамел и ягодово желе



Много обичаме чийзкейк. Правя често, използвам обикновено сирене филаделфия  и най-различни заливки. Много често ме питат  дали ще се получи с извара.Този път направих пълнежа с комбинация от извара и българско крема сирене. Естествено вкусът и консистенцията са малко по-различни, но все пак е един чудесен кремест десерт.



За първи път пробвам варианта на миничийзкейк. Много добре се получи, има доста повече от хрупкавата ароматна коричка, която обвива креместата част!
Притеснявах се за изпичането и обръщането, защото целия чийзкейк приготвям във форма с откопчаващ се пръстен,  но се оказа даже по-лесно и бързо!


А най-хубавото от всичко е карамелената заливка! Солен карамел съм яла до сега само САЩ.
Използва се като сосче  за тестени изделия(претцели) или заливка(топинг) за плодове, сладолед и сладкиши.  Оказа се, че е изключително подходящ и за чийзкейк!
Идеята е от тук
Продукти
за 10 броя  мини кексчета или за форма 18 см
(зависи от големината на формите за печене) 
основа

100 г бисквити
60 г бадеми(белени)
1 пак. ванилия
1 с.л. захар
30 г кокосови стърготини(по желание)
30 г масло
(количеството зависи от вида на бисквитите, дали са маслени или сухи)
пълнеж
180 г безсолна извара
(ако е необходимо се пасира с пасатора за да е гладка)
125 г крема сирене
2 с.л. пудра захар
1 ч.л. лимонов сок
ванилия
2 яйца
50 мл течна животинска сметана 30 % масленост
100 г заквасена сметана
1 с.л. брашно с куп

Приготвяне
основа

Бадемите се смилат в блендер заедно със захарта до получаване на брашно.
Бисквитите се натрошават  и се добавят в блендера .
Всичко се смила до еднородна смес.
Прибавят кокосовите стърготини  и ванилията. отново се разбърква с блендера.
Маслото се разтопява и се прибавя към бисквитената смес като се разбърква с дървена лъжица(силиконова шпатула)  до получаване на еднородна смес, която се разпределя във формичките за печене.Аз използвах форми за крем карамел и малките купички за крем брюле(не знам как се казват).Пробвах и с хартиени кошнички и без нищо.Не е необходимо да се слагат предварително хартиени капсули.
Сместа за основата се разпределя на тънък слой и се притиска много добре по дъното и стените на купичките.Аз използвах малка чаша с обло дъно. сн.1,2
Пекат се в предварително загрята на 175 С фурна за около 12 минути, до златисто.Изваждат се и се оставят да застинат.
пълнеж


Изпечените кексчета, преди заливката.
Изварата, крем сиренето и пудра захар се разбиват с миксер.
Добавят се лимоновия сок, ванилията и едно по едно яйцата, като след всяко се разбива до пълното му усвояване.
Сметаната се разбива леко и се примесва към сиренето.
Накрая се прибавя и брашното и отново се разбърква.
Сместа се разпределя върху изпечената основа, до нивото на страничния бисквитен борд.
Купичките се връщат във фурната  и се пекат още 35-40 минути.Не трябва да се препичат.Готово е , когато в средата е малко меко и  леко мърда, след това се стяга в хладилника. сн.3,4



Заливка      Солен карамел

Продукти

  (може да се съхранява в хладилника в затворен съд)


1/2 ч.ч. захар
2 с.л. вода
(2с.л. царевичен сироп)
1/3 ч.ч. течна сметана
2 с.л. масло
1/2 ч.л. морска сол

Приготвяне

Водата и захарта се смесват и се варят на слаб огън до златист цвят.Отдръпва се.
Прибавя се сметаната, маслото и солта.Разбърква се много добре, прехвърля се в купа, покрива с ес фолио и се прибира в хладилник за 4 часа.(Моят карамел, на снимките не е престоял в хладилника и е малко по-течен, но след това стегна).
Кексчетата се изваждат внимателно от купичките и върху всяко се поставя от карамела.



Ягодово желе - пресни ягоди, захар, вари се до сгъстяване.
Готово сладко от ягоди, затопля се, пасира се и се прибавят няколко лъжици сметана.


Калории общо 3081 Ккал
за 1 кексче 308 Ккал




сряда, 19 март 2014 г.

Ароматна печена патица



Патицата е питомна, закупена от магазина, охладена, с вътрешности.
Това е първият ми опит да приготвя такава птица.Отчитам го като изключително успешен, много ни хареса.


Получи се чудесна коричка, а при разрязването се носеше омайващ аромат! Месото беше много вкусно и сочно!
За рецептата се доверих на Джейми Оливър.
Продукти 
за 4-6 порции
1 патица, почистена около 2,5 кг
за мариноване
1 с.л. накълцан розмарин
1/4 ч.л смлян идийски орех
1 ч.л. морска сол
черен пипер
настъргана кора на 1 портокал
1/2 ч.л суха мащерка
за зеленчуковата смес
2 глави стар лук(червен)
1 стрък селари(целина)
2 моркова
1/4 ч.л. канела
2 см пресен джинджифил(настърган)
2-3 бр.дафинов лист
дреболиите и кожата от гушата
допълнително
1 портокал на парчета
3-4 скилидки чесън, нарязани
1-1,5 кг картофи

 Приготвяне



  • Всички подправки за мариноването се смесват и с тях се намазва птицата отвътре и отвън. Предварително се изрязва излишната кожа,  около гушата и се набожда на няколко места с вилица.Покрива се и се оставя в хладилник  за няколко часа.
  • Фурната се загрява на 175 С (без вентилатор)  и патицата се поставя върху решетката с коремчето нагоре в долната част на фурната.Вътре са парчетата от портокал и скилидките чесън.Краката са завързани, а крилете са под тялото.Под птицата се поставя по-дълбок съд.
  • Зеленчуците се режат на кубчета и се смесват с подправките. Прибавят се нарязаните дреболии. Поставят се в тавата под патицата. Мазнината, която се отделя от патицата капе върху зеленчуците и те се готвят.Пече се 1 час.
  • Тавата със зеленчуците се изважда, веднага се поставя нова тава, в която да капе мазнината. Зеленчука се отделя с решетъчна лъжица и се поставя в тенджерка. Мазнината се слага в тавата под птицата.
  • Картофите се белят и режат на едро.Поставят се в тавата под патицата.(Аз ги сварих за малко преди това, но мисля, че ще станат и без предварително варене).Пече се още 2 часа или 2,5 часа (общо около 3 часа печене). Картофите се готвят само в патешката мазнина.На мен не ми се наложи да покривам птицата, но ако е необходимо , може да се използва алуминиево фолио. Патицата е готова, когато месото започне да се отделя от костта а при набождане тече бистър сок.
  • Зеленчуците се заливат с 200 мл ароматно червено вино , варят се 10 минути и се добавя 1л топла вода.Вари се около час.





събота, 15 март 2014 г.

Свинско с картофи - семпло, но много вкусно





Продукти
за 4 порции

  • 600 г месо от бут, плешка
  • 3 с.л. олио
  • 1 глава стар лук
  • 1-2 моркова
  • 1 с.л. сол
  • 600-800 г картофи
  • 1 ч.ч. замразен грах
  • 1 малка червена чушка
  • 1 ч.ч. белени домати консерва
  • Черен пипер
  • Пресен чесън, магданоз или джоджен или босилек

 Приготвяне

  • Месото се реже на  парчета с големина 4-5 см и се запържва за малко в загрятата мазнина.
  • Изсипват се нарязания лук и морков и се налива вода, колкото да покрие месото и зеленчуците.
  • Посолява се и се оставя да ври на тих огън до омекване на месото (30-40мин.).Проверява се с вилица, трябва да може да разделя.
  • Картофите се белят и нарязват на едри кубчета(2-3 см) и се добавят в тенджерата.Вари се 10 минути и се прибавят замразения грах, нарязаната чушка и консервата домати.Разбърква се и се оставя на слаб огън да ври още 10-15 минути. Картофите трябва да са напълно сварени(меки), сосът е плътен и гъст.
  • Прибавя се избраната подправка.Аз предпочитам чесън и джоджен.

сряда, 12 март 2014 г.

Постна супа със сушени гъби



Една много вкусна супичка! Приготвих я със сушени горски гъби, различни видове, което я прави изключително ароматна.
Продукти 
за 4 порции

  • 1 глава кромид лук
  • 1 морков
  • 1 стрък селари(целина)
  • 1 с.л. сол
  • 2 шепи сушени гъби
  • 2-3 картофа(около 300 г)
  • 30 г масло(зехтин)
  • черен пипер, мащерка

 Приготвяне

  • Лука, морковите и целината се режат на дребно, заливат се с малко вода, колкото да ги покрие и се задушават до омекване заедно със солта.
  • Прибавят се гъбите и маслото, налива се около1,5 л вода и се вари около 10 минути.
  • През това време се приготвят картофите - нарязани а малки кубчета и се добавят към супата.
  • Вари се до пълното сваряване на картофите - 15-20 минути и се прибавят подправките.



вторник, 11 март 2014 г.

Парфе с желирано кисело мляко и сладко


Много често правя такива "кремести" десерти защото са любими у дома.
Приготвен в тази форма, сладкишът може да бъде наречен и "терин", но няма значение как се казва, важното е че е много лек, въздушен и не се пече! Белтъците му придават мека и пореста текстура, като на гъба...


Може да се използват пресни плодове или от сладко по избор.В моя случай сладкото е от цели зрели смокини.

Продукти
за форма с обем 1 л
8-10 порции

  • 10 г желатин
  • 50 г вода
  • 250 г кисело мляко
  • 3 с.л. пудра захар
  • ванилия
  • 200 г заквасена сметана
  • 3 яйчни  белтъка
  • 2 с.л. кристална захар
  • 1 к.ч нарязани плодове от сладко
  • допълнително сладко за сервиране
 Приготвяне
  • Желатина се накисва в студената вода докато набъбне, след това се загрява на микровълновата за 30 сек и се разбърква до пълното му разтваряне.
  • Киселото мляко се разбърква с пудрата захар и ванилията и внимателно се добавя към разтворения желатин.
  • Заквасената сметана се разбива до пухкавост и се добавя на части към млечната смес.
  • Белтъците се  разбиват на сняг с кристалната захар и се примесват с млечно-желатиновата смес.
  • Накрая се добавят плодовете от сладкото и всичко се изсипва във формата за желиране.Аз ссъм използвала кексова форма, предварително изплакната със студена вода.
  • Оставя се да се желира на хладно за 4 часа или повече и внимателно се обръща върху чиния.Може предварително да се прекара топъл нож между сладкиша и формата.

Ако сте не достатъчно опитни в работата с желатин, предварително намажете леко отвътре формата с олио.
По същия начин може да се приготви в индивидуални купички.




неделя, 9 март 2014 г.

Руло от пилешко филе на фурна, с плънка от спанак и сирене



Блогът вече е препълнен с пилешко, но това е най-често приготвяното у нас месо.
Подобна на тази рецепта има тук.
Ястието е много лесно, приготвя се бързо и същевременно ефектно и много вкусно.
Продукти
за 2 порции



  • 300 г пилешко филе

плънка

  • 2 с.л. зехтин
  • 1/2 главичка лук
  • 2 скилидки чесън
  • 100 г пресен спанак
  • 50 г сирене
  • черен пипер
  • лимонов сок
  • джоджен

панировка

  • 2 с.л. брашно
  • 1 яйце
  • 2-3 с.л. галета с подправки
  • (черен пипер, градински чай, сух чесън, сол)
  • 2 с.л. зехтин(масло)

 Приготвяне

  • Филето се изтънява и се оформят 2 тънки парчета.
  • Поръсва се с лимонов сок и черен пипер и се оставя настрани.
  • В загрятата мазнина се задушават за кратко нарязаните на дребно лук и чесън.
  • Добавя се нарязаният спанак и се разбърква няколко пъти, колкото спанакът да омекне.
  • Отдръпва се от огъня и се смесва с натрошеното сирене.
  • Плънката се овкусява с избраните подправки и се разстила върху месото.
  • Завиват се стегнати рулца, които се овалват в брашното, което спомага за по-лесното дооформяне  на рулата.
  • Тавичката, в която ще се пече ястието се застила с хартия за печене и се намазнява.(хартията е за да не залепне и за по-лесно измиване на съда, но може и без нея.)
  • Рулцата се потапят в разбитото яйце и след това се овалват в галетата с подправки.
  • Подреждат се в тавичката и се поръсват с малко зехтин(масло).
  • Пече се на 200 С с вентилатор за около 20 минути, до получаване на златист загар.




четвъртък, 6 март 2014 г.

Гратен(огретен) от картофи и зеленчуци, и още запеканки



Огретен (гратен, гретен) – всяко ястие, залято или покрито отгоре със сирене(мляко или сметана) или галета, смесени с бучки масло и приготвено във фурна или под грил. Термина "au gratin" или "gratinée" (откъдето идва и българското огретен) е за всички ястия, приготвени по този начин. Огретенът се приготвя в специални кръгли или овални огнеупорни съдове, наричани gratin.
На български ЗАПЕКАНКА.

Тук има Запеканки с:
  Броколи и карфиол,
 Пилешко и броколи
 Спанак и тиквички,
 Спанак и печени чушки  
 Макарони, спанак и пилешко
Само с карфиол и сирена

Продукти 
за 3 порции

  • 600 г картофи
  • 1 ч.ч. замразени зеленчуци(моркови и грах и други)
  • 1 с.л. сол
  • 3 яйца
  • 150 г сирене по избор
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • черен пипер
  • мащерка(или друга подправка)
  • масло за намазване
  • настърган кашкавалл за поръсване

 Приготвяне

  • Картофите се белят, режат на кубчета и сваряват в подсолената вода.
  • Изцеждат се и се смесват със зеленчуците. Ако се използват пресни зеленчуци е необходимо да се сварят и те заедно с картофите.
  • Тавичката се намзва с масло и в нея се изсипва зеленчуково-картофената смес.
  • Яйцата се разбиват с вилица, добавя се натрошеното(настъргано) сирене, прясното мляко и подправките.
  • Пече се в предварително загрята на 200 С фурна за около 30-40 минути, до златиста коричка.Пет минути преди готовност се наръсва с настъргания капкавал.Времето за приготвяне зависи и от съда , в който се пече, в дебелостенните, като този от снимката, става по-бавно!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...