Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Медовик - руска медена торта с варен крем




Тортата е с блатовете на любимата ми Медена торта, френска селска, която е със сметанов крем.
Много бях чела за този вариант с варен крем и за споровете дали е френска или руска, но наскоро опитах тази торта и ме грабна с лекия си и нежен вкус.
Дойде ред да я приготвя за моите родители, моята майка  е доста консервативна, а тази торта наподобява вкуса на домашната торта от детството ми!



Повтарям продуктите за блатовете както при френската селска торта.Предпочитам маргарина защото стават по-мекички.
Продукти
16 порции - 26 см
за блатовете

  • 2-3 с.л. мед
  • 150  г захар
  • 50 г маргарин (масло)
  • 2 яйца + щипка сол
  • 1 ванилия
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 350-400 г брашно

крем

  • 1 л прясно мляко
  • 4 яйца
  • 7 с.л. захар(на вкус)
  • ванилия
  • 6 с.л. брашно
  • 100 г масло
  • 1/2 ч.ч. сладко от сини сливи


Приготвяне
блатове

  •  В малка тенджерка се смесват меда, захарта  и маргарина, поставят се на котлона на слаб огън и се бърка до разтопяване.
  • Яйцата се разбиват с щипка сол и се прибавят към топлата смес, разбърква се и се добавя содата.
  • Изчаква се да заври, вари се 1-2 минути при непрекъснато разбъркване оттегля се  и се добавя брашното, бърка се , меси  се до получаване на лепкаво тесто.
  • Разделя се на 6 -7 топки (този път разделих на 8 и станаха много тънички) и
  • всяка се разточва до  много тънка, почти прозрачна кора.Може да с еточи направо върху хартия за печене.
  • Прехвърля се върху застлана с хартия тава и с помощта на ринг, чиния или друга тава се изрязва до правилна форма и желания размер -24-26 см.Може и само да се маркира кръга, след изпичането веднага се изрязва по белега.
  • Пекат се по 2 едновременно във фурна предварително загрята на 180 С с вентилатор за 3-4 минути (наблюдавайте за да не прегори).
  • Изваждат се и се оставят да изстинат.


крем

  • Яйцата с еразбиват и към тях се прибавят брашното и малко от млякото(1ч.ч.), бърка се до получаване на гладка смес.
  • Останалото мляко се слага на слаб огън и яйчната смес се изсипва на струйка при непрекъснато бъркане, добавя се захарта.
  • Варенето продължава до сгъстяване на крема ( около 5 мин.)
  • Отдръпва се от огъня и се прибавя нарязаното масло и ванилията като всичко се разбърква. Крема се оставя да изстине покрит с фолио.Може да се приготви един ден по-рано.

сглобяване и украса

  • Използва се по възможност ринг.
  • Реди се блат, крем,като на 2-3 места се поставя и от сладкото.Отгоре се завършва с крем.
  • Тората се оставя  на хладно за 1-2 часа за да стегне ислед това се освобождава от ринга.
  • Отстрни се оформя с трохи от изрезките на блата и смлени орехи.
  • За украсата отгоре съм използвала указанията на Йоли за направа на шоколадови листа.Листата са произволно избрани, по-твърди с по-изявени нишки.Намазват се с олио и след това с четка се нанася разтопения шоколад, от ОБРАТНАТА страна на листото.Оставят се на хартия да стегнат.Може да се направят и други формички  като просто се рисува върху хартията с разтопения шоколад.Направих и опит за пеперуда, стана 3 D,   но не можах да я нарисувам добре.Използвах прегънат  картон.



неделя, 23 февруари 2014 г.

Портокалова баклава със сочна плънка





Продукти
за тава с диаметър 33 см

  • 1 пакет тънки кори за баница - 400г
  • 200г масло
за плънката
  • 4 яйца
  • 85 г захар (около 4 с.л.)
  • 4 с.л брашно
  • 1 щипка сол 
  • 1 голяма чаша накълцани орехи
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 2 ванилии
  • 1 с.л. коняк (ром)
  • кората и сока на 1 портокал
за сиропа
  •   захар - 3 ч.ч.от 250 мл
  •   вода - 3,5  ч.ч. от 250 мл
  • настъргана кора и сока на 1 портокал
  • ванилия
 Приготвяне

  • Маслото се разтопява на МВ или на слаб котлон.Редят се половината кори, като всяка се намазва обилно с масло.
  • Приготвяне на плънката.
  • Яйцата се разбиват със захарта.Прибавят се солта, брашното с бакпулвера, ванилията, смлените орехи, портокаловата кора и сок и рома.Полученото рядко тесто се изсипва върху корите.
  • Редят се останалите кори, като се мажат  обилно с масло.Отгоре се завършва с масло.
  • Много внимателно се нарязва с остър нож. 
  • За да се получи цвете в средата първо се разрязва на 6 , а след това всяко парче на ромбчета, като се режат успоредни линии.
  • Пече се около 35-40 мин без вентилатор на 180С, до златисто.
  • Изважда се и се оставя да се охлади напълно.
  • Залива се с горещ сироп - Водата  и захарта,  се варят точно 10 минути след завирането, заедно с портокаловата кора и портокаловия сок.. 
  • Покрива се ( аз използвам по-голяма тава) докато напълно поеме сиропа.Най-добре до следващия ден.

сряда, 19 февруари 2014 г.

Две рецепти с киноа и зеленчуци



Киноата е съвсем нов за мен продукт, предполагам и за повечето от вас.Популярността му нараства в последните години.
Ето какво казва Уикипедия
Киноа (Chenopodium quinoa) e зърноподобна култура, отглеждана предимно заради ядивните си семена. Тя е псевдо-житно растение, защото всъщност принадлежи към семейство Лободови (Chenopodiaceae) (към което принадлежат също спанакът и цвеклото), а не към семейство Житни (като пшеницата) и е едно от растенията с висока хранителна стойност.
Името "Киноа" произлиза от испанското изписване на името на индианския народ Кечуа "Kinwa" или "Qin-wah".
Зърната на киноа, като цяло, се варят по същия начин, както ориза, и могат да бъдат използвани в широка гама от ястия. Киноа-та е горещо препоръчвана за консумация поради състава си, тя е за предпочитане не само пред пшеницата, но и пред ориза, защото малкото въглехидрати, които съдържа, биват усвоявани от организма бавно и постепенно, така не причиняват напълняване. Тя не съдържа глутени, а има много важни за организма вещества като желязо, калций, големи количества от витамини B и Е, както и много други полезни витамини и минерали.
  Затова 2013 г. е обявена за Международна година на киноата от Организацията на обединените нации, а киноа-та за супер храна.


Моите впечатления от тези симпатични зрънца са много положителни.
Сварена, но все още неподправена, киноата е доста безвкусна и същевременно красива. Понася всякакви комбинации от други продукти и подправки. Може да се поднесе като салата, предястие или основно ястие.

Вари се бързо.Най-напред се измива със студена вода в цедка, след това се вари в съотношение 1:2 във вода с малко сол, за около 12-15 минути.

Салата от киноа и свежи зеленчуци


Продукти
за 2 порции

  • 100 г сурови семена киноа (1 ч.ч.)
  • 100 г пресен спанак
  • 1 червена чушка
  • 1 авокадо
  • 1/2 главичка червен лук
  • 100 г червено цвекло
  • 1-2 моркова
  • маслини
  • чери домати

сос

  • сол, 1 ч.л. мед,
  •  2 с.л. зехтин, 
  • 2 с.л. балсамико

 Приготвяне

  • Семенцата се измиват и  сваряват в 2 ч.ч. вода за 12-15 минути, оставят се да изстинат под капак.
  • Всички зеленчуци се режат на дребно или настъргват и се примесват с изстиналата киноа.(без доматите)
  • В купичка се смесват 1 ч.л. мед, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. балсамико и  сполучения сос се залива салатата.
  • Украсява се с чери доматчетата.


Киноа с пилешко и зеленчуци


Продукти
за 2 порции

  • 100 г сурови семена киноа (1 ч.ч.)
  • 2 с.л. зехтин
  • 1-2 моркова
  • 1 глава червен лук
  • 100 г пресен спанак
  • 100 г пушено пилешко филе
  • 2-3 печени чушки
  • сол, бял пипер, майорана, стрък пресен чесън

Приготвяне
  • Семенцата се измиват и  сваряват в 2 ч.ч. вода за 12-15 минути, оставят се да поемат водата напълно, под капак.
  • Морковите и лука, нарязани на дребно се задушават в зехтина.
  • Добавя се нарязания спанак, след него нарязаното месо и накрая печените чушки.
  • Запържва се за 1-2 минути и зеленчука се смесва с киноата.
  • Ястието се овкусява   с предвидените подправки и се сервира топло.

вторник, 18 февруари 2014 г.

Филе скумрия на фурна, с чесън и естрагон



Тук има указания как се филетира риба, ако имате цяла риба, както и още рецептa за приготвяне на скумрия на фурна в алуминиево фолио.
Може да погледнете и Скумрия на скара.
Продукти 
за 3 порции

  • 600 г филе скумрия 
  • лимонов сок
  • черен пипер
  • сол
  • 2-3 скилидки чесън или чеснова прах
  • 1 ч.л. сух естрагон

Приготвяне

  • Рибата се поръсва с лимонов сок, сол и черен пипер и се оставя за 1 час в хладилник
  • Подрежда в застлана с хартия за печене тавичка (това е само за по-лесно измиване), наръсва се със счукания чесън и естрагон и се пече на 180С за 10-15 минути в предварително згрята фурна.

При по-дълго печене има вероятност да стане суха.

петък, 14 февруари 2014 г.

Баница с праз, ориз и сирене



Баницата е на база на   постната баница с праз  и пролетната баница с ориз.  Получи се много добра комбинация.
Плънката е с праз, ориз, яйца и сирене, обвити в хрупкава кора.
Продукти
за тава 33 см

  • 500 г кори Бела Фамилия
  • 1 ч.ч. олио
  • 500 г праз
  • 1 к.ч.ориз
  • 3 к.ч.вода
  • щипка кимион
  • сол
  • черен пипер
  • 300 г сирене
  • 4 яйца

 Приготвяне


  • Праза се реже на дребно и се задушава в 3-4 с.л. олио до омекване.
  • Добавя се ориза  и се пържи за 1-2 минути, след което се залива с водата и се оставя на слаб огън да набъбне.
  • Овкусява се с подправките и се примесва с разбитите яйца и натрошеното сирене.
  • Корите се слепват с мазнина по две, върху тях се разпределя от плънката и се навиват на руло, реди се в намазнена тава.Може да се поръси със сусам.
  • Баницата се поръсва с мазнина и след това се пече на 200 С за 40-45 минути или до получаване на приятен загар.  

На долната снимка е вариант на по-малка баница.


четвъртък, 13 февруари 2014 г.

Пролетна баница със спанак и сирене



Баницата е традиционна.На горната снимка са две банички,  като едната е направена с една кора и повече плънка, а другата е от две слепени кори.Въпрос на вкус. Аз предпочитам тази с по-богата плънка, а пък на Главния дегустатор се харесват повече тези с по-малко плънка и повече кора.

Продукти 
за 4 вити банички или една по-голяма

  • 8 бр. готови кори за баница Фамилия на Белла
  • 3-4 с..л. олио(масло, маргарин)
  • 2-3 с.л. нарязан на дребно лук
  • 300 г нарязан на дребно спанак
  • черен пипер
  • чесън на прах
  • 2 яйца
  • 100 г сирене
  • мазнина за намазване на корите

Към плънката може да се добавят и гъби.
 Приготвяне


  • Лука се задушава в мазнината и след омекването му се добавя спанака само за 1-2 минути.
  • Смесват се задушения спанак, разбитото яйце, натрошеното сирене и подправките.
  • Корите се слепват по две като се мажат  с мазнина.
  • Плънката се поръсва върху намазаните кори и се завива на стегнато руло.
  • Тавичката се маже с мазнина и баницата се подрежда, поръсва се с избраната мазнина и се пече в предварително загрята на 200 С фурна за около 40 минути, до получаване на златист загар..



вторник, 11 февруари 2014 г.

Меню за влюбени, и не само :)

Меню за влюбени
Свети Валентин - 14 февруари
Предлагам ви примерни ястия, които се приготвят сравнително лесно и са подходящи според мен за празничния ден. Постарах се да подбера изискани ястия, които са леки и вкусни и не са особено трудни за приготвяне, с малки изключения. Продуктите са съобразени със сезона.
Предястия






























Основни ястия
































10.Задушена телешка пържола с гъби 







Десерти

Шоколадови ягоди - много лесно, вкусно и ефектно 


неделя, 9 февруари 2014 г.

Брауни чийзкейк "червено кадифе"



Първото брауни, което правих беше с шоколад и  крем сирене и много ни хареса.Отдавна си бях намислила и този вариант в червено, тъй като съм фен и на популярния сладкиш "червено кадифе".


Представям ви една чудесна комбинация, добавих към ароматите  в крема и лимон, получи се много свеж, лек и нежен вкус!

Продукти 
за форма 27/18 см  или квадратна 22 см
блат
  • 100 г масло 
  • 60 г черен шоколад, начупен
  • 180 г захар (3/4 ч.ч.)
  • 1 пак. ванилена захар
  • 2 яйца L
  • червена боя за хранителни цели
(сложих 1/2 от прахчето в кутийката)
  • 100 г брашно(2/3 ч.ч.ч)
  • щипка сол
  • 1/2 ч.ч. начупени ядки по избор
за горния слой
  • 240 г крем сирене 
  • 50 г пудра захар (1/3 ч.ч.)
  • 1/2 капсула ванилия
  • лимонова кора или 1/2 капсула есенция
  • 1 яйце L
                                                                                                                                                Източник 
 Приготвяне


  • Тавата се намаслява и се покрива с хартия за печене.Хартията също се намаслява много добре .
  • Брашното се пресява със солта.
  • Шоколадът и маслото се разтопяват на МВ до получаване на гладка смес - 2 минути.
  • Яйцата се разбиват със захарта.Прибавя се шоколадовата смес.Добавя се боята.Трябва да се получи наситен червен цвят.
  • Накрая се добавя брашното и ванилията, разбърква се и се изсипва в тавата.Тестото е доста гъсто и се разнася внимателно с лъжица.
  • Върху тестото се подреждат цели печени лешници или ядки по избор.
  • Крем  сиренето се разбива с яйцето , захарта и ванилията.Прибавя се лимоновата кора(есенция).
  • Получената гладка смес се разпределя върху шоколодовата и с вилица   се смесва с нея( аз не я смесих много смело и сиренето си остана само отгоре)
  • Пече се на 170 С 35 -40 минути.Сладкишът е готов, когато клечка остава суха , но в средата е леко влажен.
  • Изчаква се да изстине напълно и се реже на желаните формички.




Не пропускайте новите публикации!

Follow