Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

вторник, 11 март 2014 г.

Парфе с желирано кисело мляко и сладко


Много често правя такива "кремести" десерти защото са любими у дома.
Приготвен в тази форма, сладкишът може да бъде наречен и "терин", но няма значение как се казва, важното е че е много лек, въздушен и не се пече! Белтъците му придават мека и пореста текстура, като на гъба...


Може да се използват пресни плодове или от сладко по избор.В моя случай сладкото е от цели зрели смокини.

Продукти
за форма с обем 1 л
8-10 порции

  • 10 г желатин
  • 50 г вода
  • 250 г кисело мляко
  • 3 с.л. пудра захар
  • ванилия
  • 200 г заквасена сметана
  • 3 яйчни  белтъка
  • 2 с.л. кристална захар
  • 1 к.ч нарязани плодове от сладко
  • допълнително сладко за сервиране
 Приготвяне
  • Желатина се накисва в студената вода докато набъбне, след това се загрява на микровълновата за 30 сек и се разбърква до пълното му разтваряне.
  • Киселото мляко се разбърква с пудрата захар и ванилията и внимателно се добавя към разтворения желатин.
  • Заквасената сметана се разбива до пухкавост и се добавя на части към млечната смес.
  • Белтъците се  разбиват на сняг с кристалната захар и се примесват с млечно-желатиновата смес.
  • Накрая се добавят плодовете от сладкото и всичко се изсипва във формата за желиране.Аз ссъм използвала кексова форма, предварително изплакната със студена вода.
  • Оставя се да се желира на хладно за 4 часа или повече и внимателно се обръща върху чиния.Може предварително да се прекара топъл нож между сладкиша и формата.

Ако сте не достатъчно опитни в работата с желатин, предварително намажете леко отвътре формата с олио.
По същия начин може да се приготви в индивидуални купички.




5 коментара:

  1. Благодаря Соня , че с това парфе ми напомни за лятото и разхлаждащият сладолед , който много често ядем . Хареса ми също така белтъците , които си прибавила за пухкавост , а смокините : неустоими ;) Прегръдки Иви !!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче, изглежда страхотно! А сладкото от смокини обожавам... Прекрасен десерт! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Харесвам такива десерти, за съжаление дъщерята не обича желатин и не правя. Ще се насладя виртуално на твоя!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче, отново нещо толкова апетитно! Аз също обичам такива леки десерти и даже често си хапвам цедено кисело мляко с мед и орехи! Сигурна съм, че и този ще ми хареса! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче,много обичам десерти от този вид.И ще си направя-благодаря за подсещането!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow