Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

сряда, 27 ноември 2013 г.

Ескалибада, печена риба треска и испански коледни сладки масапан (MAZAPAN)




Днешната ми гостенка живее в слънчева Испания. Тя е Дани и списва най-слънчевия блог - "Слънце и слънчоглед"! Много от вас я познават като Гоголина. Блогът на Дани ме впечатли още в началото, когато започна да пише.  Пълен със светлина и свежо настроение, с интересни и разнообразни рецепти, приготвени с много любов за нейното семейство. Снимките  й са винаги перфектни, като на професионален фотограф. А малкият домашен любимец допълва всяка публикация по един чудесен и много мил начин, който те кара да се усмихнеш!


Дани, благодаря, че прие поканата ми и споделяш част от твоя вкусен кулинарен свят   в моето местенце! Сигурна съм, че рецептите от испанската кухня ще допаднат на читатателите, както се харесаха и на мен! Ще приготвя тези вкусотии непременно!  



След като приех с радост поканата на Соня да гостувам в нейното блогче, никак не ми беше трудно да реша, че ще и поднеса нещо от испанската кухня :) Трудността беше да избера нещо, което да се хареса и на нея и на многобройните посетители на блога и. И ако сега четете тези редове, то значи сте един от тях :)
Искаше ми се и да е подходящо за нашият Коледен пост.
Калории няма да изчислявам :) защото предложението ми е ниско калорично и здравословно. Просто си измийте ръцете добре, защото ще ви се наложи да си оближете пръстите :)


ЕСКАЛИБАДА

Това ястие е типично за района на Каталуня и Арагон. Състои се от печени зеленчуци: патладжан, пипер, лук и домати.
Името му идва от каталунският глагол "escalivar" което означава "печене на жарава" и има своите корени от селските райони. Ястието е с ниско съдържание на калории и високо на фибри.
Продукти
за 4 порции:
3 патладжана
3 червени чушки
2 зелени чушки
2 глави лук
1 глава чесън
зехтин
оцет
смлян черен пипер
сол
Продуктите са ориентировъчни и всеки може да промени количеството им.

 Приготвяне
Загрява се фурната до 200 градуса.
Застила се тавата с алуминиево фолио и се намазнява.
Подреждат се зеленчуците и те се намазняват. Патладжана е набоден на няколко места, а лукът разрязан на две.
Аз сложих в тавата и скилидки чесън небелени. Много е вкусен печен, но да знаете, че той най-бързо се изпича и трябва преди останалите продукти да са готови да бъде изваден. Просто бъдете внимателни да не прегори.
Когато зеленчуците са готови ( отне ми 45-50 мин.) изваждате и задушавате в затворен съд.
Обелват се и се нарязват на ивици. Подреждат се в поднос без да се смесват. Разделени по вид и по ваше желание.
С част от сока, който се е отделил при печенето, зехтин, оцет и сол се прави винегрет. Може да сложите и счукан чесън. Наливате винегрета в бутилка и разклащате до смесване на течностите.
Залейте нарязаните зеленчуци с винегрета.
Ескалибада може да бъде самостоятелно поднесено или като гарнитура на месо и риба.
Днес моето е и гарнитура на

Печена риба треска




Идеално ястие за любителите на риба и наближаващият рибен празник Никулден.Тогава ястието вече се казва Esqueixada(чете се Ескъшадъ).

Начин на приготвяне на рибата:

за 4 порции ви трябва 1 кг филе от риба треска.

Обикновено, аз  купувам тази риба замразена и малко осолена, затова сол не слагам.
Подреждат се филетата върху алуминиево фолио с кожата към тавата.
Намазва се със зехтин. Посипва се с нарязан на филийки чесън и микс от пипер ... черен, червен и бял.
Слага се и няколко листа дафинов лист.
Фолиото се загръща от всички страни като гондола, за да не изтече отделилият се сос по време на печенето. Пече се 20 мин.
Гарнирате с печените зеленчуци и поднасяте. 
Направо да си оближеш пръстите :)


 Испански коледни сладки  - МАСАПАН (MAZAPAN)


Сладките които направих са традиционни испански и коледни. Приготвят се за отрицателно време и са като детска игра с пластелин. Който си има малки дечица у дома, с радост може да се забавлява заедно с тях в правенето им :)

Продукти: 
за около 20 бр.
  • 125 г ситно смлени бадеми
  • 125 г пудра захар
  • 30 гр белтък ( или белтъка от 1 малко яйце, цял белтък от нормално яйце е много)
  • жълтък за намазване на сладките
Приготвяне:
Пресява се пудрата захар. Смесва се с бадемите добре. Добавя се белтъка и се замесва тесто.
От него се прави фитил който се нарязва на около 20 части.
Всяка сладка да не е по тежка от 15 г. Ориентировъчно ... колкото бонбон.
Оформят се сладките. Намазват се леко със жълтъка и се подреждат в тава върху хартия за печене.
Пекат се в загрята фурна на 180 гр. за около 10 мн. че и по малко.
Наблюдавайте ги! Пекат се наистина бързо :) Внимавайте да не прегорят!
Тук може да видите начина на оформяне на сладките: клик

Избрах за гостуването си при Соня две рецепти лесни и достъпни, традиционни испански и много вкусни.
Кой не обича печени зеленчуци? Кой не обича да се подслади с нещо сладичко?
Искрено се надявам да ви е харесало в нашата компания!
А на теб Сонче, благодаря за предоставената покана за гостуване и възможността да общуваме па макар и по този виртуален начин! За мен беше чест, да съм твой гост!


понеделник, 25 ноември 2013 г.

Сладкиш с извара, сметана, сладко и бисквити



Няма си име този сладкиш, макар че заради формата може да бъде наречен "терин"
Много лек и лесен за приготвяне, без бъркане и печене! Могат да се комбинират различни продукти според вкуса или наличностите :)



В случая съм използвала какаови бисквити и бисквити "Закуска", но може да са бишкоти или други любими бисквити.
Ако се използва само извара и квасена сметана спокойно може да стане без желатин.

Продукти 
за малка форма с обем 1,2 л
6 порции

  • 150 г безсолна извара
  • 250 г квасена сметана
  • 200 мл течна сметана
  • 3 с.л. пудра захар
  • ванилия
  • 10 г желатин
  • 1 к.ч. сладко от вишни
  • 1/2 опаковка какаови бисквити(кръгли с дупка)
  • 4 бр. бисквити "Закуска"

отгоре сладко от вишни

Калории обшо 2400 Ккал
за 1 порция 400 Ккал

 Приготвяне


  • дъното на съда се застила с домакинско фолио, така че да покрива стените и малко повече
  • изварата се пасира заедно със захарта с пасатор
  • добавят се последователно и на части квасената сметана и течната сметана като се разбърква след всяко добавяне( аз го правя с пасатора, но може и с вилица, миксер или тел)
  • трябва да се получи гладка смес
  • желатина се накисва в 50 мл студена вода и след като набъбне се стопля на микровълновата за 20-30 секунди, разбърква се до пълното му разтваряне
  • внимателно се смесва с изварата и сметаната, като най-напред се слага малко от бялата смес в желатина , за изравняване на температурата
  • ако плодовете на сладкото са големи се режат и след това се добавят към млечната смес
  • половината от сместта се изсипва в застланата форма
  • оставя се в хладилник за 30 минути или за 5 минути във фризера
  • изважда се и се подреждат какаовите бисквити, леко се начупват за да покрият цялата форма
  • покриват се с малко от сладкото и отгоре се изсипва остатъка от млечнта смес
  • пак се поставя за малко в хладилник или фризер и най-отгоре се подреждат бисквитите "Закуска"
  • загръща се с краищата на фолиото и се оставя в хладилник за 3-4 часа
  • преди сервиране се обръща в чиния, освобождава се от фолиото и се полива със сладко, което ако е много гъсто може леко да се затопли

Сладкиша може да се приготви в кръгла форма и тогава  е чудесна лека торта!


неделя, 24 ноември 2013 г.

Постни мъфини(кексчета) с ядки и сушени плодове



Нер знам дали са мъфини или малки сладки, но са вкусни, ароматни и се правят много лесно и бързо!



Продукти
за 18 бр.малки кексчета

  • 300 г брашно(1,5 ч.ч.)
  • 1 п. балпулвер
  • 1 каф.чаша фини овесени ядки
  • 100 г захар (1/2 ч.ч.)
  • 40 г ситно счукани орехови ядки
  • 50 г захаросани портокалови корички
  • 80 г сушени смокини, нарязани на дребно
  • 50 г стафиди
  • щипка смлян карамфил
  • 1/2 ч.л. канела
  • 350 мл портокалов сок +топла вода
  • 100 мл олио

Калории общо 3060 Ккал
за 1 брой 170

 Приготвяне



  •  в купа се смесват брашното, бакпулвера, захарта и овесените ядки
  • добавят се канелата и карамфила
  • постепенно, на части се добавят водата , смесена с портокалов сок и олиотоюбърка се с лъжица до получаване на еднородна смес
  • прибавят се всички ядки и плодове и се разбърква
  • формички за мъфини или за крем карамел се намазняват  и в тях се слага по2-3 с.л. от сместа

( може да се изполват и хартиени кошнички)
пече се на 180 С за около 35-40 минути
изчаква се да застинат и след това с еизваждат от формите


сряда, 20 ноември 2013 г.

Постни бонбони от сушени плодове и ядки за Рождения ден на Моето сладко хоби




Неусетно се изниза още една година.  Блогът пораснал и станал на 2 !   Пълен със стотици рецепти и многобройни читатели!  Ще се пръсне  от радост и гордост, та му направих разширение и подробен списък на рецептите.




Благодаря на всички читатели, които отделят време да посещават, четат и споделят! Вашето менение е изключително важно за мен, а коментарите ви ме радват и мотивират! Специална благодарност  за подкрепата  и към   блогърите, които са най-активните посетители !





Почерпката е скромна, като по време на пости...но за сметка на това невероятно вкусна - любимите у нас бонбони от сушени плодове и ядки.
Вариантите за тези сладки топчета са многобройни според наличните продукти.  Източник Йоана

Продукти
за около 20 броя- зависи от големината

50 г стафиди
50 г сушени смокини (4-5 броя)
50 г фурми (4-5 броя)
50 г сушени кайсии (8-10 бр.)
25 г слънчогледови семки (2 с.л.)
30 г бадеми
30 г орехи
20 г лешник
всички ядки са сурови
кокос, какао и сусам за овалване


 Приготвяне


  • всички ядки се поставят в блендер и се смилат, но не до брашно
  •  изваждат се  костилките на  фурмите, ако има
  • всички плодове се режат и се поставят в блендера , пасира  се до гъста каша
  • получава се гъста лепкава смес
  • оформят се топчета, които се овалват в кокос, сусам или какао

съхраняват се в затворен съд в хладилника




вторник, 19 ноември 2013 г.

Телешка пържола на скара със специален ароматен сос


Знам, че телешкото не е много популярно. Основната причина, според мен е, че месото, което се продава в нашите магазини е от родителите на телето!
Имам в блога няколко много сполучливи рецешти, например за телешки пържоли на тиган , задушено и други, които можете да видите тук .Винаги подбирам внимателно месото, като произход и каква част  от животното е.



Тези дни попаднах на прясно телешко от специална порода, внос от Холандия. Беше разфасовано  на пържоли по 170-180 г.
Получи се много добре на скарата - крехко, сочно месо, с нежна текстура.
Гарнирах с ароматен сос от моркови, джинджифил, лук и целина. Източник за соса тук.
В добавка имаше кладница и сушени червени домати. Кладницата приготвих  този път на скара, което се оказа разочарование, гъбите си искат масло!

Ето и  рецептата.

Продукти
за 2 порции

2 пържоли телешки стек
сос за мариноване

  • 1 с.л. лек соев сос
  • 1 с.л. уорчестър
  • 1 с.л. тъмен балсамико оцет
  • 1/4 ч.л. черен пипер
  • 1/4 ч.л. чесън на праах( или 2 смачкани скилидки)

сос за сервиране

  • 2 с.л. лъжици настърган пресен джинджифил(около 1,5 см от корена)
  • 1 малка глава стар лук, на ситно
  • 1 морков, настърган
  • 1 стрък целина, стъбло, на дребно
  • 1 с.л. масло
  • 1 с.л. балсамов оцет
  • 200 мл телешки бульон(топла вода +сол)
  • черен пипер и сол

за гарниране
няколко гъби
5-6 бр. сушени домати
1 стрък розмарин

 Приготвяне

  • всички съставки на соса за маринове се смесват в купичка
  • месото се потапя в маринатата(може да се постави в затворен плик и да се разтръска)
  • оставя се покрито в хладилник  да се маринова за 1-2 часа или повече
  • скарата се загрява на най-силната степен и месото се пече от всяка страна за 4-5 минути според желаната степен на готовност
  • сос за сервиране
  •  маслото се загравя в дълбок съд, прибавят се натязаните(настъргани0 джинджифил, морков, кромид и целина, разбърква се и се готви 2-3 минути
  • прибавят се бульона и оцета и се задушава до омекване на всички зеленчуци
  • овкусява се с черен пипер и сол
  • гъбите се запържват в една лъжица масло и се смесват със сушените домати
При сервиране върху готовата пържола се поставя от соса, гъби и най-отгоре се поръсва с нарязан на дребно розмарин



петък, 15 ноември 2013 г.

Червена леща с ориенталски аромати



Червената леща е нов за мен продукт.Открих я наскоро, но много ни хареса и вече правя редовно.
Вари се много бързо , за 10 минути и няма обвивка, което значи и че не дразни стомаха.
Рецептата за червена леща с ориенталски  подправки е по идея от тук. Много ни допадна този вариант, особено на Главния дегустатор.

Продукти
за 4-5 порции
1,5 ч.ч. червена леща
2 с.л. зехтин
1 глава стар лук
2 стръка праз, бялата част
3-4 скилидки чесън
1 морков
1 картоф
2 бр. печени червени чушки
1/2 с.л.сол
черен пипер
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. куркума
1/2 ч.л. кимион, млян
1/2 ч.л. кориандър, млян

 Приготвяне


  • Кромида, праза, моркова и чесъна се режат на дребно и се задушават в мазнината и малко вода до пълно омекване
  • прибавя се картофа, нарязан на кубчета и подправките
  • долива се още малко топла вода
  • когато картофът е почти готов, се слага измитата леща и нарязаните печени чушки
  • отново се долива вода, ако е необходимо (гъстотата е по избор)
  • вари се още 8-10 минути

може да се сервира веднага или да се пасира до крем  супа


вторник, 12 ноември 2013 г.

Кокосово тирамису- торта с бишкоти, маскарпоне и кокос



Десертът е почти класическо тирамуси с добавка на кокосов аромат.
Рецептата е като за Шоколадово и Портокалово тирамусу.



Продукти 
за форма 30/11 см с височина 7 см
или кръгла 18 см
8 порции
200 г бишкоти савоярди +
100 г бишкоти за отстрани
крем
2 жълтъка
2 с.л. захар
30 мл ароматно бяло вино
250 г маскарпоне
2 с.л. пудра захар
200 мл течна сметана неподсладена 30 % масленост
50 мл кокосово мляко
за бишкотите
180 мл прясно мляко
1 с.л. разтворимо кафе
2 с.л. амарето ликьор
1 с.л. захар
за поръсване
50 г кокосови стърготини

Калории - общо  3745 Ккал
за 1 порция 468 Ккал

 Приготвяне

крем

  • жълтъците се разбиват със захарта(миксер или тел) до побеляване в стъклен огнеупорен съд
  • добавя се виното и съда се поставя на водна баня, бърка се докато започне да се сгъстява - около 10-15 минути
  • оставя се да изстине
  • маскарпонето се разбива с пудрата захар
  • постепенно,  на части се добавя кокосовото мляко(ако имате кокосова есенция може да замените млякото с есенция)
  • сметаната се разбива в отделен съд и внимателно се прибавя към маскарпонето

(тук отбелязвам сметаната да не се разбива прекалено дълго)

  • смесват се двата крема чпез леко разбъркване
  • бишкотите се потапят в прдварително приготвеното  горещо мляко с кафе и амарето и се редят на дъното на формата
  • покриват се с крем и се поръсва обилно с кокосови стърготини
  • отгоре се редят останалите бишкоти, отново потопени в мляко с кафе и амарето
  • залива се с остатъка от крема

прибира се  в хладилник за няколко часа
ако е във форма с пръстен се изважда, поръсва се с кокосови стърготини и отстрани се залепват бишкоти


неделя, 10 ноември 2013 г.

Салата за вечеря от айсберг, спанак и пилешко



Това не е точно рецепта, а идея за вкусна лека вечеря.
Може да бъде приготвена с всякакви зеленчуци според наличностите- тиквичка, морков, цвекло...
Месото в моя случай е остатък от печено от предния ден, но може да бъде и някаква шунка или пушено месо.



Продукти 
за 2 порции
около 200 г сготвено месо
1/2 салата айсберг
1 червена чушка
7-8 бр чери доматчета
шепа спанак
1/2 главас стар лук
няколко маслини
1 краставица
зехтин
сол
светъл балсамико(лимон)


 Приготвяне
всичко се реже и се слага в дълбока купа:
айсберга  на едро,
спанакът на ивички
лукът на много дребно
месото на кубчета
чери на 2 или 4 части
маслините се притискат  с ножа върху дъската и костилката се изважда
залива се с предвидения дресинг






Тарта от готово бутер тесто с плънка от спанак и извара



Тартата е подобна на тази с тиквички , само че вместо много сирена има повече извара, което я прави по-диетична!

Използването на готово бутер тесто я прави достъпна и лесно изпълнима и за начинаещи кулинари. Подправките са по избор, може да се добавят и други, въпрос на вкус.Аз по принцип съм свикнала да слагам джоджен и чесън на спанака.

Продукти 
за правоъгълна тавичка 20/30 см или 24-26 см кръгла 
6-8 порции

  • 275 г бутер тесто(аз ползвам на Била или Лидъл, по-тънка е кората)
  • 200 г суров спанак
  • 1 глава стар лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 яйца
  • 200 г извара
  • 100 г козе сирене(може да се замени)
  • 1-2 печени червени чушки
  • черен пипер
  • червен пипер
  • сух джоджен

украса
4-6 броя чери домати                             Калории Общо 2169 Ккал
             
50 г кашакавал                                        при 6 порции 362 Ккал за 1 порция

Приготвяне


  • лукът и чесънът се режат на ситно и се задушават в мазнината
  • прибавя се анрязаният спанак и се готви 2-3 минути, до омекване, отдръпава с еи се оставя да изстине
  • в купа се разбивата яйцата
  • смесват се с изварата и натрошеното сирене
  • прибавят се подправките и ИЗСТИНАЛИЯ спанак
  • тавичката се маже с масло и в нея се разстила тестото, отстрани се оставя повече за да се прихлупи след това
  • плънката се изсипва и се заравнява
  • оформя се с тестото като рамка(борд)
  • борда се намазва с малко яйце или прясно мляко, поспва се със сусам
  • пече се  в предварително загряна на 200 С фурна за около 45 минути, до златисто
  • 5 минути преди да се извади се поръсва с настърган кашкавал и се запича отново




Не пропускайте новите публикации!

Follow