Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

неделя, 19 януари 2014 г.

Свински ребра и питка "Соня" - на гости ми е Зиче, майсторка на тестото



 Имам удоволствието да ви представя един невероятен кулинар - Здравчето ( Зиче) от блога Черпак с мерак! Едва ли ще намерите по-пъстър и богат с рецепти блог! А за питки и погачи на никой не се дава, най-разнообразни теста и начини на оформяне.
Благодаря на Здравка, че уважи моята покана и ме дари и със "специална" питка, наречена на мое име.Пък не е забравила, че обичам и месце :)

За Сончето какво да ви кажа, тя е един много уважаван от мен блогър . От нея могат да се научат много тънкости и вкусни гозби.Така хубаво и красиво поднася всичко направено ,че човек се залепя за монитора.Също така и написаните рецепти са много изпипани и бързо възприемчиви. Блогът и така бързо стартира напоследък ,че искрено и се радвам на голямата гледаемост и много почитатели. Сърдечно и благодаря за жеста и поканата да гостувам в невероятният и блог който и аз харесвам много! Удоволствието беше мое! Ще бъде чест за мен да върне визитата и в моя блог когато пожелае!
Получих поканата да гостувам на "Моето сладко хоби " http://mysweethobby.blogspot.com/ в точното време и точният час , дето се вика.   Защо ли ?....ми току що бях спретнала първото ми предложение и реших ,че ще е то едното предложение защото е страхотно на вкус и заслужава да е гостенин.  Много съм заета и ако нямаше поне това готово ястие щях да се забавя с поканата сигурно но сега ето и моите предложения.



Свински ребра с мед и мента




Ето и рецептата 
Продукти
парче свински ребра 
сол, чер пипер, мед, соев сос, 
по малко кимион, зехтин, магданоз, мента прясна 
2 стръка пресен кромид 
Приготвяне 
Месото се осолява и се поръсва с чер пипер и кимион. Сложих в йена глас тавичка като на дъното полях малко зехтин. С лъжичка намазах с меда (за това парче около 3 с.л.). Поръсих със соевият сос. Нарязах кромида и магданоза и сложих няколко стръка мента. Полях със зехтин отгоре. Сложих капака на йена глас тавичката и сложих на силна фурна докато заври. После намалих на 160 градуса само да къкри за около час. Това е много важно да се пече на слаб огън, става много вкусно и крехко. ...................

Пита Соня 



Ето я и питата това е традиция моя когато гостувам на някого да правя пита и да я нарека на него. Рецептата е такава на момента и каквото имам в къщи обикновено така правя пити  .
Продукти
 3-яйца единият жълтък за намазване
 200мл.-прясно мляко 
100мл.-вода
 200гр.-кисело мляко
 1с.л.-сол
 3с.л.-захар 
2 бр.-суха мая на Йоткер или едно кубче жива 
3с.л.- течен маргарин или масло 
около 1.300кг. брашно
 * маково семе за поръсване *
 1с.л.-мас за намазване на тавата
ПРИГОТВЯНЕ Омесих тестото от горните продукти. Разделих на три двете по големи и едното по малко. Едното голямото разделих на две ,разточих едното а другото на фитил . Сложих фитила в средата на разточеното тесто и с нож за пица нарязах от страни на ленти. Така започнах да прехвърлям лентите от едната и от другата страна на фитила да стане прехлупване. ето така
 Малкото топче разточих на правоъгълник ,намазах с олио и навих на руло и сложих в празният край на плетеницата. ето тук
Другото голямо топче разточих на голям правоъгълник намазах с олио и поръсих с маковото семе обилно. Навих на руло ето така
Нарязах на различни по големина парчета и обърнах като пънчета в средата на тавата в празното пространство 
Малко тесто от изрезки ми остана и от него направих розички. Впрочем всеки може да си украси питата по избор, вида не прави вкуса .


10 коментара:

  1. Ех, че е уютно... Събрали са се две дами, от чиито опит черпя с пълни шепи и съм безкрайно благодарна! Много е вкусно, Сонче, Здравчето се е представила прекрасно!
    Поздрави и за двете ви! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Eeeee.......Страхотни сте! Много благодаря,че ви има,че да има от кого да се учим! TheNMaster съм......Не можах по друг начин да публикувам....Извинете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да бе и от теб се учим не по малко нали така ,но не си признаваш !:)
      Обичам те!

      Изтриване
  3. Ох, и питката и ребърцата са голяма вкусотия! Страхотни рецепти, Зиче! Сонче, прекрасен гост си имаш, браво! Прекрасна нова седмица и на двете ви желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце наистина са вкусни и двете но снимките нещо не ми се получиха ,но съдържанието и вкуса е по важен.
      Благодаря ти! Прегръдки!

      Изтриване
  4. Соня, с чудни вкусотии ти гостува Здравчето! И с не-по-малко вкусни предложения ѝ гостуваш и ти!
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Много вкусно гостуване,Сонче! Зичето ми е голяма любимка и с удоволствие посещавам блога и!
    Прегръдки и за двечките! Отивам да видя и твоето гостуване при нея!

    ОтговорИзтриване
  6. Питката е като творение на изкуството.Правих печено ,свински врат с подложка от моркови по вашата
    рецепта стана страхотно..Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря на всички за милите отзиви! Много се радвам, че рецептите на моята гостенка са ви харесали! Още веднъж благодаря и на Здравчето за гостуването и вкусотиите, които приготви за Моето сладко хоби!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow