Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

четвъртък, 17 април 2014 г.

Козунак със стафиди и сладко




Преди да напиша рецептата, да изкажа благодарност на целия екип на магазини Лидъл за чудесната предпразнична изненада, която ми направиха, изпращайки ми продукти и формички за печене.
Аз така или иначе съм си фен на този магазин и от време на време ви разказвам за продуктите, които купувам от там.

Сега получих ето тази кошничка с аромати и захаросани портокалови корички, силиконови формички за печене във форма на сърце, продукти за украса на
сладкиши (цветна захар и череши) и   боя за яйца.
Боята беше новост за мен и направих всички яйца с нея.Мисля че станаха много красиви, в което можете да се уверите сами! Казва се перлена и няма нужда от много чаши, топла вода и цапане.
Ароматите и портокаловите кори използвах в козунаците, а със силиконовите формички направих мини "Павлова", за която ще разкажа в друга публикация.




  Ето рецептата за козунаците:

Продукти 
от това количество се получава 1380 г тесто, което е около 3 козунака
аз направих 2 по 500 г и един по-малък



  • 150 мл прясно мляко
  • 11 г суха мая
  • 200 г захар, кристална
  • 150 гр заквасена сметана(кисело мляко*)
  • 3 яйца размер М
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1 капсула ванилия
  • 1 капсула есенция ром
  • 1/2 капсула есенция лимон
  • 1/2 капсула есенция портокал
  • 650 г брашно тип 400
  • 45 г мас
  • 45 г масло
1/2 ч.ч захаросани портокалови корички
плънка

  • 1 ч.ч. смес от сухи плодове
  • плодове от вишнево сладко  

1 яйце за намазване
захар и бадеми за поръсване

Приготвяне


  • В купичка се загрява прясното мляко( на МВ).
  • Прибавя се 1 с.л. от захарта, 1 с.л. от брашното и маята, разбърква се и се оставя на топло докато се активира маята.
  • Яйцата и захарта се разбиватс миксера   до пълното разтваряне на захарта.
  • Прибавя се сметаната и се разбива.
  • Добавят се останалите съставки - сол, есенции, коняк, ванилия, активираната мая.
  • Разбърква се  и се сменява бъркалката с такава за тесто.
  • Брашното се пресява и се изсипва на части при другите съставки на тестото, разбърква се за около 10 минути.
  • В купичка се разтопяват маста и маслото, най-напред маста, за около 40 секунди, след това маслото(на МВ).
  • Мазнината се добавя към тестото лъжица по лъжица, като след всяко добавяне се разбърква до пълното поемане на мазнината от тестото (това е условието за получаване на "конци"), продължава около 15 минути.
  • Тестото е доста меко, но започва да се отделя от стените на съда и бъркалката, така се познава, че е готово.
  • Ако е необходимо се добавя малко брашно.На мен ми беше достатъчно отмереното 650 г.
  • Тестото се изважда на намазнена повърхност и се обръща 3-4 пъти, трябва да бъде меко и да образува мехурчета.
  • Оформя се на топка и се поставя в намазана с мазнина дълбока купа, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя на топло да втасва като се изчаква   поне до удвояване на обема.Времето зависи от температурата на стаята и продуктите.
  • Може да бъде съкратено , ако тестото се постави в затоплена до 50 С фурна, която се изключва след това. тук има снимки
  • След като тестото е удвоило обема си, се изважда от купата върху НАМАЗАН С МАЗНИНА ПЛОТ .Получава се около 1380 г тесто. В него се примесват захаросаните портокалови кори и се разделя на три части.
  • Всяка част се разделя     на три топки , всяка топка се раздърпва с ръце на фитил, който се разплесква и в средата се слага пълнежът. Краищата се прихлупват и се оформя фитил с леко раздърпване.


  • Получените фитили се сплитат.Това оформяне е подходящо за правоъгълен или козунак венец.
  • Може да се раздели на 4 и да се сплете по  начина на снимката по -долу, получава се кръгъл козунак.
  • Формата, в която ще се пече козунака се маже с мазнина и се застила с хартия за печене като се оставя и малко да стърчи над стените на тавата.Покрива и се оставя да втасва до удвояване.



  • Поставя се във студената фурна и

се включва на 180 С (алтернативно се изчаква до утрояване на обема и се поставя в топла фурна)

  • Пече се 15 минути, изважда се и много бързо се намазава с разбития с млякото и мазнината жълтък 
  • Посипва се с филирани бадеми и захар.(Захарта може да се приготви като 1 к.ч. захар се намокри с 1с.л. вода и се остави да засъхне.Получават се едри кристали.)
  • Връща се във фурната и се пече още 20-25 минути, като се наблюдава да не започне да изгаря.

Аз пека на по-долна скара с включени горен и долен реотан без вентилатор.
Изважда се и се изчаква да застине.


6 коментара:

  1. Сонче, честити придобивки, да си ги ползваш със здраве и желание. А козунаците са чудесни! Сигурно вече няма и трохичка от тях. ;)
    Поздрави с пожелания за светли празници! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни са козунаците ти, Соня!
    И чудесни подаръци!
    Сърдечни пожелания за светли, цветни, усмихнати и ароматни Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Честити подаръци и страхотни козунаци си направила . Прегръдки Иви !!!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни ти са козунаците, Сонче :)
    И яйцата ти видях и останалите козунаци - кой от кой по-хубави!
    Поздрави и светли празнични дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  5. Празнична феерия, Соня...
    Чудесни козунаци, яйца, снимки, и честити подаръци...
    Светли, благословени и усмихнати Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
  6. Соня,честит Великден!
    Страхотни са станали козунаците ти и този път,поздравления!Колко много конци....чудесни са!
    Честити подаръци,да си ги ползваш с удоволствие и да им се насладите!
    С пожелание за прекрасни майски празници!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow