Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (126) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

четвъртък, 13 февруари 2014 г.

Пролетна баница със спанак и сирене



Баницата е традиционна.На горната снимка са две банички,  като едната е направена с една кора и повече плънка, а другата е от две слепени кори.Въпрос на вкус. Аз предпочитам тази с по-богата плънка, а пък на Главния дегустатор се харесват повече тези с по-малко плънка и повече кора.

Продукти 
за 4 вити банички или една по-голяма

  • 8 бр. готови кори за баница Фамилия на Белла
  • 3-4 с..л. олио(масло, маргарин)
  • 2-3 с.л. нарязан на дребно лук
  • 300 г нарязан на дребно спанак
  • черен пипер
  • чесън на прах
  • 2 яйца
  • 100 г сирене
  • мазнина за намазване на корите

Към плънката може да се добавят и гъби.
 Приготвяне


  • Лука се задушава в мазнината и след омекването му се добавя спанака само за 1-2 минути.
  • Смесват се задушения спанак, разбитото яйце, натрошеното сирене и подправките.
  • Корите се слепват по две като се мажат  с мазнина.
  • Плънката се поръсва върху намазаните кори и се завива на стегнато руло.
  • Тавичката се маже с мазнина и баницата се подрежда, поръсва се с избраната мазнина и се пече в предварително загрята на 200 С фурна за около 40 минути, до получаване на златист загар..



5 коментара:

  1. Аз харесвам и двата варианта, въпрос на избор на приготвящия. Ако ми се сервира в събота сутрин с чаша айрян, хич няма да се чудя , вземам и от двете;) Хубава вечер, Сонче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей, Марта, къде се изгуби! И аз не съм наминавала към теб скоро! Сега ще проверя какви ги вършиш! Дано все някога да ти сервира някой на закуска ;) ! Хубав празник ти желая!

      Изтриване
  2. Наближава пролет и вече ни се иска нещо зеленичко!
    Чудни банички!
    Поздрави, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  3. много добра рецепта,аз лично я предпочитам като се позапече да се позалее с няколко яйца+кисело мляко и да се доопече малко! Со едно айрянче по всяко време на деня :о)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, сигурно ще е много хубаво със заливка, аз така правя и на баница със сирене! Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...